Türk kamyonlarına yeni güzergah

Türk kamyonlarının, Irak'ın güney bölgelerine İran üzerinden geçmesi planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son dönemde Irak'ta ortaya çıkan güvenlik riskleri nedeniyle bu ülkeye ürün taşıyan araçların, Kuzey Irak'a girdikten sonra İran üzerinden Irak'ın güneyine geçmesi için Tahran ile mutabakat olduğunu söyledi.

İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ile yaptığı görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Yazıcı, "Irak'taki olaylar nedeniyle belirli bölgelerde güvenlik sorunu var. Taşıyıcıların güvenlik risklerini by-pass etmek için seçenek arıyoruz" dedi.

Ticaret için güzergah güvenliğinin büyük önem taşıdığını belirten Yazıcı, Türk kamyonlarının Irak üzerinden başka ülkelere de transit taşımacılık yaptığını hatırlattı ve bu yol üzerindeki güvenliğin önemli olduğunu ifade etti.

Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'u haziran ayında ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları son günlerde Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kontrolünde olan bölgelere doğru ilerlemeye başladı.

Bölgede peşmergeler ve IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmalar yaşandığına dair haberler gelirken, Kuzey Irak'ta yatırımları olan ya da Irak topraklarını transit taşımacılık için kullanan Türkiye gibi ülkeler gelişmeleri endişeyle takip ediyor.

Yol 500-600 kilometre kısalacak

İran Ticaret Bakanı Nematzade de bugün yaptıkları görüşmede Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, Kuzey Irak'taki gelişmeler nedeniyle Türk kamyonlarının İran üzerinden Irak'ın güney bölgelerini geçmesini istediğini belirterek, işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Nematzade, "Türk kamyonları Kuzey Irak'a girdikten sonra İran'a geçecekler, sonra tekrar (İran ve Irak arasındaki) Mehran sınır kapısından Irak'a girecekler. Türkiye'ye önerdiğimiz bu güzergahla Türk kamyonlarının Irak'ın güneyine ulaşmak için kat edeceği yol 500-600 kilometre kısalacak" dedi.

Yazıcı, bu güzergahın Türk kamyonları tarafından kısmen uygulandığını belirtirken bunu en kısa sürede daha da genişletmek istediklerini belirtti.

Habur kapısında olağanın dışında birikim yok

Sivil halkın IŞİD militanlarının saldırılarından kuzeye doğru kaçması nedeniyle Türk sınır kapılarında herhangi bir yığılma olup olmadığına dair soruları da yanıtlayan Yazıcı, Kuzey Irak ve Türkiye arasındaki Habur kapısında "olağanın dışında bir birikim" olduğunu söyledi.

Pasaportları ile gelenler için açık kapı politikasının uygulandığını belirten Yazıcı, pasaport ya da kimlikleri olmayanların gerekli kontrollerinin yapılabilmesi için bir süre bekletildiğini söyledi, ancak Irak'tan Türkiye'ye kaç kişinin geçiş yaptığına dair bir sayı vermedi. Yazıcı, "Sınır kapılarında Türkiye her zaman gerekli tedbirleri alır, hiçbir güvenlik önlemi göz ardı edilmez" dedi.