Trabzon, kapısını çalan fırsattan yararlanmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri

Trabzon, son açıklanan teşvik paketinde yeni yatırımlardan en fazla yararlanacak olan “Dördüncü Bölge İlleri” içinde yer alıyor. Trabzon’un dördüncü bölgede yer alması yerel kalkınma hamlemiz için bir fırsat mıdır? Evet. Trabzon bu fırsatı nasıl kullanmalıdır? Öncelikle orta ve büyük montanlı yatırımları kendine çekebilmeyi başarmalıdır. Orta ve büyük montanlı yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmaları için; devletin hangi kurumu bu tür yatırımcı ya da gruplarla iletişim kurup illere yönlendiriyor? “Devlet Tanıtım ve Yatırım Destek Ajansı.” Bu ajans illerde hangi kurumları muhatap alarak bu işi yapıyor? Kalkınma ajanslarını. Ama Trabzon’da kalkınma ajansı yok. Bu aşamada yapmamız gereken Trabzon Yatırım Arama ve Yönlendirme Üst Kurulu”nu derhal oluşturmak olmalıdır. Bu öneri “Doğu Karadeniz İlleri Hizmet ve Kalkınma Birliği’ teknik koordinatörü Ramazan Çağlar’a ait. Devlet Tanıtım ve Yatırım Destek Ajansı Başkanı Kayserili Alpaslan Korkmaz, ise bize bu kurulun arkasına koyacağımız sekreterya ile orta ve büyük montanlı yatırımlarıTrabzon’a yönlendirmede çok rahatlıkla birlikte çalışabileceğimizi belirtiyor. Trabzon Yatırım Arama ve Yönlendirme Üst Kurulu ve bu kurulun arkasını dolduracak sekreteryanın kurulması ve işletilmesinde ön teker olma görevini kim üstlenmeli? Akla gelen ilk yanıt; Trabzon Valisi ile ticaret ve sanayi odamız olmaktadır. Valilerimize yerel kalkınmada yasal

olarak yüklenmiş, doğrudan bir sorumluluk yok. Valiler, bir yandan bakanlıkların genel programlarına, diğer yandan ise il genel meclislerinin aldıkları kararlara göre hareket etmekte. Alınan bu kararlarda ise kalkınma planlarının öncelik sırası ise her zaman tartışmalı.

Jeostratejik önemi çok yüksek. Dünyada yükselmekte ve önem kazanmakta olan bölgelere yakın konumda, ulaşım altyapısı limanı; hava limanı, otoyol gibi alternatiflere sahip, bölgenin cazibe merkezi olan Trabzon’un ulusal ve uluslararası yatırımlardan aldığı payı artırmak için aktif çalışma yapacak, kurulun temsil kapasitesi yüksek bir çekirdek sekreteryaya ihtiyacı var. Bakan düzeyinde himaye ve milletvekili düzeyinde katılımın şart olduğu kurul, hangi sektörlerin uzun dönemde Trabzon’da iş yapabileceğini belirleyip, Devlet Tanıtım, Yatırım ve Destek Ajansı ile büyük ulusal ve uluslararası şirketlerle yatırım görüşmelerini yürütmelidir. Trabzon, başta göç olmak üzere mevcut işsizliğe ancak yeni yatırımlarla çözüm bulacaktır. Önümüzdeki süreç bir fırsat, bütün sorun bu fırsattan yararlanabilmek. Namazın kazası olur, fırsatın olmaz. Fırsat kapımızı çalmışken yararlanmak lazım.