Türk, Kürtçe konuştu, Meclis TV yayını kesti
DTP Genel Başkanı Türk, 21 Şubat'ın, "Dünya Anadili Günü" olarak kutlandığını belirterek, herkesin anadilini özgürce kullanması gerektiğini savundu
ANKARA - DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin TBMM grup toplantısında konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yaptı.
Türk, partisinin grup toplantısında, 21 Şubatın, "Dünya Anadili Günü" olarak kutlandığını belirterek, herkesin anadilini özgürce kullanması gerektiğini savundu. Türk, konuşmasını Kürtçe sürdürdü. Bunun üzerine, toplantıyı canlı olarak veren Meclis TV, yayınını kesti.
Anadilin korunması için uluslar arası sözleşmelerin önemli olduğunu vurgulayan Türk, "Çok dillilik bir zenginliktir. Bu zenginliğin korunması ve yaşatılması, çağın bir gereğidir. Dünya üzerindeki bütün diller masumdur, güzeldir ve halkların kardeşliği yaklaşımıyla aslında bütün diller de kardeştir. Herhangi bir dilin bir ülkeyi veya toplumu böleceği iddiaları sadece ırkçı ve tekçi söyleme sahip düşünceleri besler. Yoksa bir devlete mensup bütün vatandaşların anadillerinin aynı olduğu, ya da aynı olması gerektiği gibi çağ dışı yaklaşımı savunmak demokrasi ile bağdaşmaz" diye konuştu.
Kürt dilinin yasal ve anayasal düzenlemeyle güvence altına alınmadığını söyleyen Türk, TRT 6'dan Kürtçe yayın yapılmasına rağmen bunun yasal güvencesi olmadığını ileri sürdü.
"Resmi dile itirazımız yok"
DTP'li milletvekilleri veya belediye başkanlarının Kürtçe konuştukları için cezalandırıldığını, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerde Kürtçe konuştuğunu iddia eden Türk, "Yani Kürtçe Kürtlere yasak ancak AKP'ye ve devlete serbesttir" dedi.
Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılması için çok sayıda kanun teklifi verdiklerini ancak gündeme alınmadığını belirten Türk, "Bizim Türkiye'de resmi dilin Türkçe olmasına herhangi bir itirazımız olamaz, ancak yerel yönetim gibi, eğitim alanı gibi, basın yayın alanı gibi, ya da yerel meclisler gibi alanlarda Kürtçe üzerindeki bütün yasakların kalkması ve Anayasal güvenceye bağlanması talebimizin de son derece gerçekçi bir insani talep olduğunun anlaşılmasını istiyoruz" diye konuştu.
DTP Genel Başkanı Türk, "hem Dünya Anadil Günü olması, hem Kürtçe üzerindeki anlamsız baskı ve yasakların sürüyor olması, hem anadil korkusunun yapay bir korku olduğunu anlatmak açısından" konuşmasının bundan sonraki bölümünü anadilinde sürdüreceğini bildirdi. Türk'ün 10 dakika süren Kürtçe konuşmasının ardından TBMM Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da kapanış konuşmasını Kürtçe yaptı.
"Devletin resmi dili Türkçe'dir"
TBMM Başkanlığı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün grup toplantısında Kürtçe konuşmasıyla ilgili olarak yazılı açıklama yaptı
TBMM Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez 3. maddesine göre, devletin resmi dilinin Türkçe olduğunu belirterek, "TBMM anayasal bir kurum olup, Milletvekilleri her türlü yasama ve denetim faaliyetlerinde devletin resmi dili olan Türkçeyi kullanmak zorundadırlar" değerlendirmesinde bulundu.
TBMM Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
"TBMM TV Yönetmeliğinin 6. maddesine göre TBMM TV Genel Kurul çalışmalarını naklen; siyasi parti grup toplantılarını ise Yayın Danışma Kurulunun kararına göre naklen veya banttan yayınlar. Yayınların önceden denetimi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından yapılır. O nedenle DTP grubunda Türkçe dışında bir dilde konuşma yapılmaya başlandığı anda Anayasa ve kanunlara aykırı bir eyleme müsaade etmemek amacıyla yayın kesilmiştir."
"Amir hüküm bunu gerektirdi"
TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün TBMM grup toplantısında Kürtçe konuşması ve Meclis Televizyonunun canlı yayını kesmesine ilişkin, "Arkadaşlarımız yayını kesmek zorundaydılar çünkü Anayasa'nın amir hükmü, Siyasi Partiler Kanunu'nun amir hükmü bunu gerektirmektedir. TBMM Başkanlığının yaptığı iş Anayasa'nın ve Siyasi Partiler Kanunu'nun emrettiği bir iştir. Bundan sonra da yine böyle şeyler yapılırsa biz o yayınları keseriz" dedi.
CHP'den eleştiri
CHP milletvekilleri, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, TBMM Grubunda Kürtçe konuşmasını "doğru bulmadıklarını" dile getirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu: "Grup konuşmaları, TBMM çatısı altında yapılan resmi konuşmalardır. Bu konuşmaların, resmi dil dışında yapılması doğru değildir. Bir arkadaşımız, Kürtçe yemin ettiği için sıkıntılar doğmuştu. Mitingde, sokakta, TBMM bahçesinde konuşulabilir ama grupta, resmi dil Türkçe dışında konuşma yapılamaz. Bireysel, kültürel haklar cumhuriyetin temelidir. Herkes sınırlarının ne olduğunu bilmesi lazım. Kimse bu hassas konuyu kaçırmasın." dedi.
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı:
Paçacı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, TBMM grup toplantısında Kürtçe konuşmasının yolunu, AKP iktidarının açtığını ileri sürerek, "Şayet Başbakan Kürtçe kelimeler ve cümleler kullanıyorsa, mitinglerinde Kürtçe pankartlar açılıyorsa, devlet televizyonu Kürtçe yayın yapıyorsa, Ahmet Türk'te maalesef Kürtçe konuşur" dedi.
Paçacı, AKP iktidarının, Anayasada bir değişiklik yaparak, devlet televizyonunda Türkçe dışında başka bir dilde yayın yapma imkanı getirdiğini söyledi.
AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün:
Ergün, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, TBMM Grup toplantısında Kürtçe konuşmasını, "Demokratik açılımları provoke etmeye yönelik bir girişim. 29 Mart seçimleri öncesinde yapılan siyasi bir atraksiyon" şeklinde değerlendirdi.
Ergün, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, TBMM çatısı altındaki faaliyetlerin "ortak faaliyetler" olduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla grup toplantıları da ortak faaliyetlerdir. Buradan verilen mesajların da ortak dilde yani resmi dil olan Türkçe verilmesi gerekir" dedi.
Resmi dil ile anadil arasındaki farkı hatırlatan Ergün, tüm dünya parlamentolarında ortak dilin kullanıldığını söyledi.