Tsunami tahvili gündemde

Deprem ve tsunami felaketiyle sarsılan Japonya, ek bütçe oluşturmanın yolunu arıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Japonya Finans Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naoyuki Yoshino, Japonya'da meydana gelen şiddetli deprem ve tsunaminin ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirirken, ek bütçenin nasıl oluşturulacağı konusunun ekonomistlere düşeceğini belirterek, "Mevcut devlet tahvillerinden farklı olarak, Deprem-Tsunami-Afet tahvili çıkarmak gerektiğini düşünüyorum. Konuyu masaya yatırdık, tartışıyoruz" dedi.

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, afetin maliyetinin 180-200 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini söyledi. Bu da ortalama olarak milli gelirin yaklaşık yüzde 3.5'ine karşılık geliyor.

Japonya'nın ekonomiyi canlandırmak için zaten yüksek oranda bütçe açığı verip bunun için de borçlanmış bulunduğunu, şu anda dünyada milli gelirine göre en yüksek kamu borcuna sahip ülke olduğunu kaydeden Uygur, kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 225 kadar olduğuna işaret etti.

Ülkenin 31 Mart'tan itibaren yeni bütçe yapacağını ifade eden Uygur, bunun harcamaların artması anlamına geleceğini söyledi. Harcamaların finansmanı için Japonya'nın vergi artışına gidemeyeceğini, ekonomik durgunluk tehdidinin daha büyük olduğunu dile getiren Uygur, "Yine borçlanma kaçınılmaz. Zaten Prof. Yoshino'nun sözünü ettiği Deprem-Tsunami-Afet Tahvili de daha fazla borçlanılacağını gösteriyor" dedi.

Uygur, çıkarılacak tahvilin mevcut tahvillerden farklı olacağının belirtildiğini ancak bu farkın nasıl olacağının henüz ortaya konmadığını ifade etti.

Uygur, borçlanmanın orta vadeyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, Merkez Bankasının para basma yoluna gidebileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye'de de gündeme gelmişti

Öte yandan, Türkiye'de 1999 yılında, depremin de etkisiyle giderek büyüyen Hazinenin nakit ihtiyacının karşılanması için doğrudan vatandaşa satılacak "Deprem Tahvili" çıkarılması önerisi gündeme gelmişti.

En az 1 yıl vadeli, dövize endeksli deprem tahvilinin, kamu bankaları kanalıyla doğrudan vatandaşa satılması seçeneği tartışılmış, ancak uygulamaya konulamamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir