Türk tekstilciler Kolombiya fuarında boy gösterecek

Türk tekstilciler, Kolombiya fuarına 30 civarında firma ile Ocak ayında ilk kez katılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Güney Amerika'nın en büyük tekstil fuarının Kolombiya'da yapıldığını, 30 civarında firma ile Ocak ayında bu fuara ilk kez katılacaklarını bildirdi.

Gülle, düzenlenen toplantıda, bir zamanlar "bitti" denilen sektöre son iki yılda önemli yatırımlar yapıldığını kaydederek, sektörün ihracat rakamının yüzde 22,3 arttığını, bunun Türkiye genelinin üzerinde bulunduğunu belirtti.

Sektörün kriz dönemine göre daha iyi durumda olmasına rağmen 3 yılda yaklaşık 200 firmanın kapandığına işaret eden Gülle, ilk 5 ayda tekstil sektörü olarak 1 milyon 200 bin dolarlık ithalat yapıldığını anlattı.

Gülle, ithalatın miktar bazında yüzde 80, değer bazında yüzde 100 arttığını dile getirerek, "Sektörümüzün dünya cirosu 250 milyar dolar, Türkiye cirosu ise 250 milyar dolar. Kimse spor olsun diye bu işi yapmıyor" diye konuştu.

Birlik olarak yeni pazarlara girme çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Gülle, Güney Amerika'nın en büyük tekstil fuarının Kolombiya'da yapıldığını, 30 civarında firma ile Ocak ayındaki bu fuara ilk kez katılacaklarını söyledi.

Tekstil ihracatı yüzde 22,3 arttı

Verilen bilgiye göre, Türkiye'nin tekstil ihracatı Ocak-Temmuz 2010 döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,3 oranında artışla 3,7 milyar dolara ulaştı.

2009 yılını, bir önceki yıla göre yüzde 19,1 düşüşle 5,5 milyar dolar ihracatla kapatan tekstil sektöründe bu yılın Ocak ayında yüzde 21,1, Şubat ayında yüzde 29, Mart ayında yüzde 32,5 ve Nisan ayında yüzde 23,9 oranında ihracat artışı oldu. Mayıs ayında yüzde 18,4 ile ihracat artışı devam ederken, Şubat ve Mart aylarına kıyasla ivmesini kaybetti.

Haziran ayında yüzde 19'luk artış oranıyla ilk 4 aya göre göreceli olarak düşük seviyedeki artış seyrini koruyan tekstil ihracatı, Temmuz ayında yüzde 13,9 gibi daha düşük oranlı artışla 540,6 milyon dolara yükseldi.

Tekstil ihracatında özellikle yılın ilk aylarında kaydedilen yüksek artış oranları sonucunda sektörün ihracat performansı Türkiye'nin genel ihracatından, sanayi ihracatından ve tarıma dayalı işlenmiş ürünler ihracatından oransal olarak daha yüksek oldu.

Bu performansla, tekstil ihracatının Türkiye genel ihracatındaki payı yüzde 5,26'dan yüzde 5,68'e, sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 6,7'den yüzde 6,9'a ve tarıma dayalı işlenmiş ürünler ihracatındaki payı yüzde 72,8'den yüzde 73,5'e yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir