TPG, Mey İçki'nin satışını değerlendiriyor

Yorgancıoğlu, Burgaz'ın alımı konusunda, "Koşulların bizi memnun ettiği söylenemez. Ancak piyasanın sağlıklı çalışması için parayı ödeyeceğiz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Financial Times gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin alkollü içkiler alanının baskın oyuncusu Mey İçki'nin sahibi olan TPG, şirket için 2 milyar doların üzerinde satış ya da halka arzı değerlendiriyor.

Habere göre, TPG gelecek ay muhtemel satış için yatırım bankası danışmanını seçmek için bir yarışma açabilir.

Haberde Mey İçki'nin 2006 yılında ABD'li girişim sermayesi şirketi TPG tarafından satın alınmasının ardından karlarını 2 katına çıkardığı vurgulandı.

Financial Times rakı piyasanıın yüzde 70'ini kontrol eden şirket için bankacıların beklediği en muhtemel sonucun halka arz olacağını belirttiklerini yazdı. Buna göre, Mey İçki satışının Burgaz satın almasının onaylanmasının ardından daha muhtemel olacağı kaydedildi.

Gazete, TPG'nin Mey İçki için dünyanın en büyük içki üreticilerinden de talep umduğunu ifade etti.

"Burgaz Rakı'nın koşulları memnun etmedi"

Öte yandan, Mey İçki Üst Yöneticisi (CEO) Galip Yorgancıoğlu, Burgaz'ın alımı konusunda, "Uzun ve yorucu bir müzakere sürecinden sonra ortaya çıkan bu koşulların bizi memnun ettiği söylenemez. Ancak piyasanın sağlıklı çalışması bizim ne düşündüğümüzden daha önemli diye düşünüyoruz ve parayı ödeyeceğiz." dedi.

Yorgancıoğlu, Mey İçki'nin 6 yılının değerlendirildiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, sektörün hareketli günler geçirdiğini ifade ederek, Mey İçki olarak kuruldukları günden itibaren çok şeffaf ve sorumlu bir yönetim anlayışı ortaya koyduklarını, 6 yılda önemli başarılar sağlayan şirketin yaptığı herşeyin uluslararası normlara ve etik standartlara uygun olduğunu söyledi.

Burgaz'ın satılması konusunun gündemlerinin en üst sırasında yer aldığını bildiren Yorgancıoğlu, şunları kaydetti:

"TMSF tarafından ihale açıldığında biz bu ihaleyi piyasanın yeniden sağlıklı koşullara kavuşmasını sağlayacak önemli bir araç olarak gördük ve kuşkusuz başka şirketlerin de katılacağını öngörerek başvurduk. Ancak bizden başka başvuran olmadı ve Rekabet Kurulu da TMSF'nin Burgaz'ı bize satmasına izin vermedi. Öte yandan devletin de bu şirketten alacağının hiç değilse bir bölümünü tahsil etmesi gerekiyordu. Tekrar ihaleye çıkarılsa yine bir alıcı çıkmayacağı anlaşılınca ödeyeceğimiz fiyatın yanında bazı koşullar da konularak satışın bize yapılmasına izin verildi. Doğrusunu isterseniz, bu koşullarda böyle bir alım yapmak Mey açısından ciddi bir özveri olarak değerlendirilmelidir. Bu satış, TMSF, Rekabet Kurumu ve bizim açımızdan uzun ve zahmetli bir süreç oldu.

Uzun ve yorucu bir müzakere sürecinden sonra ortaya çıkan bu koşulların bizi memnun ettiği söylenemez. Ancak piyasanın sağlıklı çalışması bizim ne düşündüğümüzden daha önemli diye düşünüyoruz ve parayı ödeyeceğiz. Tabii ki ihaleyi sonuçlandıracağız. Bu durumda Votka 67'yi devretmemiz koşuluna karşılık İstanblue votka markası bizim olacak. Onunla ilgili ne yapacağımıza bakacağız. Zamanı geldiğinde bu planı da sizinle paylaşacağız. Bizim bütün ürünlerimiz en yüksek kalite standartlarında üretilir, sorumluluğumuza verilen markalı ürünlerin de aynı kalitede üretilmesi kuşkusuz temel meselemiz olacak. Burgaz'ın rakı, cin, likör markaları ve varlıkları da şartnameye bağlı olarak ayrıştırma süreci ile elden çıkarılacak."

Bu satış işlemi ile birlikte yeniden adil ve sağlıklı hale gelen piyasa koşulları sayesinde yeni oyuncuların da doğacağına inandıklarını, bunu umut ettiklerini dile getiren Yorgancıoğlu, "Mey İçki olarak geçen yılın ekonomik koşulları çerçevesinde teklif ettiğimiz 62,5 milyon dolarlık satın alma bedelinin yanı sıra, bu, geçmişte benzeri görülmemiş ağır koşulları; vergisini ödeyen ve yasalara saygılı rakiplerinin de menfaatlerini gözeterek, yüksek alkollü içki piyasasının yeniden ve kalıcı olarak adil ve yasal bir rekabet ortamına kavuşmasını sağlamak amacıyla yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz. Kısa süre içerisinde ihale sonuçlandırılacaktır" diye konuştu.

"Çıkış opsiyonlu alternatifleri değerlendiriyoruz"

Galip Yorgancıoğlu, 6 yıllık döneme önemli başarılar sığdırdıklarını ve hızlı bir gelişim temposu yakaladıklarını ifade ederek, şöyle dedi:

"İtibarımızın ve güvenilirliğimizin sonucu olarak, Burgaz Rakı'yla ilgili teklifimiz de ilgili kurulların onayını aldı ve kabul edildi. Finansal performansımızın sürekli güçlenmesi ve sektörümüzün adil rekabet koşullarına tekrar kavuşacak olmasıyla, hissedarlarımızın artık Mey'in geleceğiyle ilgili, aralarında 'çıkış' opsiyonunun da bulunabileceği alternatifleri değerlendiriyor olmasını bekliyoruz."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir