Türk müteahhitte ”Rusya” sıkıntısı

Yurtdışında her yıl 25 milyar dolara yakın proje yüklenen Türk müteahhitleri, en önemli pazarları Rusya'da sıkıntılı günler yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ÖZSOY

İSTANBUL - Rusya, dış müteahhitlik sektöründe Türk firmaların en büyük pazarı. Yıllık 25 milyar dolarlık proje yüklenen sektörün iş hacminin yüzde 20'si, 5 milyar dolarlık kısmı Rusya'dan geliyor. Ancak küresel krizle birlikte bu pazarda sorunlar ciddi ölçülerde arttı.

Kriz sonrası yüzde 10'lar düzeyinde küçülme yaşayan Rusya'da faaliyeti olan şirketler istihdamlarını büyük oranda azalttı. Bazılarının ellerindeki işleri bitirip dönmeye çalıştıkları belirtiliyor.

Türk - Rus İşadamları Derneği eski Başkanı Ali İhsan Ahıskalıoğlu, Rusya'da yabancı müteahhitler için yaprak dökümünün krizden önce başladığını, krizle birlikte kan kaybının yüzde 80'lere vardığını bildirdi. Sektör yetkilileri sıkıntıya karşın Rusya'nın gözden çıkarılacak bir pazar olmadığını belirtti. INTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da sorunlar yaşandığını ancak endişe verici boyutlarda olmadığını, 2014 olimpiyatları ile birlikte büyük projelerin gündeme geleceğini söyledi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir