Türkiye 'Soma' için ayakta

Soma'daki maden faciasında bilanço her geçen saat ağırlaşıyor. Türkiye'nin dört bir yanından Soma faciası için 'Kaza değil katliam' pankartlarıyla yürüyüşler düzenleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Soma'daki maden faciasının üzerinden yaklaşık 48 saat geçti. Facianın boyutu her geçen dakika artarken, ölü sayısının 282'ye yükseldiği bildirildi. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir'de Soma faciası için protesto yürüyüşleri düzenledi. Protestolara polisin müdahalesi sert oldu.

44444-001.jpg

İzmir'de Soma'daki faciayı protesto etmek isteyen gruba polis, biber gazı ve TOMA'larla müdahale etti. Grubun önünde bulunan DİSK Başkanı Kani Beko, müdahale sırasında fenalaştı. Beko, olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Polis müdahalesi sırasında grubun ön tarafında bulunan birçok göstericinin fenalaştığı görüldü.

Taksim'de sert müdahale

Taksim'de ise  gruplara polis tünel çıkışında TOMA'larla sert müdahale etti. Galatasaray Meydanı'nda toplanan kalabalık Karaköy'e doğru kaçarak dağıldı.Soma'da maden ocağında meydana gelen faciayı protesto etmek için bazı sendikalar ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının Beyoğlu Tünel Meydanı’na çağrısı üzerine Taksim çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

sadsddd-001.jpg

Taksim'de toplanan kalabalık Galatasaray Meydanı'nda yürüyüşe başladı. Polisin TOMA'larla önlem aldığı Taksim'de esnaf kepenk kapattı.

SGK'ya yürümek isteyen grup oturma eylemi yaptı

Faciayı protesto etmek amacıyla Fındıklı'daki İstanbul Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürlüğü'ne yürümelerine izin verilmeyen grup, Esentepe'de oturma eylemi başlattı.

DİSK ve KESK'e bağlı çeşitli sendikalar ile bazı sivil toplum kuruluşlarına mensup grup, sloganlar atarak Fındıklı'daki İstanbul SGK Müdürlüğü'ne doğru yürümeye başladı. Grubu Esentepe muhtarlığı önünde durduran polis, milli yas ilan edildiğini, bölgedeki gösteri ve yürüyüşe izin verilmeyeceğini anons etti.

Grup, yürümelerine izin verilmeyince muhtarlığın önünde oturma eylemi başlattı.

Zonguldak'taki maden emekçilerinden protesto

Zonguldak'ta da öğrenci ve maden işçilerinden oluşan bir grup, kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde, "Bir avuç kömür için bir ömür verenlere, başımız sağolsun" yazılı pankart açıp "Maden işçisi onurumuzdur"  şeklinde slogan attı. 

Buradan Liman Caddesi'ndeki Maden Şehitleri Anıtı'na kadar yürüyen gruba çevredeki bazı vatandaşlar ve yoldan geçen araç sürücüleri destek verdi. 

Anıt önünde saygı duruşunda bulanan gurupta yer alan ve maden kazalarında yakınlarını kaybedenler, gözyaşlarına hakim olamazken işçi yakınlarını, eyleme katılanlar teselli etmeye çalıştı. 

"Biz güzel ölmek istemiyoruz"

+9898888.jpg

GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, burada yaptığı açıklamada, kazanın önlenebilir olduğunu düşündüklerini belirterek, "İşverene kadar uzanan ihmalin devamında yeterli kontrol ve denetimi yapmayan asıl işveren Türkiye Kömür İşletmeleri'nin ve devletin diğer birimlerinin sorumluluğu vardır. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Biz insanca yaşamak, çalışmak ve üretmek istiyoruz. Biz güzel ölmek istemiyoruz" diye konuştu.  

Sendika ve STK'lar Bakanlığa yürüdü

KESK, DİSK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türkiye Dişhekimleri Birliği'nin ortak çağrısıyla Milli Kütüpane önünde toplanarak Soma'daki maden faciasını protesto eden grup, İnönü bulvarına yöneldi. Burada bir süre oturma eylemi yapan gurup daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na kadar yürüdü.

5444111.jpg

TTK'DA protesto
 
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri ve lise öğrencileri, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasını protesto etti. Zonguldak'ta öğrenci ve maden işçilerinden oluşan bir grup, kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde, "Bir avuç kömür için bir ömür verenlere, başımız sağolsun" yazılı pankart açıp "Maden işçisi onurumuzdur" şeklinde slogan attı. Buradan Liman Caddesi'ndeki Maden Şehitleri Anıtı'na kadar yürüyen gruba çevredeki bazı vatandaşlar ve yoldan geçen araç sürücüleri destek verdi.

Amasya'da da madenciler, ocaklara girmeyerek iş bırakma eylemi yaptı.
      
Soma'da yaşanan maden faciası dolayısıyla Merzifon Yeni Çeltek Maden İşletmesinde dün ocağa girmeyen maden işçileri, iş durdurma eylemini sürdürdü. Ocak ağzında toplanan madenciler, saygı duruşunda bulunup hayatını kaybeden ve kurtarılmaya çalışılan meslektaşları için dua etti. İşçiler adına açıklama yapan Maden-İş Sendikası Amasya Yeni Çeltek Şubesinden Zekeriya Acar, Soma'da ülke tarihinin en büyük facialarından biriyle karşılaşıldığını belirterek, "Bağlı bulunduğumuz konfederasyonumuz ve yönetim kurulumuzun aldığı karar gereği bir hafta süreyle tüm iş yerlerinde yas ilan edilmiş olup, tüm iş yerlerinde bir hafta boyunca üç dakika süreyle iş durdurularak iş cinayetlerinin protesto edilmesine karar verilmiştir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir