Türk yöneticiler düzenli gazete okuyor

Grant Thornton'un araştırmasına göre, Türkiye sosyal medya kullanımında dikkate değer derecede aktif ve Türk yöneticilerin yüzde 100'ü haftada üç veya daha fazla gazete okuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İngiltere merkezli uluslararası bağımsız denetim, vergi ve danışmanlık şirketi Grant Thornton'un araştırmasına göre, Türkiye sosyal medya kullanımında dikkate değer derecede aktif ve Türk yöneticilerin yüzde 100'ü haftada üç veya daha fazla gazete okuyor.

Grant Thornton tarafından gerçekleştirilen "Sosyal Medya Araştırması 2011", gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin, sosyal medya kullanımında gelişmiş ülkeleri ikinci plana attığını ortaya koydu.

Global düzeyde 2 bin 721 kişiyle yapılan araştırma sonucuna göre, katılımcı şirketlerin yüzde 43'ü sosyal medyayı belli bir miktar kullanırken, bu oran Latin Amerika'da yüzde 53, BRIC ülkelerinde yüzde 50'ye yükseliyor. Gelişmiş ekonomilerde ise oranlar, göreceli olarak daha düşük olurken, G7'de sosyal medyayı kullanan şirketlerin oranı yüzde 40, Avrupa'da yüzde 35. Türkiye'de ise sosyal medyayı kullandığını belirten şirketlerin oranı, katılımcıların yüzde 73'ü oldu.

Sosyal medya, ağırlıklı reklam amaçlı kullanılıyor

Türk yöneticilerin büyük çoğunluğu sosyal medyayı yüzde 38,50'lik oranla reklam amaçlı kullanırken, yüzde 30,80'i müşterilerle iletişim, yüzde 23,10'u işe alım amaçlı kullandığını belirtiyor. Global sonuçlara bakıldığında da reklam yüzde 22,8'lik oranla ilk sırada yer alıyor. Reklamı, yüzde 22,3'lük oranla müşteri ile iletişim ikinci, yüzde 18,5'lik oranla işe alım üçüncü sırada izliyor. Araştırmada katılımcıların yüzde 60,7'si, önümüzdeki 12 ay boyunca sosyal medya kullanım miktarlarının artacağını, yüzde 31,50'si aynı miktarda kullanmaya devam edeceklerini belirtiyor.

Türk yöneticilerin temel haber kaynağı gazete ve masaüstü internet

Grant Thornton'un araştırmasına Türkiye'den katılan yöneticilerin yüzde 100'ü haftada üç veya daha fazla gazete okuduğunu belirtirken, global sonuçlarda bu oran yüzde 78,6 oldu. Türk yöneticiler için temel haber kaynakları yüzde 21,20'lik oranlarla matbu gazete ve masaüstü internet olurken, yüzde 17,30'lik oranla televizyon, yüzde 15,40'lık oranla elektronik gazete ve mobil internet oldu.

"1.4 trilyon dolara ulaşması beklenen e-ticaret imkanları kaçırılmamalı"

Grant Thornton Türkiye Bağımsız Denetim Ortağı Emre Halit, rapor sonuçlarının çarpıcı olduğunu belirtirken, Cisco tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2015 yılında 1.4 trilyon dolarlık bir hacme ulaşması beklenen e-ticaret imkanının, kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu belirtti. Gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin, sosyal medyaya çok daha hızlı hakim olduklarına işaret eden Halit, "Görünüşe göre, sosyal medyanın gerek marka bilinirlikleri, gerek potansiyel büyümeye erişim konusunda gücüne daha fazla inanır durumdalar" sözleri ile görüşlerini dile getirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir