TRT'den Rekabet Kurumu'na reyting başvurusu
TRT, televizyon izleme oranlarının ölçümünde "usulsüzlük" olduğu gerekçesiyle Rekabet Kurumu'na başvurdu
ANKARA - TRT, AGB, Televizyon İzleme Araştırma Komitesi (TİAK) ve yayıncı kuruluşlar arasında imzalanan sözleşme uyarınca yapılan televizyon izleme oranlarının ölçümünde "usulsüzlük" olduğu gerekçesiyle Rekabet Kurumu'na başvurdu.
Edinilen bilgiye göre, televizyon izleme oranlarının ölçümüne ilişkin olarak, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'un "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem Ve Kararlar" başlıklı 4. ve "Hakim Durumun Kötüye Kullanılması" başlıklı 6. maddelerine aykırılık bulunduğu gerekçesiyle TRT Genel Müdürlüğü tarafından 16 Haziranda başvuruda bulunuldu.
Bu başvuruya, "TİAK'ın tek bir ihale ile uzun yıllar bu ölçüm işini AGB'ye yaptırmasının, AGB'nin ise gerek panel üyelerinin seçimi ve değişimi, gerekse de ham verilerin işlenmesi sürecinde yaptığı düşünülen usulsüzlüklerin" gerekçe olarak gösterildiği belirtildi.
TRT Genel Müdürlüğü, 2 hafta önce de TİAK üyeleri ve AGB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.
TRT Genel Müdürlüğü, ayrıca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na da mevcut reyting düzenlemeleriyle ilgili olarak resmi yazıyla konuyla ilgili yasada ve yönetmelikte belirlenen düzenleme yetkisini kullanması için başvuruda bulunmuştu.
3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un 29. maddesinin (f) bendi, ulusal izlenme oranlarının, RTÜK tarafından her takvim yılı için tespit edilip o yılı izleyen Ocak ayı içinde açıklanmasını içeriyor.
RTÜK Kuruluş ve Görev Yönetmeliği'nde bulunan 8. maddenin (a) bendinde ise, RTÜK'ün görevleri arasında, radyo, televizyon ve veri yayınlarında uyulması gereken mevzuat çerçevesinde, yayın araştırmaları ve ölçme işlemlerini yapmak ve yayın araştırmasına yönelik ölçümün gerçekleştirilmesini teminen gerekli sistemleri planlamak da sayılıyor.