TPAO'nun Hazine'ye gelir aktarması 'Anayasaya aykırı'

Anaya Mahkemesi, Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı'nın hasılatının yüzde 10'nunu Maliye Bakanlığı'na aktarmasını Anayasa'ya aykırı buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), aylık gayri safi hasılatının yüzde 10'unu Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığına yatırmasına ilişkin kanun hükmünü iptal etti.

4776 sayılı 2003 Mali Yılı Genel ve Katma Bütçeleri Kanunlaşıncaya Kadar Devlet Harcamalarının Yapılmasına ve Devlet Gelirlerinin Tahsiline Yetki Verilmesine Dair Kanun'un 3. maddesinin (h) fıkrasına dayanılarak aylık gayri safi hasılatının yüzde 10'unu Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığına yatırması talep edilen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Ankara 9. İdare Mahkemesi'nde ödemeye esas tebliğin iptali ile bu tebliğ üzerine yapılan ödemelerin yasal faizi ile birlikte iadesi istemiyle dava açtı. 

Yüksek Mahkeme, 4776 sayılı sayılı Kanun'un, 3. maddesinin (h) fıkrasının TPAO'nun mal ve hizmet satışları gayri safi hasılatının yüzde 10'unu Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığına yatırmasına ilişkin bölümünün Anayasa'ya aykırı olduğuna karar vererek, oy birliğiyle iptal etti.

Genel bütçeye aykırı buldu

Mahkemenin gerekçeli kararında, bir kamu iktisadi teşebbüsü olan TPAO'nun mal ve hizmet satışları gayri safi hasılatının yüzde 10'unun kesilerek Hazineye aktarılmasını öngören kuralın, genel bütçeyle ilgisi bulunmaması nedeniyle Anayasa'ya aykırılık oluşturduğu vurgulandı.

Bu kuruluşların mal ve hizmet satışlarından elde ettikleri gelirlerinin nasıl ve ne şekilde dağıtılacağı ya da harcanacağının kendi kuruluş yasalarında ayrıntılı biçimde yer aldığı belirtilen gerekçeli kararda, "Bu konulardaki düzenlemelerin bütçe yasalarıyla değil, belirtilen kuruluşun özel yasasıyla yapılması gerekmektedir. Bu nedenlerle kural, Anayasa'ya aykırıdır. İptali gerekir" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir