Türk diasporası eyleme geçiyor!

Dünya Türk İş Konseyi, Türk diasporasını daha aktif hale getirmek için yeni hedef ve projelerini açıkladı. Toplantıda diaspora faaliyetleri için 7 önemli karar alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Aysel YÜCEL

Foto: Mehmet BARS


İSTANBUL - Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), dünyanın en etkin üç diasporasından biri olmak için yeni projeleri hayata geçireceğini açıkladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na (DEİK) bağlı Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Türk diasporasını daha aktif hale getirmek için yeni hedef ve projelerini, dün İstanbul'da düzenlenen bir basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıda diaspora faaliyetleri için 7 önemli karar alındı.

Alınan kararlara göre bu yıl ekim ayında ABD'de diaspora zirvesi gerçekleştirilecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantı öncesi Dünya Türk İş Konseyi Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu'nun ortak toplantısını gerçekleştirdiklerini ve burada önemli kararlar aldıklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Bugün gerçekleştirdiğimiz Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu ortak toplantısında önümüzdeki süreçte hayata geçireceğimiz somut, uygulanabilir projeleri ve gelecek dönem takvimimizi belirledik. Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz yılın kasım ayında düzenlediğimiz "Dünya Türk Girişimciler Kurultayı"na 90 ülkeden 2.200 Türk girişimci katıldı.

Sayın Başbakanımız ve 9 Bakanımız da bizlerle birlikte oldu. Kurultay'da diasporamız anavatan için ne yapabilir, biz, diasporamız için ne yapabiliriz sorularına yanıt aradık. Biz orada büyük bir iddiayı, büyük bir hedefi ortaya koyduk: "Biz artık göçmen işçi topluluğu değiliz, gurbet ve gurbetçilik dönemi bitmiştir" diye konuştu.

'Diaspora tabirinin takipçisiyiz'

Türk diasporası için önümüzdeki üç yılın önemini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Artık Türk diasporası olduğumuzu duyurduk.İlk defa 2009'da kullandığımız "diaspora" tabirinin fikri takipçisi olduk. 2009 yılında gerçekleştirdiğimiz Kurultay'da hükümetimizden diasporamıza yönelik faaliyet göstermek üzere bir kamu kurumu oluşturulmasını talep etmiştik.

Ne mutlu ki, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kuruldu. Devletimizle diasporamız arasındaki köprü olma hedefimizde başarı sağladık. Artık daha örgütlüyüz, daha güçlüyüz. İlk üç yılımızı farkındalığı artırmaya, devletimizle beraber politika belirlemeye ve ilk diaspora örgütlenmelerinin adımlarını atmaya ayırdık. Şimdi, önümüzdeki üç yıl icraat dönemi olacak."

Hedefimiz, Cumhuriyetin yüzüncü yılında dünyanın en etkin üç diasporasında biri olmak, diyen Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "En kalabalık olmayacağız, ama en etkinlerinden birisi olmayı hedef olarak belirledik. Çalışmalarımız sonucunda şunu gururla söyleyebiliriz ki, artık diaspora konusu bir milli politika haline gelmiştir. Bugün öyle bir dünyada yaşıyoruz ki Brezilya devlet başkanı Bulgaristan göçmeni. Bu yıl Brezilya Bulgaristan'la özel alım anlaşmaları imzaladı ve en büyük iki şirketini ekim ayında Bulgaristan'da yatırım olanaklarını araştırması için görevlendirdi.

Deutche Bank'ın eş-CEO'su bir Hintli -Deutsche Bank Hindistan'ın yabancı yatırım çekmesini sağlamak üzere gönüllü danışmanlık anlaşması imzaladı. Bunun gibi örnek çok. Bugün dünya üzerinde 215 milyon diaspora üyesi yaşıyor. Bu sayının 2050 yılında 405 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Diasporaların önümüzdeki dönemde etkinliklerini daha da artıracağını şimdiden görebiliyoruz. Bugün bile, Çin'e gerçekleştirilen yabancı yatırımların yüzde 70'inin hazırlık sürecinde mutlaka bir Çin diasporası temsilcisi olduğu görülmekte.

Diasporalar, "yeni güç" olarak öne çıkıyor. Dünyanın en önemli diaspora araştırma kuruluşu olan ve merkezi İrlanda'da bulunan "Diaspora Araştırma Merkez"ine göre, Türk diasporası "İş Diasporası" sayılıyor.

Biz de Türk diasporası için iki kritik segment belirledik: Girişimcilik ve Gençlik." Coca Cola Campany Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Dünya Türk İş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Muhtar Kent de, bu yolculuğun 2.5 sene önce başladığını belirti. Muhtar Kent şöyle devam etti. "Esas amaç Türk ve Türkiye markasını yurtdışında yükseltmek, yüceltmek. Yükselen bir Türkiye ile birlikte bunu yapmak zamanlama açısından önemli. Türk diasporasını kuvvetlendirmek ve daha dinamik konuma getirmek.

Aynı zamanda amaçlardan bir tanesi Türk kadınlarını yurt dışında güçlendirmek. Yine yurtdışında yaşayan profesyonelleri, Türk girişimcileri kendi aralarında daha yakın iletişim kurmalarını sağlamak ve Türkiye ile olan bağlantılarını güçlendirmek." Kent, güzel bir iletişim platformunun kurulduğunu ve 90 ülkede 2200'ün üzerinde Türk girişimci ve profesyonelin bu ağa dahil olduğunu, 350 bin profil eşleşmesi gerçekleştirildiğini kaydetti.

İyi bir yolda olduklarını ifade eden Kent, "Ben şuna inanıyorum. Türkiye markasının yurt dışında saygınlığı her gün yükseliyor. Buna nasıl katkıda bulunuruz. Türkiye imajını ve markasını hem kuvvetlendirecek şekilde hem de yurt dışında yaşayan Türklerin daha başarılı olmasını sağlamak için canla başla çalışıyoruz" dedi.

'Başarıdan başarıya koşan birçok Türk girişimci göreceğiz'

Kent, Amerika'nın ilk 100 şirketinin 6 tanesinin CEO'sunun Hint kökenli, 4'ünün de Yunanistan kökenli olduğunu hatırlatarak, "Niye daha yüksek sayıda Türk CEO'lar olmasın Amerika'da? Benden sonra Hikmet Ersek de CEO oldu. Yüzde yüz inanıyorum bundan sonra çok daha fazla başarılar göreceğiz, Türk profesyonelleri, Türk sanat elçileri ve girişimciler açısından" diye konuştu.

Aralarında patentleri olan girişimciler de bulunduğunu ve daha da olacağını, patentin dünyada Türk patent sahiplerinin ne kadar teknolojinin güçlendiğini de gösterdiğini ifade eden Kent, önümüzdeki dönemde dünyanın birçok yerinde şirket kuran, teknoloji, buluş ve inovasyonla şirket kuran ve başarıdan başarıya koşan birçok Türk girişimci göreceğine yüzde 100 inandığını söyledi.

Kent, Türk girişimcilerin dünyanın içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında daha başarılı olduğunu, belirsizlik ortamında daha iyi yönetebildiklerini, daha etkin olabildiklerini, hızlı iniş ve çıkışlarda daha fazla tecrübeleri olduğunu ve dünyanın her yerinde Türk profesyonellerin yükseldiğini kaydetti.

Toplantıda alınan 7 önemli karar

1- Diaspora örgütlenmesi genişletilecek: İlk olarak bölge temsilciliklerine ilaveten, 'Ülke ve Şehir Diaspora Temsilcileri' atanacak. Önümüzdeki dönemde dünya genelinde 300'e yakın şehirde diaspora temsilcisi olacak. Yine her şehirde bir 'Kadın Girişimci Diaspora Temsilcisi' ile "Genç Girişimci Diaspora Temsilcisi" belirlenecek.

2- Türk restoranlarının imajı yenilenecek: Türk restaurantlarının cirolarının düşük kalmasına neden olan bazı sorunlar giderilecek. En önemli problem olan imaj sorununu çözerek, restoran sayısının 5 yıl içerisinde iki kat, ciroların da 2 buçuk kat artması sağlanacak.

3- Diaspora Franchise Platformu kurulacak: Türkiye'de franchise veren markalarla diasporada girişimci olmak isteyen üyeler bir araya getirilecek.

4- Diaspora Araştırma Merkezleri kurulacak: Üniversiteler ve düşünce kuruluşları bünyesinde Diaspora Araştırma Merkezleri ve Kürsüleri kurulması için çalışılacak.

5- Gençler eğitim ve staj için Türkiye'ye gelecek: Her yıl 100'e yakın genç eğitim ve staj için Türkiye'ye gelecek. Kendi ülkelerinde medya, siyaset ve girişimcilik alanlarında kariyer yapmak isteyen gençlere öncelik verilmek suretiyle, her yıl 1 hafta eğitim verilecek, 3 hafta da ülkenin lider şirketlerinde staj imkanı tanınacak.

6- "Diaspora Başarı Ödülleri" hayata geçirilecek: Dünyanın bütün güçlü ve güçlenen diasporalarının, üyelerini cemiyet için çalışmaya şevklendirmek amacıyla verdiği ödüller gibi, birçok dalda ödül verilecek.

7- Bölgesel diaspora zirveleri gerçekleştirilecek: Etkin bir diaspora örgütlenmesi hedefini gerçekleştirmek için dünyanın dört bir yanında zirveler düzenlemeye başlanacak. Bu zirvelerin hepsi birer arama toplantısı gibi olacak. Eylülde "DTİK Avrupa Komite" toplantısı Kıbrıs'ta gerçekleştirilecek. Ekim ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde bir diaspora zirvesi gerçekleştirilecek. Kasım ayının ilk haftasında Dubai'de zirve yapılacak.