Tuncay: Bu yıl gaz sıkıntısı yaşanabilir

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Tuncay, gaz sıkıntısı yaşanması durumunda fiyatların yükseleceğini, bunun da sanayiciyi zor durumda bırakabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
 
ANKARA - Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, organize sanayi bölgeleri ile BOTAŞ arasında yıllık doğalgaz alım sözleşmelerinin imzalanmaya başladığını belirterek, "Ancak Rusya'dan ithal edilecek 6 milyar metreküplük doğalgazı kimin getireceği belli değil. Gaz ithalatı için EPDK'ye başvuru yapan 26 firmanın da başvurusu reddedildi. Bu yıl gaz sıkıntısı yaşayabiliriz" dedi.
Tuncay, yazılı açıklamasında, yapılan anlaşma kapsamında BOTAŞ'ın, organize sanayi bölgelerine 0,5 oranında indirimle gaz satacağını ancak bu oranın yetersiz olduğunu savundu. BOTAŞ'ın daha önce 
OSB'lere gaz miktarına göre yüzde 2-8 arasında bir indirim uyguladığını ifade eden Tuncay, gelinen noktanın OSB'ler açısından pek de olumlu olmadığını kaydetti.
Doğalgaz ithalatı için BOTAŞ ile Rusya'daki Gazprom arasında henüz anlaşma sağlanamadığını ifade eden Tuncay, şunları kaydetti:
"EPDK, 28 Ekim'de bir duyuru yaparak Gazpromexport ile kontrat yapmak isteyenlerin 23 Kasım'a kadar müracaat etmelerini istemişti. Ancak müracaat eden 26 firmanın hiçbirinin gaz alım kontratının bulunmadığını için EPDK, firmalara 9 Aralıka kadar süre vermişti. Ancak aldığımız bilgilere göre, gaz alım sözleşmeleri olmadığı için bütün başvurular reddedildi. Dolayısıyla 6 milyar metreküplük doğalgazın kimin tarafından getirileceği henüz belli değil. Bize gelen bilgilere göre de, Rusya özel sektörle anlaşmaya pek istekli değil."
Önümüzdeki yıl BOTAŞ'ın parasını verip kullanmadığı gaz dolayısıyla bir miktar daha gaz alabileceğini ancak sonrasının belli olmadığını savunan Tuncay, "Kışın çok sert geçmesi ve Marmara Ereğli terminaline yeterli LNG boşaltılamaması durumunda hem elektrikte hem de sanayide gaz temin sıkıntısı yaşanabilir. Bu durumda BOTAŞ, gaz arzında kısıntıya giderek hem önce kullanmayıp ama parasını ödediği gazın bir kısmını almış olur hem de fiyatları yüksek tutacağı için sanayici zorda kalır" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir