”Türk milletinin rotasını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez”

Bakan Bağış, Türk dış politikasının ekseninin kaydığı iddialarının "palavra" olarak niteledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk dış politikasının ekseninin kaydığı iddialarının "palavra" olduğunu ifade ederek, "Türk milletinin rotası bin yıldır değişmemiştir, bu rotayı değiştirmeye ne kimsenin niyeti vardır, ne de değiştirmeye kimsenin gücü yeter" diye konuştu.

Bağış, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) ile Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Philip Morris/Sabancı'nın ortak girişimiyle 2005'te başlatılan "Ege Fikir Önderleri AB Eğitim Programı"nın 5. yılını tamamlaması dolayısıyla İzmir Swiss Otel Grand Efes'te düzenlenen "Avrupa Birliği'ne Katılım Müzakereleri: Bugün ve Yarın" konulu toplantı ve panelin açılışında konuştu.

Türkiye'nin AB sürecinin dün başlamadığını, sürecin partisini İzmir'de kuran Adnan Menderes tarafından 1959'da başlatıldığını hatırlatan Bağış, sürecin başladığı 1959 tarihinden 2004'a kadar geçen süre zarfında Türkiye'nin müzakere için tarih alamadığını, bunun da gereklilikleri yerine getirmemekten kaynaklandığını kaydetti.

Bağış, 2004'e uzanan zaman dilimine kadar Türkiye'nin standartlarını AB standartlarına yükselterek, üyelik için yapılması gerekenler konusunda çaba göstermediğini belirterek, "2002-2004 arasında iktidar muhalefet el ele verip reform yasalarını kararlılıkla geçirince, yasalarımızda AB standartlarını yakalayınca, AB'yi adeta tarih vermeye mecbur bıraktık. Bugün de bir tıkanıklık varsa, çözümü reform yapmamızdır. AB'nin yolunun geçtiği bir ortam varsa, o da TBMM'nin Genel Kurulu'dur" dedi.

Eksen kayması tartışması

Türkiye'nin ekseninin kaydığı yönündeki tartışmalara katılanların, Avrupa'nın eksenini de sorgulaması gerektiğini belirten Bağış, şöyle konuştu:

"Türk milletinin rotası bin yıldır değişmemiştir, bu rotayı değiştirmeye ne kimsenin niyeti vardır, ne de değiştirmeye kimsenin gücü yeter. Zamanında Viyana kapılarına kadar gittik, bugün de hedefimiz Brüksel. Barış için, demokrasi için, bir barış projesi olan AB'nin parçası olmak için. Eksen kaydığı iddiaları sadece palavra. Bu noktada, bu süreci baltalamak için çaba gösterenleri de doğru teşhis etmeliyiz."

"AB, nutuk atmakla bize yaklaşmayacak"

Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin 13. faslı olan Gıda Güvenliği konusuyla ilgili Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Yasası'nın TBMM'de her aşamada muhalefetin direnciyle karşılaştığını anlatan Bağış, şunları kaydetti:

"Şimdi sormak istiyorum, bu yasaların geçmesini engelleyenler mi Türkiye'yi Batı'dan uzaklaştırıyor, yoksa bunu geçirmek için sabahlara kadar mücadele eden iktidar partisi mi? Samimi olmak gerekir. AB, nutuk atmakla bize yaklaşmayacak. Reform yaparak, yasalarımızı AB standartlarına taşıyarak ilerleyeceğiz. Siyasetçiler Türkiye'nin üyelik hedefini iç siyasette malzeme yapmaya kalkarken bizi suçlayacaklar, eskiden olduğu gibi devletin çeteler tarafından yönetilmesini savunanlar bu süreci kilitlemeye çalışacaklar, ondan sonra da Türkiye'nin ekseni değişiyor mu? Yok öyle şey."

"Batı'nın da kendi eksenini tartışması lazım" diyen Bağış, bazı AB üyelerinin her müzakere faslında siyasi engeller koyduklarını belirtirken, AB'nin ve ABD'nin Orta Doğu bölgesine yaptıkları yatırımların Türkiye'nin çok üzerinde olduğuna işaret ederek, "Batılı ülkeler, Orta Doğu ülkeleriyle her türlü ticari ilişkilere girecek, ama Türkiye'ye gelince 'Ekseni mi kayıyor' diyecekler" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir