TTK'da rötuşa ihtiyaç var

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB'un işbirliği ve Turkcell'in teknolojik katkıları ile düzenlenen "Şirketlere Yönelik Yeni TTK toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda bazı rötuşlara ihtiyaç olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Türkiye'nin iktisadi tarihine altın harflerle yazılacak devrim niteliğinde bir kanun olduğunu belirterek, "Ancak, bazı rötuşlara ihtiyaç var" dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği ve Turkcell'in teknolojik katkıları ile Hilton Oteli'nde düzenlenen "Şirketlere Yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) Tanıtım ve Eğitim Toplantısı"nda konuşan Hisarcıklıoğlu, benzeri toplantıları 13 ilde daha yapacaklarını ifade ederek, iş dünyasına kanunu anlatacaklarını, onların görüş ve itirazlarını toparlayacaklarını kaydetti.

Altın harflerle yazılacak ama...

Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Yeni Türk Ticaret Kanunu Türkiye'nin iktisadi tarihine altın harflerle yazılacak devrim niteliğinde bir kanundur. Ancak, bazı rötuşlara ihtiyaç var. 'TOBB yeni ticaret kanununu istemiyor' diyenlere şaşırıyorum. Herkes çok iyi bilir ki bu kanuna en fazla destek veren kurum TOBB. Yasalaşması için partiler arasında mekik dokuyan da benim. Yasalaşması için TÜSİAD, MÜSİAD ve TİSK ile birlikte Başbakanımızı, CHP ve MHP liderlerini ziyaret etmiştik. Bu ziyaretleri 29 Mart 2010'da yapmıştık. Yıl sonuna doğru da siyasi partilerin mutabakatıyla komisyon çalışmaları başladı ve Borçlar

Kanunu ve Ticaret Kanunu yasalaştı. Mutabakat çağrımıza kulak veren, Sayın Başbakanımız başta olmak üzere tüm siyasi parti liderlerine ve emeği geçen Bakanlarımıza teşekkür ediyorum."

Rıfat Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Yeni Türk Ticaret Kanunu şık ve modern bir elbise, ancak bazı noktalar ticari yaşamın gerçeklerine uymuyor. İş dünyasının görüşleri dikkate alınarak, bu elbisedeki potlukları toparlamamız gerekiyor. Ama çekincelerimiz var. Peki, bu kanuna ilişkin hiç mi çekincemiz yok. Tabii ki var, dün de vardı, bugün de var. Bunları Meclis süreçlerinde dile getirdik. Uygulamaya ve uyum sürecine ilişkin muğlaklıklar olduğunu belirttik. 'Uzun bir yürürlük süresi olsun' dediler. 'Siz bu süreçte iş dünyasına yasayı anlatın, itirazları, çekinceleri getirin, rötuşları yürürlüğe girmeden önce yapalım' dediler. Biz de 'peki' dedik. Şimdi sizlere yasayı anlatıyoruz.

Niye TTK'da hapis cezaları var

Hisarcıklıoğlu, "Ekonomik suça ekonomik ceza ilkesini benimsedik. 'Niye TTK'da hapis cezaları var?' diyoruz? 'Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu yeni kuruldu. Daha teşkilatlanmasını tamamlamadı. Küçük şirketler için raporlama standartları, denetim esasları nasıl belirlenecek?' diyoruz. 'Şeffaflık ile ticari sır arasındaki, hesap verilebilirlik ile ilave kağıt yükü arasındaki çizgi bazı yerlerde yanlış mı çizildi acaba?' diyoruz" şeklinde konuştu.

ASO: Limited şirkete mi geçelim?

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili, "Bu zamana kadar devlet, bizi kurumsallaşmaya, şirketleşmeye teşvik etti.

Şimdi getirilen birtakım kısıtlamalarla da insanları tekrar düşünmeye zorluyor. 'Ben anonim şirketten veya limited şirketten tekrar şahıs firmasına dönsem bütün bunlardan kurtuluyorum' diye de değerlendirenler var" dedi. Yeni kanunla iş yapma şekillerinin çok değişeceğini belirten Özdebir, yeni kanunun avantajları olduğu gibi kendileri açısından sıkıntı olabilecek unsurlar da olduğunu  ifade etti.

Söz konusu unsurlar arasında yer alan bazı şirket bilgilerinin internet sitesinden yayımlanması konusuna da değinen Özdebir, "Firmalarımızın yüzde 96'sı 10 kişi ve daha az çalışandan meydana geliyor. İşletmelerimiz son derece küçük" dedi.

Toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da "Türkiye'yi ticaretin en kolay ve en güvenilir yapıldığı ülke haline getirmek niyetindeyiz" diyerek, yeni ortama alışmanın bazı sıkıntılarıda beraberinde getirebileceğini kaydetti.  Bakan Yazıcı, değişimler karşısında sabırlı ve kararlı olmak gerektiğinin altını çizdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir