TSK: Karakolların imkan eksikliği yok
Tuğgeneral Gürak, son dönemde artan iddialara değindi ve soruları yanıtladı.
ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Metin Gürak, Jandarma karakollarının, Türkiye'nin diğer bölgelerinde olduğu gibi, iç güvenlik harekat bölgesinde de halkın güvenliğini sağlamaya yönelik kurulduğuna dikkati çekti.
Bu karakolların, tıpkı şehir merkezlerindeki polis karakolları gibi, halkın adli ve kolluk ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, "İç güvenlik harekat bölgesindeki karakollar, bu görevlerin yanı sıra, iç güvenlik harekatında da gerek alan kontrolü, gerekse mahallinden istihbarat temini ve icra edilen operasyonlar için çıkış imkanı sağlamaları sebebiyle önemli ve hayati bir role sahiptir" dedi.
TSK tarafından bu karakolların fiziki olarak geliştirilmesi, bazı karakolların yerlerinin değiştirilmesi veya kaldırılmasının, personel, araç, silah ve teçhizat ihtiyaçlarının devamlı olarak sorgulandığını ve gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:
"Karakollarımızdaki araç, teçhizat, personel durumu; karakolun bulunduğu yer, tehdit durumu ve diğer faktörler dikkate alınarak yapılan analizlere göre belirlenmektedir. Bu yaklaşımdan hareketle; zaman zaman karakolların silah, teçhizat ve imkanları açısından yetersiz oldukları şeklinde yapılan değerlendirmeler, tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır."
"İç güvenlik harekat bölgesinde, halen 134 karakol ile 459 kilometre yolun inşaatı devam etmekte, 61 karakol ve 137 kilometre yolla ilgili ihale çalışmaları da sürmektedir" bilgisini veren Tuğgeneral Gürak, karakolların 169'unun TOKİ tarafından 26'sının ise Milli Savunma Bakanlığı tarafından inşa edildiğini bildirdi.
"Genel duyum ve haber bilgileri her zaman alınır"
"Dağlıca'da 2007 yılında terör örgütü PKK'nın mayını ile şehit düştüğü açıklanan üsteğmenin, aslında tabur komutanının emriyle elle mayın imha ederken öldürüldüğü" iddiaları hakkındaki soru üzerine Tümgeneral Güler, bu konunun Van Askeri Mahkemesi'nde olduğunu belirterek, dava sürecinin devam ettiğini söyledi.
"Bazı basın yayın organlarında, son dönemdeki bazı terörist eylemlere ilişkin önceden istihbarat bilgileri alındığı yönünde haberlerin yer aldığının belirtilerek, gerekli önlemlerin neden alınmadığının" sorulması üzerine de Tümgeneral Güler, genel mahiyetteki bu duyum ve haber bilgilerinin her zaman alındığını kaydetti. Tümgeneral Güler, şöyle devam etti:
"Bunlar devamlı bir faaliyettir. Bu haber ve duyumlar mahalli kaynaklar da kullanılarak, zaman, yer ve eylem gücü gibi somut istihbarata dönüştürülmeye çalışılmakta ve ilgili birimlere süratle ulaştırılmaktadır. Elde edilen haber, duyum ve istihbarat güvenlik birimleri tarafından süratle koordine edilerek birbirine aktarılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, geniş bir bölge ve geniş bir süre için verilen çok sayıda duyumun pratikte çok faydasının olmadığıdır.
Örneğin, 'Bölücü terör örgütünün önümüzdeki günlerde Karadeniz bölgesinde eylem yapabileceği' gibi genel bir ifade bu şekilde düşünülmemelidir."
"Dağlıca'da gece boyu çatışma olmadı"
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Irak sınırı dağlık arazi kesiminde 7 Mayıs tarihinde, güvenlik kuvvetlerince arazinin aranması esnasında bir grup bölücü terör örgütü mensubu ile temas sağlandığını ve çıkan çatışmada iki personelin şehit olduğunu, bir personelin yaralandığını hatırlatan Tuğgeneral Gürak, çatışmada 5 bölücü terör örgütü mensubunun silah ve teçhizatı ile birlikte etkisiz hale getirildiğini kaydetti.
Tuğgeneral Gürak, "Bu olayla ilgili olarak, bazı basın ve yayın organlarında Dağlıca Üs Bölgesine silahlı saldırı olduğu, gece boyu çatışmalar yaşandığı şeklinde verilen haberler asılsız olup, konuya ilişkin aynı gün tarafımızdan gerekli açıklama yapılmıştır" dedi.
Tuğgeneral Gürak, 22 Ocaktan itibaren 10 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiğini ve 19 bölücü terör örgütü mensubunun yakalandığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Aynı dönem içerisinde 45 bölücü terör örgütü mensubu kendiliğinden teslim olmuştur. Teslim olan teröristlerin 39'u serbest bırakılmış, 6'sı tutuklanmıştır.
Dönem içerisinde 76 el yapımı mayın bulunarak etkisiz hale getirilmiş, 1 havan, 1 adet 82 milimetre havan mühimmatı, 19 Kalaşnikof piyade tüfeği, 1 M-16 piyade tüfeği, 2 LAW, 1 RPG-7 silahı, 25 RPG-7 mühimmatı, 26 el bombası, 12 anti personel mayını, 3 anti tank mayını, 11 basma düzeneği, 4 telsiz, 2 gece görüş dürbünü, 74 kilogram amonyum nitrat, 700 gram dinamit, 13 kilogram plastik patlayıcı madde ile birlikte bol miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi."
Karakollardaki personel sayısı arttı
Tuğgeneral Gürak, karakollarla ilgili bilgi de aktardığı toplantıda, iç güvenlik harekat bölgesindeki karakollardaki rütbeli personel sayısının son yıllarda önemli oranda arttırıldığını söyledi.
İç güvenlik harekatının yürütüldüğü bölgede, bin 68 jandarma karakolu ile 258 hudut karakolu olmak üzere toplam bin 326 karakol bulunduğunu bildiren Tuğgeneral Gürak, yeni karakolların inşası ve fiziki durumlarının iyileştirilmesi konusunda bilgi verdi.
Jandarma Genel Komutanlığı istihkam iş gücü kullanılarak da ulaşımı zor ve emniyet sorunu yaşanan bölgelerde yer alan dört karakolun inşaatının tamamlandığını belirten Tuğgeneral Gürak, Aktütün Jandarma Tabur Komutanlığı ve Ketina Jandarma Sınır Takım Komutanlığı inşaatlarının Haziran 2010 tarihinde tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.
Tuğgeneral Gürak, "Yeni inşa edilen karakolların dış cephe ve çatılarında, roket ve havan atışlarına karşı taş ve güçlendirilmiş betonarme duvar ile yanmaya karşı dayanıklı yapı elemanları kullanılmaktadır" dedi.
Basın mensuplarına, karakollarla ilgili yapılan çalışmalara ait bazı görüntüler gösteren Tuğgeneral Gürak, ayrıca, inşaat çalışmalarının tamamlanmasından sonra bu bölgeye bir basın turu düzenleyerek karakolları göstereceklerini söyledi.