Tüketicinin güveni arttı

Araştırma Kuruluşu GFK Türkiye, Tüketici Güven Endeksi'nin, eylül ayında 1,5 puan artışla 94,2 olduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - GFK Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, tüketiciler tarafından eylül ayında, "Terör, Başbakan'ın Libya ziyareti ve Somali'deki açlık" gündemde en fazla öne çıkan konular olarak belirtildi.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında Eylülde gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 1 puan (yüzde 0,9) artarak 108,4 puana yükseldi. Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 2 puan (yüzde 1,7) artarak 117,1 puan olarak kaydedildi.

İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 2,3 puan (yüzde 2,6) artarak 89,4 puan olarak gerçekleşti. Tasarruf eğilimi ise 0,6 puan (yüzde 1) artarak 61,9 olarak izlendi.

Avrupa düşüşte

Tüm AB üye ve aday ülkelerde aynı sorular ve yöntem ile hesaplanan Tüketici Güven Endeksi ülkeler arası karşılaştırma yapma imkanı tanıyor.

Ağustos 2011 ile karşılaştırıldığında Eylül 2011'de Avrupa Birliği Tüketici Güven Endeksi 2 puan azaldı.

Ülkelere bakıldığında ise Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya'da 2 puanlık düşüş yaşanırken, İspanya'da ve Bulgaristan'da ise bir değişim gözlemlenmedi.

Hesaplama yöntemi

Tüketici Güven Endeksi denge yöntemine göre hesaplanıyor. Buna göre "hanenin maddi durumu", "ülkenin genel ekonomik durumu", "işsizlik oranı" ve "hane tasarrufları"na yönelik beklentilere ilişkin sorulara toplam cevap verenler arasında pozitif ve negatif cevap verenlerin yüzdelerinin farkı hesaplanıyor ve bu farka 100 eklenerek çıkan değerlerin aritmetik ortalaması alınıyor. Endeks 0'dan 200'e kadar değer aralığına sahip. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveni açısından iyimser görüşte olanların oranının kötümser görüşte olanlardan fazla olmasını, endeksin 100'den küçük olması tüketici güveni açısından kötümser görüşte olanların oranının iyimser görüşte olanlardan fazla olmasını ifade ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir