TTB, Üzmez'e rapor hazırlayacak

''Sanığın serbest bırakılması, böyle bir travmaya maruz kalan tüm çocuklara bir gözdağı niteliğindedir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası ve ilgili uzmanlık dernekleri, yazar Hüseyin Üzmez'in ''çocuğun cinsel istismarı'' suçundan yargılandığı davada hazırlanan adli tıp raporunun bilimsel boyutu, hekimlik ve bilirkişi uygulamaları ile ilgili bir rapor hazırlayacak.

TTB'den yapılan yazılı açıklamada, sanığın davayla ilgili açıklamalarının, ailesi ve toplumla karşı karşıya kalan mağdureyi defalarca örselediği, baskı altına aldığı, diğer tüm çocukları da tanıklık yoluyla etkilediği ifade edildi.

Açıklamada, ''Sanığın serbest bırakılması ve olayın hızla gelişme süreci, böyle bir travmaya maruz kalan tüm çocuklara bir gözdağı niteliğindedir. Yaşadıklarını anlatmakta zorlanan çocuklar, bu gibi olaylarla korkutulup sindirilmektedirler'' denildi.

Rapor için çalışmalara başlandı

Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Adli Tıp Uzmanları Derneği, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği, Adolesan Sağlığı Derneği ve Türk Pediatri Kurumu tarafından, raporun bilimsel incelemesinin yapılması ve bir değerlendirme raporu oluşturulması için çalışmalara başlandığı, konunun, adli tıp raporunun bilimsel boyutu, hekimlik ve bilirkişilik uygulamaları, Türk Ceza Kanunu'nun 102. ve 103. maddelerinin tıbbi bilgiye uygunluğu yönünden; çocuk, insan, kadın ve hasta hakları açısından incelenerek değerlendirileceği bildirildi.

''beden ve ruh sağlığının bozulmuş olması'' ifadesi gözden geçirilmeli

Türk Ceza Kanunu'nda, cinsel istismara uğrayan çocuklar için ''beden ve ruh sağlığının bozulmuş olması'' suçunun, ağırlaştırıcı bir unsur olarak yer aldığı, bunun, sanki cinsel istismara uğrayan çocukların beden ve ruh sağlığının bozulmayabileceği olasılığının da var olduğu gibi bir anlam içerdiği ifade edilen açıklamada, ''Oysa biz hekimler, cinsel istismarın kişinin ruhsal yapısında ağır bir hasara yol açtığını ve tedavi edilmezse yaşam boyu devam eden bir ruhsal yıkıma neden olduğunu, bu yıkımın belirtilerinin erken ya da geç dönemlerde, ama mutlaka ortaya çıktığını biliyoruz'' denildi.

Açıklamada, bu maddelerin konunun uzmanlarına danışılarak gözden geçirilmesi gerektiği savunuldu.