Türk-İş, 4 Şubat'ta iş bırakacak

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu 4 Şubat günü 1 günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, hükümetle yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasının ardından yaptığı açıklamada, 4 Şubat günü 1 günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını söyledi.

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK yöneticileri, Türk-İş Genel Merkezi'nde bir araya gelerek, daha önce aldıkları eylem kararını gözden geçirdi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, daha önce Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla 3 Şubat Çarşamba günü yapmayı kararlaştırdıkları "üretimden gelen gücü kullanma" eylemini, gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra 4 Şubatta uygulama kararı aldıklarını bildirdi.

Kumlu, eylemin 08.00 ile 17.00 saatleri arasında gerçekleştirileceğini kaydetti.

"4/c statüsünde belli bir noktaya gelinmiş olmasını önemsiyoruz"

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK yöneticileri, Türk-İş Genel Merkezi'nde bir araya gelerek daha önce aldıkları eylem kararını değerlendirdi.

Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, konfederasyonlar olarak, Tekel işçilerinin sorununun masa başında çözülmesi için diyalogdan yana olduklarını ifade ederek, sorunun diyalogla neticelenmemesi halinde 3 Şubat Çarşamba günü "üretimden gelen gücü kullanma" eylemi yapacaklarını açıkladıklarını anımsattı.

Dün geç saatlere kadar yaptıkları müzakerelerden olumlu bir netice alamadıklarını, müzakerelerin anlaşmazlıkla sonuçlandığını ifade eden Kumlu, ancak 4/c statüsünde belli bir noktaya gelinmiş olmasını ise önemsediklerini söyledi.

Kendilerinin Tekel iş yerleri kapatıldığı için daha önceki örneklerde olduğu gibi buradaki işçilerin başka kamu kuruluşlarına geçirilmesini istediklerini dile getiren Kumlu, bu konuda hükümeti bir türlü ikna edemediklerini kaydetti.

Hükümetle aralarındaki görüş farklılığının işçilerin yeniden nasıl istihdam edileceği konusundan kaynaklandığını ifade eden Kumlu, "üretimden gelen gücü kullanma" eylemini gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra 3 Şubat yerine 4 Şubatta yapmayı kararlaştırdıklarını bildirdi.

Kumlu, bu eylemin ardından 5 Şubat Cuma günü saat 14.00'de KESK Genel Merkezi'nde tekrar bir araya gelerek daha sonra yapılacakları planlayacaklarını kaydetti.

"En etkili şekilde uygulamaya çalışacağız"

Bir gazetecinin, 4 Şubattaki bir günlük iş bırakma eyleminin ardından nasıl bir yol izleneceği şeklindeki sorusunu Kumlu, şöyle yanıtladı:

"4 Şubatta üretimden gelen gücün kullanılmasından sonra oturup ne yapacağımızı konfederasyonlarla değerlendireceğiz. Konfederasyon başkanı arkadaşlarımızın altını çizdiği husus; biz her zaman masa başında bu işin bitirilmesi için diyalogdan yana olduğumuzu her fırsatta söylüyoruz."

Kumlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işçi ve memur konfederasyonlarının birleşmesi yönündeki çağrısının hatırlatılması üzerine de bu öneriyi televizyondan duyduğunu, Memur-Sen konfederasyonunun yaptığı bir toplantıda Başbakan Erdoğan'ın bu çağrıyı yaptığını anımsattı. Kumlu, bunu kendi aralarında değerlendirmediklerini ifade etti.

Bir başka gazetecinin, 4 Şubattaki bir günlük iş bırakma eylemine katılımın ne boyutta olacağı sorusuna Kumlu, "En etkili şekilde uygulamaya çalışacağız" yanıtını verdi.

"Başbakan Erdoğan'ın Türk-İş önündeki eyleme 1 aylık süre tanıdığı aksi takdirde müdahale edileceğini söylediği" hatırlatılan Kumlu, "O bizim işimiz değil. O hükümetin yapacağı bir şey. O konuda müdahaleyi yapacak ben olsam, 'şu şöyle olacak' diye sizinle paylaşırım. Müdahaleyi edecek veya etmeyecek hükümet. Onun kararını hükümet verecek" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir