Türk otomotivcilerden Çin çıkarması
Çin'de temaslarda bulunan Türk otomotiv endüstrisi burada en üst diplomatik seviyede ağırlanırken, Çinli otomotivcilere Türk otomotiv endüstrisi ile ilgili bilgiler verildi.
İSTANBUL - Çin'de temaslarda bulunan Türk otomotiv endüstrisi burada en üst diplomatik seviyede ağırlanırken, Çinli otomotivcilere Türk otomotiv endüstrisi ile ilgili bilgiler verildi.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nden (OİB) yapılan açıklamaya göre, OİB organizasyonunda, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) desteğiyle, Pekin'de yalnızca parlamenterlerle üst düzey diplomatların girebildiği parlamento binasının kapıları, Çin'de "7'inci Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Otomotiv Parçaları Geliştirme Forumu"na katılan Türk heyeti için açıldı.
Türkiye, Pekin'de düzenlenen fuarda "fokus" ülke olarak 22 firma ve 60 kişilik bir heyetle yer alırken, heyet otomotiv dünyası durum değerlendirmesi zirvesine de katıldı.
Fuara TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu ile beraber konuşmacı olarak katılan ve burada Çinli otomotivcilere Türk otomotiv endüstrisini anlatan OİB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kabatepe, Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine dikkati çekerek, bu hedefler doğrultusunda Çinli otomotivcileri iş birliğine ve Türkiye'ye yatırıma davet etti.
Kabatepe, iki ülkenin kültürel, ekonomik alanlardaki iş birliğine değinerek, Çin'de 2013 yılının "Türk Kültür Yılı" olması dolayısıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu bir seyir izlediğini aktardı.
Özellikle otomotiv endüstrisi adına iş birliğinin artırılması gerektiği üzerinde duran Kabatepe, Türkiye'deki otomotiv endüstrisinin gelişim sürecini anlatarak, ülkenin bugün özellikle yan sanayide ulaştığı kalite, esnek üretim ve lojistik gibi avantajlarından bahsetti.
Kabatepe, Çin ile Türkiye'nin global kriz döneminde ekonomik büyüme adına paralel ve ilk sıralarda gelişme göstererek önemli başarılara imza atan sayılı ülkeler arasında yer aldığını, otomotiv endüstrilerinin her iki ülkeninde bu başarısında önemli pay sahibi oldugunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Türkiye Avrupa'da ticari araçta en büyük ve önemli üretici. Binek araçlarda ise özellikle yan sanayimiz Bentley'den Porsche'ye, Jaguar’dan BMW ve Mercedes’e kadar en seçkin markalara ürün tedarik ediyor. Çinli otomotivciler de ülkemizde yatırım yaparak Avrupa pazarının kapılarını ülkemizden aralayabilir. Bunun yanısıra ülkemizin gelişmiş yan sanayinden tedarik ve ana sanayi ilede ortak projelerde geliştirilebilir, bu sebeple kendilerini yatırım ve iş birliğine davet ediyoruz."