TÜBİSAD, ilk semineri Adana'da düzenledi

Başkan Gürsoy, "Katma değeri artırmak için KOBİ'lerin teknolojiden çok daha fazla yararlanmaları gerekiyor'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ADANA - Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) ''Gelecek İçin Bilişim KOBİ e-Dönüşüm Projesi'' kapsamında KOBİ'lerde farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği seminerlerin ilki Adana'da yapıldı.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy, Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) gerçekleştirilen seminerin açılışında, gerçekleştirdikleri proje ile hem KOBİ'lerin teknoloji kullanımına bakışını değiştirmeyi hem de işletmelere etkin hizmet verecek sertifikalı güvenilir bilişim bayileri yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Ülkemizde istihdamın yüzde 77'sini sağlayan KOBİ'lerin ekonomiye sadece yüzde 29 oranında  katma değer yarattığını belirten Gürsoy, ''21. yüzyılda verimliliklerinin ve ekonomiye katma değerlerinin artması için KOBİ'lerin teknolojiden çok daha fazla ve etkin biçimde yararlanmaları gerekiyor'' diye konuştu.

KOBİ'ler teknolojiyi kullanmıyor

Gürsoy, proje kapsamında Türkiye'de KOBİ'lerin bilişim teknolojilerine bakışına ve teknoloji kullanımına ışık tutmak amacıyla bu kapsamda ilk bilişim araştırmasını yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Araştırma, KOBİ'lerin bilişim teknolojilerini şirketleri için önemli araçlar arasında en son sıraya koyduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, ülkemizde her 3 KOBİ'den birinin teknolojiyi nasıl kullanacağı konusunda bilgisi bulunmuyor. 4 KOBİ'den sadece biri web sitesi sahibi iken yarıdan fazlası e-posta kullanmıyor. Bu sonuçlar KOBİ'lerin verimliliğinin ve ekonomiye kattıkları değerin ne denli düşük olduğunu net biçimde gösteriyor. Hazırladığımız bu proje ile KOBİ'lerin vizyonunu değiştirmek ve teknolojik kapasitelerini artırmak için büyük bir adım atıyoruz.''

Gürsoy, 3 yıl sürecek proje kapsamında çeşitli kentlerde seminerler düzenleyeceklerini ve bine yakın bayiye ulaşmayı planladıklarını bildirdi.

Teknoloji, kayıtdışını da önleyecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da Türkiye'de 1 milyon 300 bini üyeleri olmak üzere toplam 1 milyon 800 bin orta ölçekli ve makro işletmenin bulunduğunu söyledi.

Bilişim teknolojilerini kullanmanın firmalar için oldukça verimli sonuçlar elde edilmesine olanak yaratacağını belirten Bektaş, ''KOBİ'lerin teknolojiyi iyi kullanmaları üretim ve ihracat açısından çok önemli'' dedi.

Bilişimin tüm sektörlere ivme kazandıracağını anlatan Bektaş, ''Her türlü üretim ve hizmet sektörü bilişimle verimliliğini artırır ve tüm dünyada yeni olanaklar bulma şansına kavuşur. Türkiye her türlü sorunun çözümünü bilgi ve teknoloji ekseninde aramalı'' diye konuştu.

Bektaş, teknolojinin kullanılmasıyla kayıt dışılığın da engellenebileceğini ifade etti.

ADASO Başkan Yardımcısı Sadi Sürenkök ise Türkiye'de üretimin tamamına yakınını KOBİ'lerin yaptığını ifade ederek, rekabet için teknolojinin çok iyi şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Seminerde, daha sonra Capital ve Ekonomist Yayın Direktörü Rauf Ateş, Intel İş Geliştirme Müdürü Burak Aydın, Halk Bank KOBİ Pazarlama Daire Başkanı Hakan Başaran, Alıcı Profil AŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Emin Alıcı da sunum yaptılar.

Bu konularda ilginizi çekebilir