Tüketici kredileri fren yapacak

MB'nin aldığı kararları değerlendiren Ergün, sıcak paranın Türkiye'deki yatırım performansını çok etkileyecek bir durumun söz konusu olmayacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tüketici kredileri konusunda bir miktar fren yapma ihtiyacı olduğunu belirterek,  Merkez Bankası'nın kararının bununla ilgili olduğunu, bu kararın tüketici kredileri açısından bir miktar fren yaptıracağını kaydetti.

Ergün, katıldığı bir etkinlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, finans sektörü ile ilgili alınan tedbirlerin ekonominin aktörlerini rahatlatan tedbirler olduğunu belirtti.

Ergün, bugün kredi hacminde aşırı genişlemeye varılmış olmasının enflasyonist etkileri olacağına işaret ederek, bu durumun tüketim alışkanlıklarını ve eğilimlerini etkileyeceğini söyledi.

Tüketici kredileri konusunda bir miktar fren yapma ihtiyacı olduğunu ifade eden Ergün, onun da bazı tedbirlerin alınmasını karşılarına çıkardığını, Merkez Bankası'nın kararının bununla ilgili olduğunu, bu kararın tüketici kredileri açısından bir miktar fren yaptıracağını kaydetti.

Merkez Bankası'nın almış olduğu kararların iç talebi etkileyeceğine işaret eden Ergün, karar sonrasında sıcak paranın Türkiye'deki yatırım performansını çok etkileyecek bir girişinin ve çıkışının söz konusu olmayacağını bildirdi.

Ergün, karardan sonra Türkiye'nin beklemiş olduğu doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile ilgili girişleri çok olumsuz etkileyecek bir tablonun ortaya çıkmayacağını bildirdi.

Tablo bankacılık sektörünün büyümesine engel değil

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tablo bankacılık sektörünün kendi öngörüleri çerçevesinde büyümesine engel değil. Merkez Bankası'nın açıklamalarından bunu görüyoruz. Bankacılık sektörünün de zaten değerlendirmeleri, bankacılık sektöründeki büyüme hedeflerini olumsuz etkileyecek bir değerlendirme şeklinde ortaya çıkmadı. Önemli olan sektörün sağlıklı bir şekilde büyümesi. Bu nedenle hem BDDK hem de Merkez Bankası'nın kendi açısından gelişen süreci takip etmesi ve bu sürece göre birtakım önlemler alıyor olması son derece doğaldır.

Bu karar sonrasında kredi hacmi toplamda azalmış olmayacak. Kredi hacminin artış hızı azalmış olacak. Özellikle tüketici kredilerindeki artış hızında bir azalma meydana gelmiş olacak. Bu bankacılık sektörünün küçülmesi veya büyümesinin durması anlamına gelmiyor zaten. Sektör de bunu kabul etmiyor."

"Bankacılık sektörünün kontrollü ve sağlıklı büyümesi için önlemleri almazsak finans sektöründeki arızaların ekonominin tamamına nasıl yansıdığını geçmiş tecrübelerden biliyoruz" diyen Ergün, bugün böyle bir kaygı taşımadıklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir