Türev enstrümanlarda vergi netleşti

Maliye, bazı türev enstrümanların vergilendirilmesini netleştirecek tebliğleri Başbakanlık'a gönderdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanlığı, daha önce sadece özelge bazlı veya olaya özgü görüşlerle yönlendirilmeye çalışılan, vergileme esasları belirsiz olan türev enstrümanların BSMV, kurumlar vergisi ve gelir vergisi açısından nasıl vergileneceğini netleştirecek üç tebliği Başbakanlık'a gönderdi.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, tebliğle söz konusu enstrümanların vergileme esaslarının netleştirilmesinin yanı sıra kullanımlarını da önemli ölçüde kolaylaştıracağını kaydettiler. Tebliğler ile, türev ürünlerin yanısıra, varantlar ve foreks işlemlere ilişkin vergileme de net şekilde ortaya konulacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de kurulu borsalarda yapılan vadeli işlemler ve opsiyon sözleşmelerinin BSMV'den istisna tutulduğunu belirterek, "Diğer taraftan kambiyo muamelelerinde BSMV oranı sıfır olarak uygulanıyor. Bu nedenle, arbitrajın ve kambiyo işleminin tanımı ve kapsamı net olarak ortaya konurken, borsalarda yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri kapsamındaki istisnaya tabi işlemler de açıklığa kavuşturulmaktadır" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu kapsamda, Türkiye'de kurulu borsalarda yapılan vadeli işlem (futures) ve opsiyon sözleşmeleri ile niteliği itibariyle opsiyon sözleşmesinin bir alt kırılımı olan varantların BSMV'den istisna olduğu ortaya kondu.

Ayrıca, borsalarda işlem görmemekle birlikte, fiziki teslimatla neticelenen dövize dayalı forward, swap ve opsiyon sözleşmelerinin kambiyo muamelesi olarak sıfır oranında BSMV'ye tabi olduğu belirtilmiştir. Borsada işlem görmemek kaydıyla, nakdi uzlaşı ile sonuçlanan dövize dayalı işlemler ile altın, hisse senedi gibi diğer kıymetlere dayalı forward, swap ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen gelirler ise BSMV'ye tabi tutulacaktır. Foreks işlemleri sonucunda elde edilen gelirler de BSMV'ye tabi tutulmaktadır."

Şimşek, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile varantlardan elde edilen gelirin hesabı ile kurum kazancına dahil edilmesinin tebliğde örneklerle açıklanacağını ifade ederek, "Ek olarak, kurumların dönem sonu itibariyle gerek ellerinde bulunan, gerekse yükümlülük altında oldukları vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerini değerleme esasları da açıklanmıştır" dedi.

Türev enstrümanların Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesi doğrultusunda nasıl tevkifata tabi tutulacağının da açıklandığını kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

"Buna göre, tarafları dar mükellef kurumla tam mükellef kurum olan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde, dar mükellef kurumun Türkiye'de daimi temsilcisi veya işyeri bulunmaması halinde geçici 67. maddeye göre tevkifat yapılacak, diğer durumlarda tevkifat yapılmayacaktır. Ayrıca, borsalarda yapılan işlemlerde elde edilen gelirler ile varantların gelir vergisi karşısındaki durumu da detaylı olarak açıklanmaktadır."

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, son dönemde söz konusu enstrümanların vergilendirilmesinde ortaya çıkan belirsizliği gidermeye çalışıyordu. Resmi Gazete'de yayımlanacak olan tebliğlerle söz konusu tereddüdün giderilmesinin sağlanması hedefleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir