TÜGİAD, dünya ve Türkiye ekonomisini tartıştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - TÜGİAD Danışmanlar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özgür Demirtaş, 2013-2014 yıllarının sıkıntılı olabileceğini belirterek, "Çünkü Türkiye ile ilgili belirsizlikler var" dedi.
TÜGİAD Ankara Şubesi tarafından düzenlenen ve tüm şubelerin katıldığı koordinasyon toplantısı sonrası Prof. Dr. Özgür Demirtaş, TÜGİAD’ın kendisinin sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirtti ve üyelere dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirdi.
Dünya genelinde etkili olan 2 kriz sürecinin oluşumunu anlatan Demirtaş, bazı veriler Türkiye’nin diğer ülkelerin hayli gerisinde olduğuna işaret etse de sahip olduğu potansiyelin ülkemiz ekonomisi için umut verici olduğunu anlattı. Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye’nin bazı verilerde İspanya, İtalya gibi ülkelerden çok daha iyi konumda olduğunu da söyledi.
Sunumundaki performansı ile taktir toplayan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, bir soru üzerine Türkiye için 2013 ve 2014 yılarının sıkıntılı geçebileceğini belirterek, "Çünkü Türkiye ile ilgili belirsizlikler var. Komşularla ilişkilerden Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine kadar olan belirsizlikler temkinli olmamızı gerektiriyor" dedi.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, bütçe açığının Türkiye'nin en büyük problemlerinden biri olduğuna da işaret ederek, "açığın gerçek nedeni fazladan memur alımı. Bütçe açığı bir müddet daha böyle devam edecek. Buna artık bir son verilmeli" diye konuştu.
Demirtaş, 2015’ten sonra ise Türkiye'nin önünü açık gördüğünü anlattı.
 
"Temkini elden bırakmamalıyız"
 
TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın ise dünya ekonomisine yön veren gelişmiş ülkelerin, son yıllarda birbiri ardına zincirleme ekonomik krizler yaşadığını anımsatarak,"Küresel krizin üzerinden 4 yıldan fazla zaman geçmesine karşın, piyasaların istikrara hala kavuşamaması bizi doğal olarak temkinli davranmaya yönlendiriyor" dedi.

Ülkemizde işler dışarıya göre iyi gitse de ekonomimizin diğer piyasaların kırılganlıklarından olumsuz etkileneceğini unutulmaması gerektiğinin altını çizen Barış Aydın, şunları söyledi:
" Türkiye’de güçlü büyüme performansı devam ediyor. 2012-2017 döneminde OECD ülkelerinde ortalama büyüme beklentisi yüzde 2,4 iken, Türkiye'de ise yüzde 5,2. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den de olumlu bir haber geldi. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yaklaşık 20 yılın ardından ''yatırım yapılabilir'' seviyeye yükseltti. Bu, ülkeye giren küresel sermayeyi artıracak, faiz oranlarının ise düşmesine katkı sağlayacak. Tüm bu olumlu tabloya karşın iş dünyasının rehavete kapılmaması lazım. Bu olumlu gelişmeleri yatırım ve üretimle taçlandırmalıyız."
Barış Aydın, yurt dışında sahip olacağımız yeni pazarların, ülkemizin rekabet gücünü ve marka değerini daha da arttıracağını kaydederek, "Bugün havadaki her uçakta bir Türk girişimcinin olduğu söyleniyor. Bir yetmez bu sayı 4,5 olmalı. Türk işadamları uluslararası ticarette geldiği yer itibariyle bunu başarabilecek güçte" dedi.

TÜGİAD Genel Başkanı Ali Yücelen de TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın’ın misafirliğinde çok güzel istişareler yaptıklarını bildirdi.
TÜGİAD’ın 850 üyesinden 650 kadarının 21-45 yaş aralığında olduğunu anlatan Yücelen, "Biz TÜGİAD olarak ülkedeki genç girişimcilerin sesini duyurmaya çalıştık ve bunu da başardığımıza inanıyorum. TUGİAD demek bir masada her dinden, her dilden ve her renkten insanın bulunabilmesi demektir. TÜGİAD her görüşten insanın omuz omuza çalıştığı, Cumhuriyet kutlamalarına hipodromlarda da sokaklarda da katılanların buluştukları platformdur" dedi.