Trabzon, Karadeniz'in ihracat lideri

Trabzon 685 milyon 616 bin 443 dolarlık ihracatla Karadeniz bölgesindeki 18 il içinde en fazla ihracatı gerçekleştiren il oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz Bölgesi'nden 2016 yılının 7 aylık döneminde gerçekleşen 1 milyar 700 milyon 243 bin dolarlık ihracatın, 685 milyon 616 bin 443 dolarlık bölümünün Trabzon'dan yapıldığını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz'in gelecekte dünya ekonomisine yön verecek Asya, Avrasya, Rusya Federasyonu ve Türk Cumhuriyetlerine yakın coğrafyada yer almasının, Trabzon ve bölge için dış ticaret lojistiğinde birçok fırsat sunduğunu belirtti.

Uluslararası lojistik için gerekli olan büyük gemilerin yanaşabileceği derin deniz limanları bulunmaması, sınır kapılarındaki altyapı eksiklikleri, önerdikleri Muratlı Sınır Kapısı'nın hala açılamaması ve demir yolu bağlantılarının sağlanamamasının lojistik için var olan bu potansiyellerin ekonomiye kazandırılmasını engellediğini ileri süren Gürdoğan, "Elimizi çabuk tutmamamız halinde, komşu bölge ülkelerinde bizim yıllık konteyner taşımacılığının 2 katı kapasitede inşa edilen derin deniz limanlarının faaliyete geçmesi ile bu potansiyelleri kullanmamız mümkün olamayacaktır." ifadesini kullandı.

Gürdoğan, Türkiye'de çok iyi bir hamle ile başlangıç yapılan bu günlerde, uygulamaya konulacak yatırıma yönelik teşvik tedbirleri ile bu altyapı yatırımlarının da gündeme geleceğine inandığına dikkati çekerek, Trabzon ve Doğu Karadeniz'in tarihten gelen transit ticaret merkezi işlevinin, lojistik merkez yatırımlarının yapılmasını zorunlu kıldığını kaydetti.

Karadeniz Bölgesi'nden 2016 yılının 7 aylık döneminde gerçekleşen 1 milyar 700 milyon 243 bin dolarlık ihracatın, yüzde 40'ına tekabül eden 685 milyon 616 bin 443 dolarlık bölümünün Trabzon'dan yapıldığını belirten Gürdoğan, "Trabzon, bu performansı ile bölgedeki 18 il içinde en fazla ihracatı gerçekleştiren il oldu. İhracat gerçekleştiren firma sayısı bakımından ise 198 ihracatçı firma sayısı ile Trabzon yine birinci sırada bulunmaktadır." bilgisini verdi.

Gürdoğan, ülkenin en fazla ihracat gerçekleştiren 13'üncü ili olan Trabzon'da ihracatın, ekonomiye girdi sağlayan sektörlerin başında geldiğini söyledi.

Kentin ekonomisi için ihracatın lokomotif görevi gördüğünü belirten Gürdoğan, ihracatı 2023 yılı hedeflerine ulaştırabilmek için bölgenin cazibe merkezi olan Karadeniz ve hinterlandında ihracat için gerekli altyapı yatırımlarının da bu misyona uygun ve hızlı şekilde tamamlanması gerektiğini vurguladı.