Türk Telekom'un net karı 1.8 milyar TL

Türk Telekom 2009 yıl sonu konsolide gelirinin, bir önceki yıla oranla yüzde 4 artarak 10,5 milyar lirayı aştığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Konsolide yatırımlarını yüzde 40 artırarak 2,5 milyar liraya çıkaran Türk Telekom'un net karı yüzde 5 artışla 1,8 milyar lirayı aştı.

Türk Telekom açıklamasına göre, şirketin 2009 yıl sonu konsolide gelirinin, bir önceki yıla oranla yüzde 4 artarak 10,5 milyar lirayı aştığı belirtilen açıklamada, ADSL gelirlerinin son çeyrekte abone sayısındaki artışla beraber hızlı bir şekilde yüzde 28 artmaya devam ettiği bildirildi.

Mobil gelirlerinin ise, 2009 yılında yüzde 19 artarak 2,5 milyar liraya ulaştığı ifade edildi.

Türk Telekom'un 2009 yılsonu sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany şunları kaydetti:

"2009 yılında Türk Telekom Grubu'nun öncelikli hedefi temel iletişim altyapısını güçlendirmek ve böylece Türkiye genelinde 8Mb standart hızda internet hizmeti verebilmekti. Çoğu Avrupa ülkesinde halen 2Mb veya daha düşük standart hızda internet hizmeti verildiği göz önüne alındığında, Türkiye'de 8Mb hızında internet hizmetinin verilebilmesi gurur verici bir başarıdır. İnternet hizmetinin yüksek hızda verilmesi, 2010 yılında müşterilerimize sunacağımız yakınsama teknolojileri için temel oluşturacaktır. 2009 yılında sabit internet (ADSL) müşterilerimize, ek bir hizmet olarak mobil internet hizmeti verebilmemizi sağlayan 3. Nesil şebekemizi faaliyete geçirdik.

Teknoloji ihracatı, 2009 yılının en önemli gelişmelerinden biri oldu. Online eğitim yazılımımız Vitamin (Adaptive Curriculum) global bir ürün haline geliyor. Mobil telefon üzerinden sabit hat hizmeti sunulmasına imkan veren Wirofon hizmetini sunmak için diğer ülkelerdeki operatörlerle çalışmalara başladık. 2009 yılında Türkiye'nin her yerinden 2 bin kişiyi Türk Telekom ailesine katarak insan kaynaklarına yaptığımız yatırımlara devam ettik. Böylece Türk Telekom son 5 yılda 6 bini aşkın kişiye istihdam sağlamış oldu. Sosyal sorumluluk projeleriyle topluma değer katmaya 2009 yılında da devam ettik. Ülke çapında, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 48 okulun inşaatını finanse ettik ve tamamladık. E-Fatura Ormanları projesi kapsamında 100 bin ağaç dikme hedefimize ulaştık. Bu ve benzeri projelerle, Türk Telekom, Altın Pusula, Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi (LACP), SABRE Ödülleri, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) gibi ulusal ve uluslararası birçok platformda çeşitli ödüllere layık görüldü."

Doany, 2010 yılında İnternet TV gibi yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceklerini belirterek, bu ürün ve hizmetlerinin yurt dışına ihraç edilmesine daha da fazla odaklanacaklarını bildirdi.

Diğer veriler

Şirketin, faaliyet giderlerinin geçen seneye kıyasla yüzde 8 artarak 2009 yılında 6,3 milyar liraya ulaştığı ifade edilen açıklamada, giderlerdeki artışın 344 milyon liralık bölümünün mobil piyasanın her yöne tarifelere yönelmesiyle oluşan ara bağlantı maliyetlerinin artmasından kaynaklandığı vurgulandı.

Giderlerdeki artışın diğer sebebinin ise mobil gelir artışı ile doğrudan bağlantılı olarak 198 milyon liralık artan vergi ve hazine payı olduğu belirtildi.

Mobil sektörde yaşanan fiyat savaşı nedeniyle, 2009 yılında, Türk Telekom'un faiz amortisman vergi öncesi karının (FAVÖK) küçük bir azalmayla 4 milyar 249 milyon lira, konsolide FAVÖK marjının da yüzde 40 olarak gerçekleştiği duyuruldu.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2009 yılında, 1 milyar 557 milyon lira tutarındaki toplam amortisman ve itfa tahakkuku, 1 milyar 632 milyon lira olarak kaydedilen 2008 yıl sonu rakamından düşük bir seviyede gerçekleşti. Amortisman giderleri, 1994'te sabit faaliyetler için satın alınan duran varlıklar 15 yıl içerisinde tamamen itfa olduğu için düşüş göstermiştir. Türk Telekom'un faaliyet karı, yüzde 25'lik faaliyet karı marjı ile 2 milyar 692 milyon lira olarak gerçekleşti. Şirketin, 2009 yılında, 2008 yılına göre 207 milyon lira düşük olarak gerçekleşen 367 milyon liralık net finansal giderinin ana nedeni düşük net türev ve kur zararıdır. Kurumlar vergisi tahakkuku 673 milyon lira olarak gerçekleşti, yüzde 20 seviyesindeki kurumlar vergisi oranında bir değişiklik olmadı. 2009 yılı sonunda net kar 1 milyar 832 milyon lira veya hisse başına 0,5234 kuruş olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılında net kar 1 milyar 732 milyon lira veya hisse başına 0,5006 olarak gerçekleşmişti. Türk Telekom Yönetim Kurulu, birinci ve ikinci tertip yasal yedek akçeler ayrıldıktan sonra kalanın yüzde 100'ü olan 1.589.712.27 liranın nakit temettü olarak dağıtılması teklifini Genel Kurul'a sunmaya karar vermiştir. Geçen yıl ile kıyaslandığında, dağıtılacak temmettü yüzde 7 oranında artış göstererek hisse başına brüt 0,4542035 nakit temettüye eşit olmaktadır. Şirketin 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle, 3,2 milyar lira net borç olmak üzere 3,9 milyar lira toplam borcu ve 0,7 milyar lira nakit ve nakit benzerleri kıymeti bulunmaktadır. Türk Telekom Grubu'nda 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle çalışan toplam personel sayısı 34 bin 86'dır."

Açıklamada, gelecek döneme ilişkin ise Türkiye'nin makroekonomik durumu daha iyiye giderken, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın belirli düzeyde artmasının beklendiği ifade edildi.

En önemli belirsizliğin ise mobil ses segmentinde görüldüğü vurgulanan açıklamada, bu segmentte, segment performansı, pazardaki oyuncuların attıkları adımlara ek olarak, kısmen, mobil arabağlantı ücretleri ve maksimum şebekedışı fiyatların belirlenmesi konusunda Düzenleyici Kurum'un atacağı adımlara da bağlı olduğu belirtildi.

Mobil pazarda devam eden "fiyat savaşı"nın mobil pazardaki gelir ve kar büyümesi potansiyelinin tam olarak gerçekleştirilememesine sebep olmaya devam edeceği bildirildi.