TRT önergesi bu hafta ele alınacak

CHP'nin Bakan Aydın hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı Salı günü görüşülecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM bu haftaki çalışmalarına, TRT'nin son dönemlerdeki yayınlarıyla ilgili olarak Devlet Bakanı Mehmet Aydın hakkında CHP'nin verdiği gensoru önergesini görüşerek başlayacak.

TBMM Genel Kurulu, bu hafta yoğun bir gündemle çalışacak. CHP grup başkanvekilleri tarafından Aydın hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler, 27 Ocak Salı günü yapılacak.

Önergede, Tuncay Güney'in TRT 2'de yayınlanan programda 4 saat boyunca, ana muhalefet partisi CHP ve Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu birçok kişi ile kurumsal yapı hakkında hakaret, iftira, şantaj ve tehditle dolu açıklamalar yaparak, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu belirtildi.

''TRT ekranından, Ergenekon soruşturmasının bir sonraki aşaması için hedefler gösterilmiş, kamuoyu oluşturulmuştur'' denilen önergede, TRT'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın, ''TRT'nin yayın etiği ve yasaları ihlal eden yayın politikası konusunda, suskunluğunu koruyarak sorumluları himaye ve bu siyasi komplonun planlayıcısı konumunda hareket ettiği'' savunuldu.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu

Genel Kurulda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısının görüşülmesine devam edilecek. Geçen hafta tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanmayan tasarı, 11 Mart 2005 tarihinden önce usulüne uygun olarak koleksiyoncular tarafından bağlı bulundukları müzedeki envanter defterine kaydı yaptırılmış taşınmaz kültür varlıklarının değiştirilemeyeceğini ve satılamayacağını öngörüyor.

Tasarıya göre, belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere tahakkuk ettirilen emlak vergisinin yüzde 10'u oranında, ''Taşınmaz ve Kültür Varlıklarının Korunması Katkı Payı'' tahakkuk ettirilecek. Bu, ilgili belediyece emlak vergisi ile birlikte tahsil edilecek.

Bu tasarının ardından, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak ile Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun çeşitli kanunlarda değişiklik içeren yasa teklifi görüşülecek.

Teklif, kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten 10 yıl geçtikten sonra söz konusu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere yönelik olarak kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanılarak itiraz olunamayacağı ve dava açılamayacağına ilişkin sınırlamanın kapsamına devlet ya da diğer kamu tüzel kişiliklerinin de dahil edilmesini öngörüyor.

TBMM Genel Kurulu, 27 Ocak salı günü 15.00-20.00, 28 Ocak Çarşamba ve 29 Ocak Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

Komisyonlar

TBMM'deki ihsas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Adalet Komisyonu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısının görüşmelerine 28 Ocak Çarşamba ve 29 Ocak Perşembe günü devam edecek. Geçen hafta, 455 maddelik tasarının 85 maddesi kabul edilmişti.

AB Uyum Komisyonu; TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısını 27 Ocak Salı, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabulucuk Kanun Tasarısını ise 28 Ocak Çarşamba günü görüşecek.

Dilekçe Komisyonu, cinsel içerikli sohbet ve yarışma konularında hizmet veren GSM ve Globalstar sohbet hatlarıyla ilgili şikayetleri, 28 Ocak Çarşamba günü yapacağı toplantıda ele alacak.