Trakya Birlik, yüzde 100 yerli ayçiçeği tohumu üretti

25 kiloluk 5 torba tohumluk, deneme amaçlı 75 dekar araziye ekilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TEKİRDAĞ - Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik), kendi tohum firması olan ''Birlik Tohum'' aracılığıyla yüzde 100 yerli ayçiçeği tohumu üretti.

SS 269 Sayılı Malkara Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Çelik, yaptığı açıklamada, yeni üretilen hibrit ayçiçeği çeşidi olan Higholeic özellikteki LG 5400 HO cinsi tohumluğun deneme amaçlı olarak Malkara'da ekileceğini bildirdi.

Tohumluğun en önemli özelliğinin ''Verem otu''na dayanıklı olması olduğunu ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi:

''Ayrıca bu tohum, yüksek higholeic asit oranına sahip yeni bir çeşittir. Çiftçiler olarak yüzde yüz yerli olan bu tohumluktan büyük bir rekolte bekliyoruz. Yağ oranının da yüksek olmasını beklediğimiz bu tohumluğun Türk çiftçisine getirisi büyük olacaktır. Ayçiçeğinde yağ oranı yüksek olması fazla para demektir. Eğer deneme ekimlerini gerçekleştireceğimiz bu tohumluklar istediğimiz gibi çıkarsa yurt dışına verdiğimiz milyonlarca dolar yurt içinde kalacak ve ülkemiz bir konuda daha dışarı bağımlı olmaktan kurtulacaktır.''

25 kiloluk 5 torba tohumluğun deneme amaçlı 75 dekar araziye ekileceğini belirten Çelik, hasat zamanını kendilerinin de merakla bekleyeceklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir