”Türkiye, AB ile Asya arasında çengelli iğne”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Boyner, Türkiye'nin bölgede güvenlik sağlamak adına çok önemli bir güç olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "Türkiye coğrafya olarak zengin AB ile büyüyen Asya arasında ciddi bir yol, bir çengelli iğne..." dedi.

Ümit Boyner, Bersay İletişim Enstitüsü ve New Perspectives Quarterly Türkiye Dergisi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Yeni Normal Dünyada Türkiye'nin Yeni Konumu, Yeni Gücü" başlıklı panelin "Gelecek Tasarımı Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, geçtiğimiz 4-5 yıl küreselleşmenin ve bunun etkilerinin, Türkiye'nin buradaki yerinin konuşulup tartışıldığını hatırlattı.

O tartışmaların ortasındayken ekonomik krizin yaşandığını, bununla birlikte birçok şeyin de açığa çıktığını anlatan Boyner, bir geçiş dönemi yaşandığını, kartların yeniden dağıtıldığını ifade etti.

Irak Savaşı ile birlikte Batı'nın siyasi referansında ciddi bir sarsılma olduğunu, finans kriziyle birlikte ise Batı'nın finansal referansının da sorgulandığını hatırlatan Ümit Boyner, "Gördük ki aslında Batı kendi önerdiklerinin birçoğunu yapamamış..." dedi.

Ne olursa olsun Batı'nın hala kuvvetli olduğuna dile getiren Boyner, Batı'nın modernleşmeyi örnek haline getirdiğini, bunu dünyanın birçok ülkesine yerleştirmeye çalıştığını söyledi.

Batı'nın sorunlarının yanı sıra, yükselenlerin de yetersizlikleri bulunduğuna işaret eden Boyner, şöyle devam etti:

"Çin'in müthiş bir demografisi var ama Çin bir refah toplumu mudur? Bugün ortalama gelir 1.000 dolar. Çin ekonomik güç haline gelmiştir, ucuz işçilik vardır ama kapasitesi sınırlı. Çin'in büyümesi sınırlı. Çin'in büyümesi de sürdürülebilir mi önümüzdeki senelerde bunu göreceğiz. Ben gerçekten işin insani boyutuna da bakıyorum. Çin müreffeh bir toplum mudur, insanları mutlu mudur, demokrasi ne ölçektedir, bunları da bilmiyoruz."

ABD'ye bakıldığında, ABD'nin gücü korumak için Irak'tan çekilmek zorunda olduğunu ifade eden Ümit Boyner, "ABD'nin çekilmesi çok kolay değil çünkü çekildiği noktada istikrar bırakmak zorunda... Bence bu Türkiye'nin konumunu yüzde 100 etkileyecek geçiş dönemi olacak" dedi.

AB'nin zaten çok ciddi bir açmazda olduğuna da değinen Boyner, Almanya'nın kendini AB'den ayrıştırmaya başladığının gözlendiğini söyledi.

TÜSİAD Başkanı Boyner, konuşmasında şunları kaydetti:

"Türkiye coğrafya olarak aslında zengin AB ile büyüyen Asya arasında ciddi bir yol, bir çengelli iğne... Yatırım, ticaret, enerji anlamında ciddi ekonomik yol. Bu bölgede kaçakçılık da var. Türkiye aslında güvenlik sağlamak adına da çok önemli bir güç diye düşünüyorum. Bunu mutlaka kullanmamız gerekiyor. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde demokratik kurallarını, yeni demokrasisini nasıl sağlayacağı konusu... Bu bence şu anda en önemli gündem konumuz. Referandum sonrasında Anayasa yapmak konusunda ciddi irade var. Türkiye kendini gelecekte nasıl tarif edecek bu önemli... AB'de olmayan Türkiye düşünemiyorum. Tren raydan çıkmıyor, hastaya serum takmışlar bir türlü ayağa da kalkamıyor ama ölmüyor da... Böyle bir ilişki var AB ile aramızda... Bunun mutlaka mutlaka ciddi bir dinamizme kavuşturulması lazım. Çünkü ne olursa olsun, değerler açısından Türkiye'nin gücü, AB ile olan ilişkisidir diye düşünüyorum. Aslında Batı'nın da isteği özel bir bölgesel güç olarak Türkiye'yi görmek. Çoğulcu, her kesimin temsil edildiği adil bir sistem, birleştirici bir Anayasa Türkiye için şart. Ben bunu Türkiye'nin yol haritası için 'olmazsa olmaz' görüyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir