TTK devrim niteliğinde

İMKB Başkanı Erkan, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun rekabet, şeffaflık ve yabancı sermaye açısından devrim niteliğinde olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, 1 Temmuz 2012 itibariyle yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile Türkiye'nin şeffaflığa kavuşacağını, kayıt dışılığın ortadan kalkacağını belirterek, ''Şirketlerin halka açılacağı zaman 'benim rakibim şeffaf değil, ben şeffaf olursam onunla rekabet edemem' gibi korkuları ortadan kalkacak. Bizim açımızdan bir devrim diye düşünüyorum'' dedi.

Ernst & Young Türkiye'nin düzenlediği ''Yeni Türk Ticaret Kanunu: Yeni Bir Başlangıç'' panelinde konuşan Erkan, hem sermaye piyasası hem de Türkiye açısından bakıldığında güzel günlerin kendilerini beklediğini ifade ederek, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yıllardır üzerinde çalışıldığı, aylarca üzerinde tartışmasının yapıldığını ve uzun beklemelerden sonra Meclis'ten geçtiğini hatırlattı.

Erkan, ''Bununla Türkiye şeffaflığa kavuşacak, kayıt dışılık ortadan kalkacak. Kayıt dışılık, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin en büyük sıkıntısı. Siz kayıt dışılıkla hem istihdamda doğru rakamları yakalayamıyorsunuz, hem ekonomiyi doğru tahmin edemiyorsunuz. Şirketlerin halka açılacağı zaman 'benim rakibim şeffaf değil, ben şeffaf olursam onunla rekabet edemem' gibi korkuları ortadan kalkacak. Bizim açımızdan bir devrim diye düşünüyorum. O aradaki büyük uçurumu büyük bir zıplama ile aşmış olacağız ve Batılı ülkelerin standartlarını yakalamış olacağız'' şeklinde konuştu.

Yeni TTK'nın şeffaflık ve kurumsal yönetim açısından çok ciddi bir değişiklik getirdiğini, 2 tane denetim geleceğini bildiren Erkan, daha fazla şirketin halka arz seferberliğine katılma noktasında beklentileri bulunduğunu kaydetti.

Şirketlere önemli fırsat sunuyor

Ernst & Young Türkiye Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca ise yeni TTK'nın, eskiye göre pek çok değişikliği içerdiğini, şirketlerin sürdürülebilirliği, kurumsallaşması, rekabet gücünün artırılması, kamu güveninin oluşturulması ve şeffaflık açısından çok önemli fırsatlar yarattığını vurguladı.

''Ekonomide kalkınmayı belirleyen en önemli faktörlerden biri ekonomideki karar alıcıların sağlıklı bilgiye erişmesi ve bu bilgiyi akıllı bir şekilde kullanması olduğunu düşünürsek şu anda Türkiye'de bugüne kadar sağlıklı bilgiye ulaşma konusunda çok ciddi problemler olduğunu kabul etmek durumundayız. Önümüzdeki dönem içerisinde ekonomide karar alıcıların çok daha kolay biçimde bu bilgileri elde edip kendi ekonomik durumları ile ilgili sağlıklı kararlar alacağını varsayıyoruz. Bu açıdan yeni TTK'yı çok önemli bir değişiklik, uygulama olarak görüyoruz.''

 

Bu konularda ilginizi çekebilir