Tüketici teknolojisine 3G dopingi

Pazarın ilk çeyrekte yüzde 30 büyümesinde en büyük pay, 3G'li cihazların

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye tüketici teknolojisi pazarı bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,6 oranında büyüyerek, 3,9 milyar lira değerini elde etti.

GFK Türkiye tarafından hazırlanan Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarı Araştırmasının (GFK TEMAX) 2010 ilk çeyrek sonuçları belli oldu.

Buna göre,  telekom, bilgi teknolojileri, tüketici elektroniği, görüntüleme, ofis ekipmanları, küçük ev aletleri ve beyaz eşya sektörlerinden oluşan tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2010'un ilk çeyreğinde dikkat çekici bir büyüme sergiledi. Toplam tüketici teknolojisi ürünleri pazarı ilk çeyrekte geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 30,6 gibi önemli bir büyüme oranıyla 3,9 milyar lira değerini elde ederken, bu durum, temel olarak pazarın en düşük seviyesini 2009 yılının ilk çeyreğinde görmüş olmasından kaynaklandı. Baz etkisi sonucunda pazar iki haneli büyüme kaydedebildi ve üç sene öncekine benzer seviyesine ulaşabildi.

Araştırmaya göre sektörler çeyrek bazda karşılaştırmada yüzde 20 ve üzerinde büyüme oranları sergilediler. Telekom sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu. Önceki çeyrekte de olduğu gibi Telekom sektörü kesintisiz yükseliş trendini sürdürdü ve yüzde 63,8 büyüdü. Bunu yüzde 44,4 ile görüntüleme sektörü, yüzde 24,9 büyüme ile de bilgi teknolojileri sektörü takip etti.

Ofis Ekipmanları ve Küçük Ev Aletleri sektörleri sırasıyla yüzde 23,4 ve yüzde 21,2 büyürken Beyaz Eşya ve Tüketici Elektroniği sektörleri de benzer biçimde yüzde 20,3 ve yüzde 20 oranlarında pozitif büyüme sergilediler.

En büyük pay telekomun

Telekom sektörü 3G lansmanı sayesinde 2009'un ikinci çeyreğinden itibaren sektör hız kazanarak, yükseliş trendine girdi.

2010'un ilk çeyreği itibariyle sektör neredeyse 2007 yılında gördüğü yüksek seviyelere gelen sektör,  2009 yılının ilk çeyreğine oranla yüzde 63,8 büyüyerek 992 milyon lira ciro elde etti. Bu sayede, Telekom sektörü TEMAX içindeki payını arttırdı ve bu dönem büyük beyaz eşya sektörünün önüne geçerek en büyük paya sahip sektör oldu.

Operatörler, özellikle Telekom kanalında, orta ve yüksek segmentteki modellere promosyon anlamında ağırlık verdiler. 3G özellikli cep telefonları ve akıllı telefonlar, navigasyonu olan modeller, dokunmatik ekranlı telefonlar, entegre kamerası, FM radyosu ve MP3 Çaları bulunan modeller bu çeyrek dönemde 2009'un aynı çeyrek dönemine kıyasla daha fazla tercih edildi. Daha yüksek çözünürlüklü kameralara sahip modeller bu dönemde önem kazandı. 2 Mega Piksel kameraya sahip modeller sektör standardı olarak algılanmaya başlandı. Cep telefonu/akıllı telefon dönüşümünün de etkisiyle ortalama satış fiyatları, geçen senenin aynı dönemine göre yükseldi.

Görüntüleme sektörü de bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 44,4 oranında büyüme sergileyerek 75 milyon lira ciro elde etti ve en fazla büyüme gösteren sektörler sıralamasında ikinci oldu. Dijital fotoğraf makineleri ile dijital fotoğraf çerçeveleri  hem adetsel hem de cirosal anlamda iki haneli büyüme oranları sergiledikleri görüldü.

Bilgi Teknolojileri de yüzde 24,9 büyüme oranıyla 893 milyon lira ciro elde etti. Dizüstü bilgisayarlar, bu çeyrekte de sektörün lokomotif ürünü oldu. 2010 yılının ilk çeyreğinde, bu kategoride cirosal anlamda net bir büyüme görüldü.

Beyaz eşyada 2 haneli büyüme

Ofis Ekipmanları sektörü 2010 yılının ilk çeyreğinde 56 milyon lira ciro elde etti. Çeyrek karşılaştırmasında sektör, geçen seneye oranla yüzde 23,4 büyüdü. Bu dönemde, tüketici tercihleri  çok fonksiyonlu cihazlardan yana oldu.

Küçük Ev Aletleri sektörü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,2 büyümeyle 379 milyon lira ciro elde etti. En fazla büyüyen ürün grubu çay/kahve makineleri oldu. Katı meyve sıkacakları ve ütüler iki haneli büyüme oranlarıyla çay/kahve makinelerini takip etti. Sektöre cirosal katkısı en az olan ekmek yapma makineleri iki hanelik düşüş ile en kötü performansı sergileyen ürün grubu oldu. Saç kurutma makineleri ile fritözler de düşüş sergilediler.

Beyaz Eşya  sektörü ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,3 büyüyerek 971 milyon lira ciro elde etti. Sektörü oluşturan ürün gruplarının her biri iki haneli büyüme oranları sergiledi. Çamaşır Makinesi ürün grubu yüzde 25,3 oranıyla sektörün üzerinde büyürken, tercihlerde enerji verimliliği önem kazanmaya devam etti.

Navigasyon cihazlarına ilgi arttı

2010 yılının ilk çeyrek döneminde hiçbir sektör düşüş sergilemese de en düşük büyümeyi sergileyen sektör Tüketici Elektroniği oldu. 577 milyon lira ciro elde eden sektör 2009'un ilk üç ayına kıyasla yüzde 20 büyüme kaydetti.

En çarpıcı performans, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 160,7 büyüyen navigasyon cihazlarına ait oldu. Bu ürün grubunda, tüketiciler bu sene daha fazla marka/model arasından seçim yapma şansına sahip oldular.

LCD ve Plazma TV'ler ikinci büyük büyümeyi sergileyen ürünler oldu.

Öte yandan araştırmada, "geçen senenin ikinci çeyreğinde geçerli olan geçici devlet teşviklerinin bu sene olmamasına rağmen şimdiden Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarının önümüzdeki çeyrek dönemde de olumlu performans göstermesi beklenebilir. 2010 yılının ikinci çeyreğinde pazar gerçek dinamiklerini ve potansiyelini bu teşvikler olmaksızın da gösterebilecektir" değerlendirmesinde bulunuldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir