”Türk Lirası ile yatırım yapın”

MB Yılmaz, bankalara bilanço dışı hesaplarda zorunlu karşılık uygulamasının her an için masada olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, vatandaşa Türk Lirası ile işlem ve yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen "Finansal Yönetim Zaviyesinden Türkiye Ekonomisi 2011" konulu toplantıda konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türk Lirası ile işlem yapılması önerisinde bulundu.

Yılmaz, "Özel sektörün döviz pozisyonunun dengeli bir seyir izlemesiyle döviz geliri olmayan kişi ve kurumların döviz cinsi borçlanmaması finansal istikrara katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla bizim sizlere tavsiyemiz, vatandaşlara tavsiyemiz, ihracatınız yoksa, döviz geliriniz yoksa Türk Lirası ile işlem yapın, Türk Lirası ile borçlanın, Türk Lirası ile ev alın, Türk Lirası ile otomobil alın, Türk Lirası ile yatırım yapın, Türk Lirası ile işlem yapın" dedi.

"Kredideki canlanma hızını yavaşlatmalıyız"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bugün bizim sorunumuz kredi piyasasındaki gelişmeleri daha da ileriye götürüp canlandırmaktan ziyade, var olan canlandırmanın hızını biraz yavaşlatmakla ilgili" dedi.

Bankacılık sektörüne ilişkin problemlerin henüz tam olarak giderilememiş olması ve zayıf seyreden kredi talebinin gelişmiş ekonomilerde kredi hacminde istikrarlı bir artışın yaşanmasını engellediğini belirten Yılmaz, "Türkiye'de ise finansal sektörün güçlü yapısı nedeniyle kredi hacminde yüksek artışlar  yaşanmaktadır. Bugün bizim sorunumuz kredi piyasasındaki gelişmeleri daha da  ileriye götürüp canlandırmaktan ziyade, var olan canlandırmanın hızını biraz yavaşlatmakla ilgili..." diye konuştu.

 'Bilanço dışı hesaplarda zorunlu karşılık' her an masada

Diğer yandan kredi hacminde yavaşlama olmadığını kaydeden Yılmaz, tedbirlerin sonucunun önümüzdeki dönemde görüleceğini söyledi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yeni önlemler kapsamında bankalara bilanço dışı hesaplarda zorunlu karşılık uygulamasının gelip gelmeyeceğine ilişkin,"İhtiyaç duyulursa gelebilir, ama bugün itibariyle böyle bir şey söz konusu değil. Bu her an için masada" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir