Türk şirketleri için 400 milyon dolarlık fon

Garanti Yatırım ile özel sermaye şirketi Cerberus ortak inisiyatif kurdu. Türk şirketlerine yatırım için 2012'de 1 milyar dolarlık sermaye hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Garanti Bankası iştiraki Garanti Yatırım ile ABD merkezli Cerberus Capital Management L.P, işbirliği anlaşması imzaladı.

Anlaşma, Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk ve Cerberus Global Investment Advisors Yönetim Kurulu Başkanı J. Danfort Quayle'nin katıldığı törenle imzalandı.

Anlaşmaya göre, Garanti Yatırım ile Cerberus, Türk şirketlerine ilk etapta yapacakları yatırımlar için toplam 400 milyon dolar taahhütte bulunurken, iki şirket gelecek yıl itibariyle ortak fon büyüklüğünü 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Yatırım başına 50 milyon dolar ila 250 milyon dolar arası sermaye miktarı hedefleyen Garanti Yatırım ve Cerberus, bu tutarların dışındaki fırsatları da değerlendirecek.

Garanti Yatırım ve Cerberus, ağırlıkla Türkiye odaklı yatırımlar gerçekleştirirken, Türk şirketleriyle ileri derecede ekonomik ilişkileri olan ve yatırım potansiyeli yüksek komşu ülkelerde de yatırım fırsatlarını incelemeyi planlıyor.

Cerberus Global Investment Advisors Yönetim Kurulu Başkanı ve ABD'nin 44. Dönem Başkan Yardımcısı Dan Quayle, Türkiye ile ABD arasındaki güvenlik ve savunma alanlarındaki işbirliğinin anımsatarak, şunları söyledi:

"Eski bir kongre üyesi, Başkan Yardımcısı olarak iki ülke arasındaki işbirliğine her zaman saygı duydum. Ülkem adına Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Türkiye soğuk savaş sırasında yapıcı bir rol oynamıştır. Biz güvenlik ve savunma alanındaki bu ilişkiyi ekonomide de devam ettireceğiz. Ekonomik yatırımların zamanı geldi. Türkiye'de girişimcilik, yenilikçilik görüyorum. Buradaki entelektüel kapasite çok etkileyici."

Garanti Yatırım ile ortak değerleri paylaştıklarını anlatan Quayle, Türkiye ve bölgedeki yatırım fırsatlarının peşinden gideceklerini ifade etti.

Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ise yapılan işbirliğinin önemine işaret etti. Türkiye'de son 10 yılda iyi şeyler yapıldığını söyleyen Şahenk, bugün atılan imzanın da bunu desteklediğini söyledi.

Her sektörde yatırım yapabiliriz

Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar da bir gazetecinin fonun yatırım tercihleri konusundaki sorusu üzerine, "Herhangi bir sektör sıralamamız yok. Her sektörde yatırım yapabiliriz" dedi.

Şu anda 400 milyon doların hazır olduğunu, bu fonun iki ortağın kendi kaynağından temin edildiğini anlatan Ar, gelecek yıl kabul edilecek 600 milyon doların ise kimlerden geleceğini şimdiden bilmenin imkansız olduğunu kaydetti.

Yatırım kararında iki şirketin de ortak hareket edeceğini belirten Ar, yatırımları birlikte eşit olarak yöneteceklerini bildirdi.

Metin Ar, işbirliğinin yapısı konusunda bir soru üzerine de, bu aşamada iki şirketin ortak bir şirket kurup onun üzerinden yatırım yapmayacağının altını çizdi. Ar, sonraki 600 milyon doların kabulünde ise fonun tüzel bir kişiliğe sahip olacağını söyledi.

Her türlü yatırıma sıcak bakıyoruz

Cerberus Capital'in Yönetici Direktörü Mark Neporent de, yatırım yapacakları sektörlere ilişkin kriterlerinin ne olacağının sorulması üzerine, fırsatlara odaklanacaklarını, büyük şirketlerin çekirdek faaliyet alanlarına odaklanmak isteyebileceğini ve yan kuruluşlarını satabileceğini, bunları da fırsat olarak gördüklerini anlattı. Neporent, "Değer katabileceğimiz her türlü yatırıma sıcak bakıyoruz" dedi.

Yatırımların yüzde 80'inin Türkiye'de olmasını istediklerini belirten Neporent, geri kalan bölümün ise Türkiye çevresindeki ülkelerde gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir