Tülomsaş ile Transportation 30 lokomotiflik sipariş için imzayı attı

30 lokomotifin imalat çalışmalarına 2011 yılında başlanılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Eskişehir'de kurulu Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ) ile General Electric (GE) Transportation şirketi arasında stratejik ortaklık çerçevesinde bir süredir yürütülmekte olan 30 lokomotiflik sipariş kontratı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve ABD Ulaştırma Bakanı Ray Lahood'un katılımıyla Ankara'da düzenlenen törenle TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ile GE Transportation Üst Yöneticisi (CEO) Lorenzo Simonelli tarafından imzalandığı bildirildi.

TÜLOMSAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, siparişe konu 30 lokomotifin imalat çalışmalarına 2011 yılında başlanılacağını, ilk 5 lokomotifin üretiminin 2012 yılında, 2015 yılında ise siparişin tamamının teslim edilmesinin planlandığı kaydedildi.

Tamamı ihraç edilecek bu lokomotiflerin yerli katkı oranının başlangıç olarak yüzde 25, yüzde 35 olacağı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Hedefimiz en kısa zamanda yılda yüzde 50 yerli katkı ile 100 lokomotif imalatını gerçekleştirmektir. Ayrıca ihracatı planlanan bu lokomotiflerden İngiltere demiryollarına uygun olarak tasarlanan bir versiyonun montajı ve testlerinin 2011 yılında TÜLOMSAŞ'da gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar da sürdürülmektedir. Yeni nesil AC teknolojili Avrupa Platformu PH37ACi tipi dizel elektrikli anahat lokomotifi düşük yakıt üretimi, düşük emisyonlu, bağımsız aks kontrolü, asenkron tahrik sistemli yüksek tork verebilen, modern dizel motorlu, bakım gereksimi çok düşük, bakım periyotları uzun, İGBT ve mikroişlemci kontrolü, makinist dostu konforlu sürücü kabini gibi özellikleriyle sınıfındaki benzer lokomotiflerden ayrılmaktadır."

Irak Demiryollarının ihtiyacı olan 30 adet ana hat lokomotifinin TÜLOMSAŞ tesislerinde imal edileceğine de değinilen açıklamaya göre, bu lokomotiflerin ihraç edilmesi için prensipte anlaşıldı, çalışmalar sürdürülüyor. Ayrıca Libya Demiryollarının ihalesine çıkacağı 70 adet ana hat lokomotif için de ortak ihaleye katılma konusunda çalışmalar yapılıyor. Avrupa kıtası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika için ilgili lokomotiflerin tek üreticisi TÜLOMSAŞ olacak, ilk defa Avrupa'ya lokomotif ihracatı gerçekleştirilecek. Yan sanayiye aktarılacak işler sayesinde de önemli oranda istihdam artışı sağlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir