TSK'da görev değişimi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt görevini Orgeneral İlker Başbuğ'a devretti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANJARA - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt görevini Orgeneral İlker Başbuğ'a devretti.

Konuşmasında TSK'nın teröre karşı hassasiyetini vurgu yaparak başlayan Org. Büyükanıt'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Ben de Ulu Önder Atatürk’ün hedef olarak gösterdiği laik Türkiye hedefinde sapmadan ilerlerken, bu hedefe doğru attığım her adım çektiğim sıkıntıları unutturdu. Gelecekte daha rahat ilerleyecek yollar açmak için daima daha iyisini yapmanın gayreti içinde oldum. TSK’nın eğitim alanında çalışmalarımı yoğunlaştırdım. Akıntıya karşı yerimizde durma şansımız olmadığına göre, ileriye gitmenin destekçisi olmak için gayret sarfettim. Görevimi yerine getirdiğimi söylüyorum. Bu saydıklarıma bakıp büyük işler yaptığımı iddia edemem. Her alanda önüne geçilmez şekilde esmeye başlayan değişim fırtınasının her şeyi sürükleyip götürdüğünü biliyoruz. Fırtınaya hazırlıksız yakalanan ülkelere ne olduğunu biliyoruz. Dünyada meydana gelen politik ekonomik askeri değişimler, anlık değişimler gibi değil bir süreç içinde ve genellikle yavaş olmaktadır. Bu değişim olurken zamanında algılamayan ülkeler sadece sonucu görürler. Bunu tarihte değil yaşadığımız günlerde de görüyoruz.

"TSK Cumhuriyet'in teminatı olmaya devam edecek"

Ancak bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Tehdit kavramdaki algının da değişmesi önemli. Bugün Atatürk milliyetçiliğinin kucaklayıcı milliyetçiliğine karşılık etnik milliyetçilik ve gerekse Laik ve demokratik yapıya karşı irtica önemli tehdittir. TSK mensuplarına karşı seviyesiz saldırılar yapılıyor. Ancak TSK'ya yapılan bu saldırılar bize olan güveni sarsmaz. Yaşadığımız olaylar ve bunların sonuçları bunun açık göstergesidir. Bugün TSK’nın eğitimine bakarak yarınlarımız için kaygılanmanın da yersiz olduğuna inanıyorum. TSK'nın üzerinden gelemeyeceği bir görev yoktur. Yüce Türk ulusundan aldığı güçle TSK Cumhuriyet'in teminatı olmaya devam edecektir. Uygar devletlerin nasıl tarihten silindiğini bilen TSK kendine tahsis edilen kaynakları en etkin biçimde kullanarak caydırıcı bir güce sahip olmuştur. TSK'nın aşamayacağı bir engel de yoktur. Karşı karşıya kaldığımız bütün olumsuzluklar için elimizde bulunan reçete bizi çağdaş toplumlarına ulaştıracak da bir güçtür. Tehdit ve riskler günümüzde artmaktadır. Özellikle Ortadoğu'yla ilgili güvenlik politikamızın birlik içinde olması önem taşımaktadır. "