Trabzon hedeflerine emin adımlarla yaklaşıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON'DAN / Nurgül GÜNAYDIN

trabzon@dunya.com

Kuruluşu M.Ö 2000 yıllarına kadar dayanan, Erzurum'dan geçen ve İran sınırına varan, Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan tarihi İpek Yolu'nun başlangıcında kurulan Trabzon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin merkezi konumu özelliğini koruyor. Dünyaca ünlü gezginlerden Marco Polo ve Evliya Çelebi'nin uğradığı, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Yavuz Sultan Selim'in şehzadeliği sırasında valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu, Cumhuriyetimiz'in kurucusu Ulu önder Atatürk'ün üç kez ziyaret ettiği ve vasiyetinin bir bölümünü yazdığı Trabzon...

Coğrafi yapısı itibariyle yıllarca birçok açılımdan uzak kalmış olan Trabzon son on yıldır gerçekleştirdiği atılımlarla bölgenin en hızlı gelişen ve yaşam kalitesi olarak da büyüyen kentlerinin başında geliyor. Siyasi ortamda elde ettiği gücü, yerinde değerlendirdi. Yıllarca işsizlik yüzünden göç veren ilde şimdi çevre illerden gelmiş ve burada iş imkanı bulmuş binlerce kişiyle karşılaşmanız mümkün.

Şehir merkezindeki ticari canlılık, insanlarının yaşayış biçimi ve hayata bakış açılarındaki değişim çok net fark ediliyor, bunun sağladığı sinerjiyle il tüm Karadeniz'in lider ili olma yolunda yürüyüşünü emin adımlarla sürdürüyor. İlin ileri gelenleri, sivil toplum örgütleri, bakanı, milletvekilleri hepsi birden doğru tanımlama ve teşhisle ortaya koydukları projeleri birbirlerine verdikleri destekle tek tek hayata geçiriyor.

Sadece son bir aya baktığınızda ilde gerçekleştirilen seminer, toplantı, tanıtım ve proje çalışmaları bunlara katılan yetkililerin sahip oldukları unvan ile hem siyasi iktidarın hem de tüm ülkenin ne derece önem verdiğinin de bir göstergesidir. Trabzon bölgesel olarak ağır sanayiden çok, küçük ve orta ölçekli sanayinin ön plana çıktığı bir ildir. Organize sanayi bölgesinde bulunan işletmeler ve ilin değişik bölgelerine dağılmış sanayi yada ticari kuruluşlar, bu yapı içinde devletin kendilerine gösterecekleri hassasiyeti bekliyor. KOSGEB en çok burada ön plana çıkıyor ve bu projenin daha geniş tabanlı hizmet verebilmesinin önemi de burada kendini gösteriyor.

İldeki KOBİ'ler bu projeye dayalı kredilendirme ve ek hizmetlerin daha adil dağıtılmasıyla, daha iyi incelenmesiyle hedeflerine çok daha hızlı ulaşabileceklerini söylüyor. Havaalanı, limanı, Türki Cumhuriyetler ve Arap ülkeleri pazarına yakınlığıyla Trabzon sanayisinin daha iyi etüt edilmeye ve desteklenmeye ihtiyacı olduğu açıktır. Bu ili istediği konuma getireceği gibi İpek Yolu Projesi'ni hayata geçirmeye çalışan devlet birimlerinin bunu başarmasına da destek olacaktır.

Tarbzon son zamandaki çalışmaları, potansiyeli, tarihi, kültürü ve kendine güvenen özverili halkıyla bunu başaracaktır.