Türk diasporasının etkinliğini artıracağız

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk diasporasının etkinliğini artırmak üzere ülke ve şehir örgütlenmeleri'ni kuracaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir taraftan ekonomik potansiyelimizi ortaya çıkarırken, diğer taraftan Türk diasporasının etkinliğinin artırılmasını hedeflediklerini ifade ederek, "Bu nedenle önümüzdeki dönemde diasporamız kapsamında 'ülke ve şehir örgütlenmeleri'ni kuracağız. Bölge komitelerimize ilaveten, ülkelerde ve şehirlerde diasporamızı temsil edecek ve yönlendirecek, anavatan ile eşgüdümlü çalışabilecek küresel bir ağ oluşturacağız" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulunun açılış oturumundaki konuşmasında önceki genel kurulda dile getirilen pek çok önerinin, geçen yasama döneminde gerçekleştirildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Eximbank'ın kapasitesinin artırıldığını, Sanayi Stratejisi ve Girdi Tedarik Stratejisinin hazırlandığını, dış yatırımlar konusuna sahip çıkıldığını, dış yatırımlar ve hizmet ihracatının teşviki konusunda son aşamaya gelindiğini anlattı.

Hisarcıklıoğlu, 2008 yılında ABD'de başlayan finans krizinden bu yana dünyada dengelerin yerine oturmadığını, küresel ekonomi yeniden yapılanırken, özellikle son bir yılda bölgedeki değişim ve dönüşüm sürecinin hız kazandığını söyledi.

Türkiye ekonomisinin "dinamizmini" ve "direncini" dünyaya kanıtladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "İmalat sanayi üretim hacmimiz 2010 yılında 113 milyar dolardı, bu yılın sonunda 118 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Özel sektör olarak yaptığımız makine ve teçhizat yatırımları 2010 yılında 72 milyar dolardı, bu yılın sonunda 85 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Sadece son 9 ayda, 1 milyon yüz bin kişi kayıtlı istihdam sağladık. Öte yandan AB ülkeleri yüzde 10'ları aşan bütçe açıkları verirken, bizim bütçemiz denk bütçeye yaklaşmış durumda" diye konuştu.

Çin'i ıskaladık ama Vietnam'ın yıldızı parlıyor

Hisarcıklıoğlu, iş adamlarının eskiden ihmal ettikleri coğrafyalara gitmek, dünyayı yeniden keşfetmek zorunda olduğunun altını çizerek, Çin'in 2015 yılında dünyanın en büyük ithalatçısı olacağını ve dünyada en fazla "çakma" BMW'nin Çin'de görüldüğünü anlattı.

Asya kıtasının, ithalat değil ihracat üssü olarak seçilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Biz, Çin'i ıskaladık ama Vietnam'ın yıldızı parlıyor" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Avrupa'daki kriz fırsat bilinerek, daha önce ihmal edilen bölgelere hızla girilmesi gerektiğini belirterek, "DEİK olarak bu konuda hızla pozisyonumuzu alıyoruz. Bu yıl Afrika'da 8 ülkeyle, Asya'da 8 ülkeyle yeni iş konseylerini kurduk. Daha bu sabah Güney Amerika'da 6 yeni ülkeyle iş konseyi kurma kararını aldık. Böylece iş konseyi sayımız 109'a, ülke sayımız 106'ya yükselmiş olduk. Biz yol açmaya, yol almaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Hedef pazarlarda 'Türk Ticaret Kapısı' ofisleri açılmalıdır

Ortadoğu ve Afrika'daki siyasi sorunların bölge ile ticareti olumsuz etkilediğini, kısa vadede bölge ile ticari ilişkilerin olumsuz etkilenebileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Ancak, doğru politikalar izlendiğinde, orta ve uzun vadede Türk şirketleri için geniş iş imkanlarını beraberinde getirecek. Servetin halk kitleleri ile paylaşılması ile bölgede tüketim ve alt yapı harcamaları artacak, Türk şirketlerinin bölgedeki pazar payı genişleyecek" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, değişim sürecinde strateji belirlerken göz önünde bulundurulması gereken iki noktayı, "emtia kaynaklarının azalması ve fiyatlarının artması" ve "şehirleşme ve orta sınıf artışına bağlı yeni fırsatlar" şeklinde sıraladı.

İş yapma sistemlerinin hızla değiştiğini, yeni süreçte, ihracat ve yatırım yapacak girişimcilere hizmetin yerinde verilmesi gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünyada ihracat sıralamasında bizden yukarıda olan ülkelerin neredeyse tümü, firmalarına hizmeti hedef ülkelerdeki ofisler aracılığı ile yapıyorlar. Bu ofisler tam bir özel sektör mantığı ile işletiliyor. Bizim şirketlerimizin de yurt dışındaki faaliyetleri kolaylaştırılmalı, desteklenmelidir. Yeni pazarlara daha kolay ulaşmak ve payımızı artırmak için, hedef pazarlarda 'Türk Ticaret Kapısı' ofisleri açılmalıdır."

Hisarcıklıoğlu, dünyanın dört bir yanında ticaret ofisleri kurmak istediklerini, bu ofislerde, gümrük müşavirliğinden, lojistik danışmanlığına, pazar araştırmasından, yatırım danışmanlığına, girişimcilerin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda hizmet sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir