Turizmde hayal kırıklığı kapıda mı?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Başlangıçta sadece Avrupa Birliği ile Amerika destekli Rusya’ya ekonomik ambargo etkilerini göstermeye başladı. Önce Rusya’da ciddi bir yükseliş gösteren euro ve dolar ile bu paralara karşı değeri düşen Rus Rublesi sonucunda, Rusları, tüm planlarını yeniden gözden geçirmeye itti.

Her yıl tatil için, Türkiye’ye gelen Rus turistler, geçtiğimiz yıl ortalama 35 rubleden satın aldıkları, doların bu yıl neredeyse ikiye katlandığını, bu nedenle de sadece Türkiye değil, hiçbir yabancı ülkeye gidemeyeceklerini belirtiyorlar. Bu konuda görüş belirten Ruslar, Rusya ile Amerika arasında yaşanan ekonomik çekişmenin sadece, bu iki ülkeyi ilgilendirmediğini, olumsuzluğun, başta Türkiye olmak üzere, üçüncü ülkelere de yansımaya başladığını vurguluyorlar. Rusya’da yaşanan bu olumsuzluğun, Rus turistlerin ana  turizm hedeflerinden olan Mısır ve Tayland ile Endonezya’yı da etkilemesi kaçınılmaz olarak görülüyor.    

Rusların turizm sezonunu başlattıkları tarih olarak bilinen Mayıs ayının başlangıcı (1 ve 9 Mayıs), bu yıl turistlerin genel eğilimini gösteren bir belirteç sayılabilir. Bu yıl söz konusu dönemde ülkemize ve de özellikle Antalya’ya gelen turist sayısında ciddi azalmalar gözlendi.Uzmanlara göre, bu azalma aynı düzeyi veya seyri izlemesi halinde Rus turist sayısında yüzde 30’a varan düşüşler yaşanabilir.Ülkemize gelen turistlerin yaklaşık yüzde 59.7’sini Avrupa Birliğinden gelen turistler oluştururken, BDT’ten (Bağımsız Devletler Topluluğu) gelenler ise yüzde 18’lik bölümünü sağlıyor.

Kıtalar olarak değerlendirildiğinde ise Asya turistlerimizin yüzde 13.8, Afrika yüzde 2.3 ve Güney-Kuzey Amerikalar da yüzde 3’ünü gönderiyorlar. Kuzey ve Güney Amerika’dan gelen turist sayısında son yıllarda önemli bir hareketlilik yaşanmadı ve bu yüzde 3 oranı neredeyse sabit kaldı. Ülkemize milliyetler düzeyinde en çok turist gönderen ülke ise Almanya. Alman turistlerin sayısı 2014 itibariyle 5 milyon 250 kişi iken, onu izleyenler Ruslar oldu.Son yıllarda düzenli olarak artış gösteren Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı 4 milyon 479 bin olarak belirlendi.Ruslar bir önceki yıl 4 milyon 269 bin kişi ve 2012 yılında da 3 milyon 599 bin turistle, ülkemiz turizminde boy göstermişti.Rus turist sayısının azalışının 1 milyonu bulması halinde zaten 3 ay ile sınırlı olan turizm mevsiminin daha da kısalması ve bazı otellerin sezonu, önceden kapatarak, çalışanlarını işsiz bırakması kaçınılmaz olacak.