Tüketici teknolojisi pazarı yeniden daraldı
İkinci çeyrekte vergi indirimlerinin desteğiyle büyüyen tüketici teknolojisi ürünleri pazarı üçüncü çeyrekte yüzde 5,6 küçüldü
ANKARA - Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın ikinci çeyreğinde gösterdiği büyümeye rağmen, üçüncü çeyrekte düşüşe geçti.
GfK Araştırma Grubunun iş birimi "GfK TEMAX Türkiye"nin tüketici elektroniği (LCD TV, MP3 çalar vs.), görüntüleme (fotoğraf makinesi, kamera vs.), büyük beyaz eşya (bulaşık mak., buzdolabı vs.), küçük ev aletleri (fritöz, blender, süpürge vs.) , bilgi teknolojileri (bilgisayar vs.), telekom (cep telefonu vs.), ofis ekipmanlarından (yazıcı vs.)" olmak üzere 7 gruptan oluşan tüketici teknolojisi ürünleri pazarının 2009 üçüncü çeyrek araştırma sonuçları açıklandı.
Buna göre, toplam tüketici teknolojisi ürünleri pazarı üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 küçülerek 3,6 milyar lira değerini elde etti.
Telekom pazarı yüzde 2,8 büyüdü
Verilere göre, telekom sektörü bu yılın üçüncü çeyreğinde 2,8 büyüyerek 792 milyon TL pazar elde etti ve 2008'in üçüncü çeyreğine göre büyüme gösteren tek sektör oldu. Büyümede GSM operatörlerinin yoğun olarak yürüttükleri 3G kampanyaları etkili olurken, kampanyalar çerçevesinde orta ve yüksek fiyat aralıklarındaki modeller tüketiciler tarafından daha fazla tercih edildi.
Bu sayede sektör adetsel bazda düşüş yaşamasına rağmen cirosal olarak yüzde 2,8'lik büyüme kaydetti. Akıllı telefon satışları 2009'un üçüncü çeyreğinde 2008'in aynı dönemine göre beş kat artarken, dokunmatik ekranlı modeller, yine en çok tercih edilenler oldu.
Bilgi teknolojileri yüzde 1,6 küçüldü
Bilgi teknolojileri sektörü de 2008'in üçüncü çeyreğine göre yüzde 1,6 küçülerek 662 milyon lira oldu. Aynı dönemler karşılaştırıldığında, dizüstü bilgisayarların, sektör içerisinde hem adetsel hem de cirosal büyüme gösteren tek ürün grubu olduğu görüldü. GSM operatörlerinin belli başlı perakende zincirleri ile birlikte yürüttükleri 3G internet paketi ile beraber pazarlanan dizüstü bilgisayar/ netbook kampanyalarının da bu olumlu trende katkısı oldu.
Masaüstü bilgisayarlar ve monitör satışları birbirleriyle bağlantılı bir biçimde sert düşüşler yaşarken, netbook satışları artmaya devam etti.
Beyaz eşyada vergi indirimi bitti, pazar daraldı
Beyaz eşya sektörüne dönük geçici vergi indirimleri sektörün ikinci çeyrekte büyümesinde etkili olurken, sektör üçüncü çeyrekte bir anlamda kan kaybetti. Buna göre, pazar 2008 yılının üçüncü çeyreğine göre yüzde 7,6 oranında gerilerken, 1,3 milyar TL değerini elde etti.
Sektörde bulaşık makinesi, pazarda daha iyi performans göstermeye devam etti. Tüketiciler söz konusu dönemde bulaşık makinesinde program sayısı fazla olan, çamaşır makinesinde yükleme kapasitesi daha çok olan, buzdolabında dondurucusu altta olan modeller gibi üst segment ürün özelliklerini tercih etti. Genel olarak ankastre ürünlere ve yüksek enerji verimliliği sağlayan modellere talep bu dönemde de devam etti.
Ocak-Eylül dönemi kümülatif olarak incelendiğinde ise sektör, 3,6 milyar TL değerine ulaştı ve geçen senenin ilk üç çeyrek dönemine göre yüzde 4 büyüdü. Ocak-Eylül 2008 dönemi ile karşılaştırıldığında fırın hariç tüm ürün grupları pozitif performans gösterdi.
Küçük elektrikli ev aletleri sektörü yüzde 2 düşüşle 306 milyon TL değerini elde etti.
Dijital fotoğrafa ilgi azaldı
Çok fonksiyonlu ürünler (MFD) ve yazıcıları kapsayan ofis ekipmanları sektörü de 38 milyon lira ciro elde ederek geçen senenin aynı dönemine göre cirosal olarak yüzde 7,6'lık düşüş gösterdi.
Görüntüleme pazarı da yüzde 16,3 oranındaki düşüş ile tüketici elektroniğinden sonra en fazla küçülen ikinci sektör oldu. Dijital fotoğraf çerçeveleri satış cirosundaki 2008'in üçüncü çeyreğine göre yüzde 34 artışa rağmen, bu büyüme sektörü kurtarmaya yetmedi. Bu durum, sektörün dominant ürünü olan dijital fotoğraf makinelerinin kesintisiz düşüş trendini sürdürmesinden kaynaklandı.
Tüketici elektroniğinde yüzde 16,8'lik düşüş
Bu yılın üçüncü çeyreğinin en kötü performansını, yüzde 16,8'lik düşüş ile tüketici elektroniği sektörü gösterdi. Yalnızca, DVD oynatıcı, navigasyon cihazı ve MP3/MP4 çalar ürünleri 2008'in aynı dönemi ile kıyaslandığında hem adetsel hem de cirosal büyüme sergiledi. Ancak bu olumlu durum, fiyat erozyonu sebebiyle sektör geneline yansıyamadı.
Bu durum, sektörün ana ürünü LCD TV için de geçerli oldu. Bu ürün grubu adetsel bazda büyürken cirosal bazda düşüş gösterdi. Özellikler bazında tüketici tercihleri incelendiğinde LED Backlight ve FULL HD özelliklerine sahip LCD televizyonların tüketiciler tarafından daha fazla tercih edildiği görüldü.