Türk-Ermeni sınırı yetmez, Ermeni-Azeri sınırını da açmak gerek

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'Türkiye'nin komşularıyla tam entegrasyon istediğini' söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OXFORD - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin tabii ki Ermenistan'la sınırını açmak istediğini, çünkü komşularıyla tam entegrasyon istediğini" söyleyerek, "Ama Türkiye-Ermenistan sınırını açmak yeterli olmayacaktır, biz Ermenistan-Azerbaycan sınırını da açmak istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, Oxford Üniversitesi St. Antony's Kolejinde düzenlenen "Değişen Dünyada Türk Dış Politikası" konulu uluslararası konferansta konuştu.

Oxford Üniversitesi, üniversite bünyesinde bulunan Güney Doğu Avrupa Çalışmaları Enstitüsü (SEESOX) ile Sabancı Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği konferansa, çok sayıda akademisyen, basın mensubu ve yetkili katıldı.

Bakan Davutoğlu, bir buçuk saat süren konferanstaki konuşmasında, dünya düzeninin tarihi gelişimi, bölgesel ile küresel düzen arasındaki ilişki ve Türkiye'nin bu çerçevedeki yerinden bahsetti.

Davutoğlu, Türkiye'nin Orta Doğu'da, Kafkaslarda, Balkanlarda, Körfezde güvenli bir bölge ve komşular istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neden İran'ın nükleer programı konusunda çok aktifiz? Bu İran'ı savunduğumuzdan dolayı değil, çünkü güvenli bir bölge istiyoruz, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını istemiyoruz ama aynı zamanda bölgemizde herhangi bir askeri gerginlik de istemiyoruz."

Yunanistan'la ortak kabine toplantısı

Yüksek düzeyli siyasi diyaloğun önemine de dikkati çeken Davutoğlu, sorunların çözümünde siyasi diyaloğun ve diplomasinin gerekliliğini vurguladı.

14 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yapacağı ziyarete 10 bakanın eşlik edeceğini ifade eden Davutoğlu, Yunanlı muhataplarla ortak kabine toplantısının yapılacağını kaydetti.

Konuşmasında Ermenistan konusuna da değinen Davutoğlu, "Tabiki sınırımızı açmak istiyoruz çünkü komşularımızla tam entegrasyon istiyoruz. Ama Türkiye-Ermenistan sınırı açmak yeterli olmayacaktır, biz Ermenistan-Azerbaycan sınırını da açmak istiyoruz, ki böylece bölgesel istikrar sağlanabilsin" diye konuştu.

İsrail ve Türkiye

Konferansa katılanların sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, İsrail'le ilişkiler ve geçen yıl İsrail'in de katılması planlanan "Anadolu Kartalı" tatbikatının uluslararası bölümünün iptal edilmesiyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye ile İsrail arasında tarihi ilişkiler olduğunu ve Osmanlı döneminde Türk topraklarının Yahudiler için "güvenli bölge" olduğunu hatırlattı.

"Tarihimizde Yahudi karşıtı bir geleneğimiz olmamıştır" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin bölgesinde güven ortamına zarar verecek, barış karşıtı politikalar istemediğini söyledi. "Şu anda Gazze'de olanlara müsamaha gösteremeyiz. Evet, geçen yılki askeri tatbikatı iptal ettik ve eğer bölgemizde potansiyel askeri gerginlik olursa bu tip tatbikatları yapmayacağız. Askeri tatbikatlar hazırlıklar için gerekli olabilir ama sadece barışçıl diplomasiyi teşvik edeceğiz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir