Tüketici güveni 3 puan geriledi

GfK'nın araştırmasına göre halkın gündeminde terör ve İsrail'le gerginlik var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Araştırma şirketi GfK Türkiye'nin çalışmasına göre, Haziran ayında 5,3 puanlık artış gösteren Tüketici Güven Endeksi, Temmuz'da 3,1 puan geriledi, 84,5 puan oldu.

Tüketici güven endeksi, Temmuz'da 84,53 puana geriledi. Endeksin alt kalemleri ve değişim oranlarına bakıldığında Temmuz ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 2,5 puan (yüzde 2,4) azalarak, 101,2 puan oldu.

Genel ekonomik duruma yönelik beklenti de 5,2 puan düşüşle 108,5 puana geriledi.

İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 2,4 puan azaldı, 77,9 puan olarak gerçekleşti.

Tasarruf eğiliminde ise 2,0 puan (yüzde 3,8) azalma gözlendi, 50,5 puan oldu.

Araştırmaya göre, tüketiciler, son aylar içinde Türkiye'nin gündemindeki en önemli olay ve konuların, "terör" ve "İsrail ile yaşanan gerginlik" olduğunu belirtti.

Endeks, 0-200 değer aralığına sahip. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveni açısından iyimser görüşte olanların, 100'den küçük olması ise kötümser görüştekilerin fazlalığına işaret ediyor.

AB ortalaması 1 puan arttı

Avrupa ülkelerindeki Tüketici Güven Endeksi araştırmasına göre, Temmuz'da, Haziran'a göre AB ortalaması 1 puan arttı.

Ülkeler itibariyle İngiltere'de 6, Bulgaristan'da 1 ve İspanya'da 1 puan düşüş, Almanya'da 9, İtalya'da ise 2 puan artış gözlendi. Fransa'nın puanı Haziran ayı ile aynı düzeyde kaldı.

Avrupa Komisyonu tarafından AB'ye üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen "İşyerleri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı"nın "Tüketici Araştırması"nı Mayıs 2007'den bu yana Avrupa Komisyonu adına GfK Türkiye yürütüyor. Araştırma. Avrupa Komisyonu ve GfK Türkiye tarafından ortak finanse ediliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir