Trabzon'daki AVM projeleri irdelenmelidir
Semih PEKER / Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı
Bölgemizde kısa sürede sayıları hızla artacak olan büyük çaplı iş merkezlerinin toplumun öncelikli ihtiyaçları arasında olup olmadığı irdelenmelidir. Trabzon'da yapımı biten Forum İş Merkezi'nin yanısıra Kaşüstü beldesi ve eski Tekel binasının yerinde yapılmakta olan büyük çaplı iş merkezleri de ileride aktif hale geçecek. Zağnos Vadisi kentsel dönüşüm projesi, tanjant ve sahil yolu geçişlerinin bitirilmesi, geçici de olsa katı atık, çöp sorununun çözülmesi gibi yatırımlar isabetlidir. Ancak bir yandan da tüketim toplumuna doğru hızlı bir gidişin altyapısı tamamlanıyor. Toplumun önceliği üretim, tasarruf, AR-GE mi olmalı yoksa tüketim, borçlanma, israf mı?
Trabzon'da son 7 yılda 2 bin esnaf kepenk kapattı, avukatların yüzde 50'den fazlası icra dosyalarını takipten para kazanır hale geldi. Bu ortamda AVM'lerin önünün açılmasının mantıklı bir gerekçesi var mı? Bu yatırım kararlarının alındığı ortamlarda halk meclislerinin, STK'ların devre dışı bırakılmasını toplum sorgulamalıdır.
Forum İş Merkezi için Trabzon'a 140 milyon Euro kredi sağlayan yabancı kuruluş acaba bu parayı üretime yönelik bir tesis için verir miydi? Yöremizde AR-GE ve pazarlama sürecinin de canlı tutulacağı fındık entegre tesisi yapılsaydı çok şey değişebilirdi. Önemli gelir kaynaklarımızdan tütün, çay, fındığın bölgeden ham ürün olarak uzaklaştırılması ekim alanlarının yıllar itibariyle yok olmasına neden oldu. Hiçbir tarım ürününün sanayii o bölgede kurulmadan o üründen yeterli gelir elde edilemez.
Bir kısmı üniversite mezunu olan işsiz gençlerimizin asgari ücretle bu merkezlerde 12-14 saat süreyle çalıştırılması işsizliğe çare midir? Uzun Sokak, Kunduracılar, Maraş Caddesi, Kalkınma, Beşirli gibi yerlerde dükkânını kapatan esnafın çıkardığı işçiler nerede çalışacak?
Şehrimizin içmesuyu sorunu, ulaşım sistemindeki aksaklıklar, işsizliğin artması, GAP Bölgesi bağlantısını sağlayacak demiryolunun aciliyeti, güney çevreyolu ile kentin güneye açılımı gibi sorunlar kaynak beklerken yerli ve yabancı sermayenin iş merkezlerine yönelmesini seyretmek zafiyet teşkil etmekte. Bunun bedelini dükkânını kapatan ve iş hacmi düşen esnafımız, AVM'lerde dükkân kiralayıp kirasını ödeyemez hale gelecek olan müteşebbisimiz ödeyecektir. Kazançlı çıkan ise bir kaç yerli ve yabancı yatırımcı. İş merkezlerindeki alışveriş kültürünün yöre insanının yapısına, gelir pozisyonuna uygunluğu,
sağlıksız olan fast-food kültürünün topluma enjekte edilmesi de araştırmaya değer. Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak bu konudaki düşüncelerimizin halkımız tarafından nasıl değerlendirileceğini çok önemsemekteyiz. Bu nedenle [email protected] isimli adresimize fikirlerinizi iletmeniz bize yön verecektir.