Türk balıkçıları denizci ülkelere de balık satıyor
Bu yıl, 70'den fazla ülkeden 1600'ün üstünde firmanın katıldığı, su sektöründe dünyanın en önemli fuarı olarak kabul edilen 2013 Avrupa Su Ürünleri Fuarı, Türk balıkçıların gövde gösterisine sahne oldu.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Kezban KARABOĞA
BRÜKSEL - Türk balıkçıları, sektöründe dünyanın en büyük fuarı olan ESE 2013 Avrupa Su Ürünleri (European Seafood Exposition) Fuarı'na çıkarma yaptı. Her yıl Nisan ayında Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen fuarın Türkiye milli katılım organizasyonu 9. kez İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştirildi. Türkiye, fuara 15 firma ile katıldı.
Türk balıkçıları fuarda taze, dondurulmuş, canlı, katkı maddeli, markalı, markasız deniz mahsullerini sergiledi. Türk balıkçılarına dünyanın pek çok ülkesinden gelen ziyaretçi ve katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'den fuara katılan firma sahipleri, geçen yıla göre çok daha fazla yeni iş bağlantısı kurduklarını belirtti. Denizciliğin gelişmiş olduğu ülkelere bile Türk balıkçıları balık sattı.
2013'te 1.800 milyar dolar ihracat
Fuarda konuştuğumuz yetkililer tüm Akdeniz'in kullanacağı avlanma kota miktarı olan 19 bin ton'un en büyük payının İspanyollar ve Maltalılar tarafından kullanıldığını fakat Türkiye'nin de bu yıl Mısır, Tunus, Libya'nın kotalarının yani balıklarının bir kısmını alıp büyütüp, Japonya'ya ihraç edeceğini söyledi. Bu durum Türkiye'nin su ürünleri ihracatına da yansımış durumda.
Türkiye'nin milli katılım çatısı altında yer aldığı Avrupa Su Ürünleri Fuarı ve su ürünleri ihracatı hakkında bilgi veren İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, "Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörü olarak 2011'de 1 milyar 418 milyon dolar olan ihracatımız, 2012'de % 17'lik artışla 1 milyar 665 milyon dolara ulaştı. Uluslararası pazarda rakimiz olan ülkelerin gıpta ile baktığı bu ihracat performansı devletimizin desteği ve sektörde yer alan firmalarımızın özverili çalışmaları ile gerçekleştirilmiştir. Devletimizin sektörümüze yeterli desteği sağlaması halinde sektörümüzün 2013 yılı ihracat hedefi 1 milyar 800 milyon dolar ihracat hedefini aşacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu. Sagun, sektörün 2023 hedefleri hakkında ise "Ülkemizin stratejik hedefi olan 2023 hedefine azami katkı sağlamak başlıca gayemizdir. Bu bağlamda sektörümüzün 2023 hedefi olan 2.5 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleştirilerek 2023'te ülkemizin daha zengin, daha güçlü bir ülke haline gelmesine katkıda bulunmak birinci önceliğimizdir" dedi.
Balıkçıların kancasında Afrika pazarı var
Türkiye'de su ürünleri sektörünün çok geliştiğini ve pazardan en büyük payı alan ülkeler olan İspanya ve Malta ile anlaşmaya başladıklarını belirten Sagun, sürdürülebilir ihracatın sağlanabilmesi için geleneksel pazarların dışında yeni ihracat pazarlarına yönelmek gerektiğini söyledi. Sagun, "Klasik ihracat pazarımız olan Avrupa, Japonya ve Orta Doğu pazarlarına Afrika pazarını da ekleme gayretiyle Afrika ülkelerine yönelik düzenlenen heyet organizasyonlarına yoğun katkı sağlanmakta olup, Kuzey Afrika ülkeleri ile işbirliği oluşturulmasını teminen gerçekleştirilebilecek projelere yönelik çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.
ESE Fuarında öne çıkanlar
[PAGE]
ESE Fuarında öne çıkanlar
Kore'ye Japonya'ya 5 bin ton deniz salyangozu satıyor
Türkiye'de su sektörünün gelişmesine önemli katkı sağlayanlardan Ahmet Tuncay Sagun, Gruop Sagun'un sektöre girişi hakkında bilgiler verdi, gelecek dönem projelerini anlattı:
2001'de ilk Türk balığını Japonya'ya ihraç ettim. İspanyollar ve Maltalıların tepkileri oldu. Onların pastadan payını alınca önümüze türlü engeller koymaya başladılar. Kararlı davrandık. Bugün Japonya pazarında onların pazarında bizim balığımız onların balığından daha kaliteli bir balık. Sadece "bluefin tuna" yani mavi yüzgeçten 2.500-3.000 ton arasında ihraç ediyoruz. Japonya'daki partnerimiz, balıkçı kökenli Mitsubishi'dir. Japonya'da pazarın yüzde 46'sına hakimdir. Japonya'da altyapımız iyi, orada daha iyi konuma geleceğiz. Kore ve Japonya'ya kulağımıza koyup dinlediğimiz deniz salyangozlarının içindeki eti ihraç ediyoruz. Yılda yaklaşık 5 bin ton deniz salyangozu ihraç ediyorum. Deniz salyangozunda 5 kg'dan 1 kg et çıkar. İç pazarda alıcısı yok. Tamamını ihraç ediyoruz. Çipura, levrek yetiştiriciliğinde çok iyiyiz. FishBox markasıyla balık ekmek fast food'unu geliştirdik. Bir tanesini, Samandıra'daki merkezimizde kurduk. Uskumru, Panga balığı, Kalamar Panelerimiz var. Balık ekmek, salata ve helva'yı 4.90 liraya satıcağız. Oğlum, Oğulcan Kemal Sagun projenin başında. AVM'lerde olacağız. Franchise vereceğiz. İlk yıl 30 şubeye ulaşma hedefimiz var. Yatırım 8-9 ay da geri dönüyor. Tüm sistemi de biz kuruyoruz. Bu proje ile balığı sevdireceğiz. Balık tüketimini artıracağız."
"Fish&Bread sistemini AVM'lere yayacağız"
Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, şirketini ve sektörünü değerlendirdi:
Kendi markamızla 2012'de 150 milyon gelir, 16 milyon lira da ihracat gerçekleştirdik. Şu anda Dardenia balık ekmek zincirlerimizden İstanbul'da 4 tane var. 5'nciyi de İstanbul'da Kemerburgaz'da açıyoruz. "Fish &Bread" sistemiyle alışveriş merkezlerine yayılacağız. Dubai, Brüksel gibi pek çok 2012'de franchise talebi var. Libya'da ton balık tüketimi kişi başı 5 kg iken Avrupa'da kişi başı ortalama 25 kg. Türkiye'de kırmızı et tüketimi 45 kg, beyaz et 25 kg iken kişi başı balık tüketimi 4 yıl önce 8.3 kg'dan bugün 6 kg'a düşmüş durumda. Bu 6 kg'lık balık tüketimi çok düşük gözüküyor. Bunun nedeni, bulunabilirlik, yemek alışkanlığı, güvenirlik ve tanıtımın çok düşük seviyelerde olması. Bu tüketimi yaygınlaştırmak için balık restoranlarını Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Türkiye'de bu tüketimi artırmayı, tüketiciye lezzetli, ucuz balığı ulaştırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca sektördeki firmaların tanıtıma ağırlık vermiyor. Dardanel olarak buna önem veriyoruz. Türk tüketicisi kokusu ve kılçığı olmayan balık istiyor. Bu talep temizlenmiş balığın önünü açıyor. Ayrıca meyve suyuna girdik. Sandviç ürünlerimizi de piyasa sokacağız."
Yüzde 100 Türk havyarı üretip ihraç ediyor
Tosmur Grubunun ortağı Fatih Tosmur, Hazar Denizi'nde bulunan bizim mersin balığı diye bildiğimiz asetrina balığından havyar elde etmek için 7 yıl önce Adana'da 7 bin 600 metrelik kapalı havuz oluşturduklarını belirterek şöyle devam ediyor: Önce döllenmiş balıkla başladı. Artık balıkların döllenme işlemini kendimiz yapıyoruz. Havyarı sağıp, etini satıyoruz. Şimdi dünyanın bir numarası Petrosyan'la aynı havyarı üretip, satıyoruz. İhracata 4 tonla başlıyoruz. Önümüzdeki yıl 7 ton havyar üretimi gerçekleştireceğiz. 2 yıl sonra da bu 14 tona çıkacak. 30 gramının uluslararası pazarlardaki fiyatı 230 dolar. İstinye Park ve Zorlu'da açacağımız mağazalarla Türk müşterilerimize 180 dolardan satacağız.