Tüketim canlandı vergi gelirleri arttı

Akaryakıt, doğalgaz, alkol, sigara ve beyaz eşyadan toplanan vergi Maliye'yi sevindirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Naki BAKIR

ANKARA - Küresel krizde tüketim daralması 2009'da dolaylı vergi gelirlerinde azalmaya yol açmıştı. Ancak, sanayi üretimi, ihracat, sipariş ve ciro verilerindeki kıpırdamadan sonra dolaylı vergilerde de artış gözlendi.

Ocak - şubatta ‘doğrudan' vergiler sadece yüzde 1.7 artarken, tüketimden alınan KDV ve ÖTV gibi ‘dolaylı‘ vergilerde toplam tahsilat yüzde 32.7 artışla 20 milyar 778 milyon TL'ye ulaştı. Dolaylı vergilerin toplam vergi tahsilatı içinde geçen yıl ilk iki ayda yüzde 56.7 olan payı bu yıl aynı dönemde yüzde 62.1'e ulaştı.

Yılın ilk iki ayında dahili tüketimden elde edilen KDV geliri geçen yıla göre yüzde 22.3, ithalatta alınan KDV yüzde 68.3 arttı. İki aylık ÖTV tahsilatında yüzde 38.3 artış oldu. En çok ÖTV tahsilatı akaryakıt ve doğalgazdan elde edildi. Bu ürünlerden ÖTV geliri yüzde 25.5, sigaradan ÖTV de yüzde 64.2 arttı. ÖTV tahsilatında oransal bazda en yüksek artış yüzde 125.8'le dayanıklı tüketimde oldu. Dolaylı vergilerin bütün önemli kalemlerinde artış gözlenirken özel iletişim vergisi tahsilatında yüzde 13.2 azalma oldu.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir