Trabzon yeni yatırımlara açık
TRABZON'DAN / Nurgül GÜNAYDIN
Dünya üzerinde ekonomiye yön veren ülkelerin liderleri, krizin etkisini azaltmak amacıyla bir araya gelerek, trilyon dolarlık paket açıkladılar. Ülke liderlerinin bu kararı kapitalist sistemin ve serbest ekonominin bir nevi tadilatı, küreselleşme ve küresel ekonomi söylemlerinin ticari kaynak kullanımı ekseninden çıkarak destek ve yardım eksenine girdiğinin de bir göstergesi oldu.
Yıllarca Doğu Bloğu ülkelerinin kapalı ekonomilerine sızarak bu ülkelerdeki devletçi politikaları ortadan kaldırmaya çalışan büyük sermaye, şimdi kendi ülkelerinde devlete muhtaç olup destek bekler hale geldi. Şu görüldü ki ekonomi yönetimini özel sektörün oyun sahası olarak tanıyıp, kenarda seyretmeyi tercih eden devletler sonunda kendi halklarını zor durumda bıraktılar. Ülkemizde de teğet mi geçti, az bir sürtünme mi oldu, bunu tartışırken anayasa fırlatma krizinin ardından gelen ağır ekonomik tavırlar bugün bankacılık sektörünün ayakta kalmasını sağlayarak, dış ticaret açığı, iç borçlanma, faiz oranları ve enflasyon gibi yaşamsal verileri bir çizgide tutmayı başardı.
Ülkemizde, yaşanan küresel kriz zor ve geç anlaşılacak, anlaşıldığında da etkileri geçmiş olacak belki de. Dış sermaye ortada nereye gideceğini bilemezken, ekonomi yönetiminin sağlayacağı fırsatlarla konaklama yeri olarak Türkiye'yi seçerse, küresel krizden mağdur değil kârlı ülke olarak çıkmak da mümkün. Önemli olan dünyadaki gelişmeleri iyi etüt ederek, gerekli yaklaşımlarda cesaret gösterip, radikal kararlar alarak bunları uygulayabilmek.
Trabzon ekonomisi son yıllarda kendinden beklenenin üzerinde bir büyüme göstererek, çıtasını oldukça yükseltti. Gerek iç pazarda oluşturduğu ivme, gerekse çevre il ve ülkelerle yaptığı ticaret oranları hiç de küçümsenmeyecek noktalarda. Hükümetin desteğini de alan Trabzon bir kongre, turizm ve sağlık kenti olma hedeflerini gerçekleştirme doğrultusunda çok yol kat etmiş durumda.
Karadeniz'in tipik göç veren görüntüsünden yavaş yavaş sıyrılan Trabzon göç alan çevre illerdeki insanlar için bir cazibe merkezi oldu. İşsizlik, trafik ve çevre kirliliği gibi üç temel sorunu aşmaya çalışırken diğer taraftan gelişmeye ve yeni yatırımlara açık bir tavır sergiliyor. Son seçimlerde de Trabzon halkı oy kullanırken öncelikli sorunları çözebilmek için devlet desteğinin artması gerekliliğine oy verdiği bariz görülüyor.
Açılımları, yaklaşımları, projeleri ve hedefleriyle Trabzon önümüzdeki yılların Türkiye'de ekonomik açıdan en önemli ve önde gelen illerinden biri olma çabasını sürdürecek kararlılığa ve bunu başaracak potansiyele sahip bir il olarak çalışmalarına devam edecektir. Türkiye krizi fırsata çevirebilirse Trabzon, bu potansiyelini değerlendirerek, fırsattan büyük pay alarak istifade eden illerden bir olabilir.