Türk girişimciler İngilizlere internetten vitrin gezdirecek

İki Türk girişimcinin kurduğu "vitringez.com", İngiltere’de girişimcilik ödülü aldı. Sitenin kurucusu Natali Yeşilbahar, İngiltere'den çeşitli teşviklerle ülkeye yatırıma çağrıldıklarını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Birçok iyi iş fikri gibi, karşılanamayan bir ihtiyaçtan türeyen vitringez. com, İngiltere yolunda. Sitenin kurucu ortağı ve CEO’su Natali Yeşilbahar, google mantığı ile çalışan ve aradığınız kategorideki tüm ürünleri birarada görebilmenizi sağlayan vitringez. com’un 2.4 milyon kullanıcıya ulaştığını açıkladı. Vitringez.com’da 140 e-ticaret sitesi, 11 bin marka ve 3.2 milyon ürün sergileniyor. Örneğin ayakkabı arıyorsunuz, karşınıza farklı markalardan 19 bin ayakkabı çıkıyor. Bunları fiyatına göre sınıflandırarak görebiliyor, beğendiğiniz ayakkabıya tıkladığınızda ürünün internet sitesine yönlenip, alışverişinizi oradan tamamlıyorsunuz. Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırımı desteklemek amacıyla yürütülen GREAT kampanyası kapsamında Türkiye’deki genç teknoloji şirketleri arasında düzenlenen ‘GREAT Startup’ yarışmasını kazanan bu girişim, şimdi İngiltere’de yatırıma hazırlanıyor. 

Alışveriş yapmadan net’e en çok bakan 2. ülkeyiz 

Fikir, Natali Yeşilbahar’ın aklına bir yürüyüş bandında gelmiş. Birkaç gün önce kullanımaz hale gelen spor ayakkabısını yenilemesi gerektiğinde, istediği çeşidi internetten bulamaması sonrası, “Bir site olsa, ayakkabı yazsam ve ne kadar marka varsa tüm ayakkabıları birarada görebilsem’ demiş. Sonrasında yaklaşık 4 aylık bir araştırma süreci başlamış. Yeşilbahar süreci şöyle anlattı:”Önemli olan fikir değil sonrası... Dünyada shopstyle diye çok başarılı bir örneği olduğunu gördüm. Türkiye’de tutar mı diye lean start up metodolojisini kullanarak birebir tanımadığımız 300 kişiyle görüştük. Türkiye alışveriş öncesi internette en çok araştırma yapılan ikinci ülke. Gördük ki böyle bir ihtiyaç var.” Yeşilbahar siteyi kurmadan önce markalara gidip, böyle bir siteye dahil olmak isteyip istemeyeceklerini de sorduklarını da vurguladı. 

İnternet ekosisteminin yakından tanıdığı Önder Göğebakan ile ilk günden beri birlikte çalıştıklarını ve ortak olduklarını anlatan Yeşilbahar, moda arama motoru Vitringez. com’un aynen bir AVM gibi, bulunanan markalardan aylık bir ücret aldıklarını söyledi. “Bizim sitemize girenler o anda alışveriş yapmasa bile biz para kazanıyoruz, bakıp sonra gidip mağazadan da alabilir. İndirimleri sürekli kaçıranlar için indirim alarmı özelliği koyduk” diyen Yeşilbahar, sitenin çok etkin bir teknoloji ekibi olduğunu ve altyapının çok güçlü olduğu bu yapının, aynı siteyi farklı ülkelerde de kurabilme imkanı sağladığını söyledi. Bu özellikleriyle vitringez 1 yılda 6 ödül almış. UKTI, İngiliz Ticaret Ateşeliği’nin yarışmasında seçildiklerini anlatan Yeşilbahar, “Bizi Londra pazarına açmak istiyorlar. İngiltere moda ve teknolojide yeni Silikon Vadisi olmayı hedefl iyor. Henüz Türkiye’de hiçbir yetkiliyle tanışmadım ama Başbakan’ın teknoloji danışmanı benimle tanışmak istedi, İngiltere’de bir yatırım yapmamız için çeşitli teşvikler sundular” dedi. 

Son dönemde orta büyüklükteki bazı internet sitelerinin kapandığı haberleri geliyor. Yeşilbahar, bu durumun en önemli nedeninin yeterli araştırma yapmadan işe girilmesi olduğunu düşünüyor. Teknolojik altyapının güçlü olmasının önemini vurgulayan Yeşilbahar, tüketicide güvensizlik yaratan bazı önemli detayların da e-alışverişte kritik önemde olduğunu söyledi.

Yatırımcı arıyor 

Natali Yeşilbahar, global bir blogger. Marmara İletişim mezunu. Tüm kariyerinde internet ve mobil sektöründe çalışmış. Son 3 yıldır her şeyi internetten aldığını söyleyen genç girişimci, yeni teknolojilere ve işine tutkusunun altını çizdi ve vitringez.com ile e-ticaretin Türkiye’de daha da gelişmesine de katkı sağladıklarını vurguladı. vitringez gerçekten de Anadolu’dan ya da yeni pek çok marka için bir bir görünürlük yaratıyor. Yeşilbahar bugün gelinen noktada şirkete yatırım aradıklarını vurgulayan Yeşilbahar, “Yandex bizi satın alsa, bu hiç hayal değil. Yeni yatırımlar yapıp daha da büyümek için bundan sonra bu konudan anlayan bir yatırımcı arıyoruz. Paradan dolayı değil asıl pazar bilgisi ihtiyacından dolayı” dedi.