TSE 'yazılım kalitesi'ni de belgeledi

Enstitü, INNOVA Bilişim Çözümleri Şirketi'nde "yazılım süreçleri iyileştirme ve yetenek belirleme" anlamına gelen "SPICE" tetkiki gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Türkiye'de "yazılım kalitesi" kavramının olgunlaşması için önemli bir adım attı ve kendisine başvuran INNOVA Bilişim Çözümleri Şirketi'nde "yazılım süreçleri iyileştirme ve yetenek belirleme" anlamına gelen "SPICE" tetkiki gerçekleştirdi, şirketi bu standartla belgelendirdi.

Edinilen bilgiye göre, Avrupa'da son derece yaygın olan bu ISO standardından belgelendirme hizmetini, Türkiye'de sadece TSE verebiliyor.

TSE, bu yetkisi çerçevesinde kendisine başvuran INNOVA Bilişim Çözümleri Şirketi'nde 3-7 Mayıs tarihlerinde TS ISO/IEC 15504 SPICE tetkiki yaptı ve şirket bu tetkikten başarıyla geçti.

Söz konusu standart belgesi, TSE'de düzenlenen törende, Enstitü Genel Sekreteri Ahmet Pelit tarafından INNOVA Bilişim Çözümleri Şirketi Genel Müdürü Ümit Atalay'a verildi.

Ahmet Pelit burada yaptığı konuşmada, SPICE standardı ile Türkiye'de ciddi bir adımın atılmış olacağını, dünyadaki benzer uygulamaların ülkeye getirilmesi için bundan sonra da çalışmalarının aralıksız süreceğini söyledi. Pelit, söz konusu standart için Türkiye'de faaliyet gösteren 2 yazılım firmasıyla daha görüşmeye başladıklarını da kaydetti.

INNOVA Bilişim Çözümleri Şirketi'nin Genel Müdürü Ümit Atalay da bu standardın hem kendileri hem de endüstrileri için gurur verici bir adım olduğunu söyledi.

"Gerçekten ülkemiz için önemli bir adım attık" diyen Atalay, 17 ülkeye proje sattıklarını, çevre ülkelerle "onların sistemlerini tasarlar" hale geldiklerini ifade etti.

Bu alanda faaliyet gösteren firmalar için SPICE standardının son derece önemli bir kriter olduğunu, batıda bu tür kriterlerin daha da belirgin şekilde arandığını anlatan Atalay, "Bu standartlar ve sertifikasyon hem bireysel bazda hem şirketler bazında hem de devletin diğer birimleri bazında Türkiye için kaçınılmaz bir adım. Bu pazarda var olmamızın koşulu bu. Dolayısıyla yaptığımız hizmet ülkemiz için çok önemli" dedi.

Türkiye'nin tüm birikimine rağmen batıda hala teknoloji geliştiren bir ülke olarak kabul edilmediğine dikkat çeken Atalay, bu standart çalışmalarının kendilerinin hem iç pazarda hem de dış pazarda var oluşları için şart olduğunu vurguladı.

TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanı Mehmet Çetin de SPICE standardına ilişkin çalışmalarının INNOVA Şirketi ile başladığını söyledi. Bilişim teknolojilerine özellikle önem verdiklerini dile getiren Çetin, "Yazılım sektörünün geliştirilmesi, milli olarak geliştirilen yazılımların pazarlanmasına katkı sağlamak ve uluslararası kriterlere uygun bir belgelendirme için katkı sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu. 

TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Otomotiv Grup Başkanı Ali Bengi de TSE'nin ülke kalkınmasında önemli bir güç olduğunu dile getirdi.

INNOVA'nın müracaatıyla yazılım sektöründe ciddi bir çalışma başlattıklarını ve bu çalışmanın semerelerinin gelecekte görüleceğini ifade eden Bengi, şirket yetkililerine hitaben, "Bu belgelendirmeye başlattığınız açılımda sadece sizin değil daha birçok firmanın da dünya pazarında yer almasını sağlayacak bir koşuyu başlattınız. Dünyada yazılımda Türk firmalarının öncü olmasını sağlayacak bir girişimde bulundunuz" dedi. 

TS ISO/IEC 15504 SPICE

Dünyada 45 ülkede yapılan SPICE değerlendirmesi ve belgelendirmeleri şu anda en çok Avrupa, Japonya, Kore, Avustralya ve Brezilya'da yaygın durumda bulunuyor.

SPICE, yazılım sektörünün yanı sıra otomotiv, savunma, havacılık, tıp ürünleri, servis yönetimi ve benzeri sektörlerde de aranıyor.

SPICE belgelendirmesi yazılım ürünleri proseslerinin iyileştirilmesiyle yazılımda kalite amaçlanıyor. Daha iyi proseslerle daha iyi ürün kalitesi, daha kesin planlar, daha önce dağıtımlar ve daha ucuz maliyet sağlanıyor. Başka bir ifadeyle ürün maliyeti düşerken kalite yükseliyor.

Yazılım süreçlerinin değerlendirilmesi için bir altyapı standardı olan ISO 15504 SPICE standardı, kurumların sahip oldukları ve şu an itibariyle uyguladıkları yöntemleri iyileştirmek, belirli ihtiyaçlar doğrultusunda kurumun değerlendirilmesini sağlamak ve belirli bir sözleşme doğrultusunda tedarikçi firmanın gereksinimlere uygunluğunu değerlendirmek için kullanılıyor.

SPICE, gerçekleştirilen değerlendirmelerin tekrarlanabilir, kendi içinde tutarlı ve yeterli olduğunu garanti altına almak için değerlendirme modeli yöntemi ve değerlendiricilerin uyması gereken kriterleri tanımlıyor, böylece ayrı bir denetim organizasyonu tarafından denetlenme gerekliliği kalmıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir