Türkiye-ABD ilişkileri Obama döneminde de sürecek
Bakanlar Kurulu, ABD'de yapılalan seçimi ve sonucunu Türkiye açısından görüştü. Kurul'da, 'Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Tasarısı da ele alındı
ANKARA - Türkiye ve ABD'nin stratejik ortak olduklarını, ilişkilerin her iki ülkenin de yararına olduğunu belirten Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "İnanıyorum ki bu ilişkiler aynı derecede hatta daha ilerlemiş ve çok yönlü olarak sürdürülecektir. Türkiye böyle bir arzunun ve kararlılığın içerisindedir" dedi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamaya, Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 70. yılında, Türkiye'ye kazandıklarından dolayı saygı ve rahmetle andığını belirterek başladı.
Bakanlar Kurulunda, 'Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Tasarısı'nın ele alındığını bildiren Çiçek, ihtiyaçları karşılamak ve edinilen tecrübeler ışığında bu alanı tek bir çatı altında toplamak amacıyla böyle bir kanun tasarısının hazırlandığını söyledi.
Bu kanun tasarısıyla finansal kiralama şirketlerinin sahip olduğu asgari ödenmiş sermeye tutarının günün şartlarına uygun hale getirildiğini kaydeden Çiçek, şirketlerin etkin denetim ve gözetimleri için gerekli altyapının oluşturulduğunu, şirketlerin faaliyet izni alabilmeleri için kanunda öngörülen asgari sermayelerinin yüzde 5'i tutarında sisteme giriş payı ödemelerinin hükme bağlandığını ifade etti.
Finansal kiralama işleminin ve tanımının uluslararası standartlara uygun hale getirildiğini belirten Cemil Çiçek, tasarı ile mevzuata aykırı işlemlerin yapılmasını önlemek için idari ve adli cezalar başta olmak üzere önemli düzenlemelerin yapıldığını bildirdi.
Avrupa Birliği ile ilişkiler
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın geçen hafta AB üyesi bazı ülkelere ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Çiçek, Türkiye ile ilgili AB İlerleme Raporu'nun yayınlandığını anımsattı.
Geniş ölçüde bu konunun değerlendirildiğini anlatan Bakan Çiçek, Fransa'nın dönem başkanlığında iki başlığın açılmasının söz konusu olduğunu dile getirdi.
"Bilgi topluluğu ve medya" ile "sermayenin serbest dolaşımı" başlıklarının açılabileceğini düşündüklerini kaydeden Bakan Çiçek, Türkiye'nin görüşünün de AB makamlarına bildirildiğini ifade etti.
Çiçek, şöyle konuştu:
"İlerleme Raporu'yla ilgili bir değerlendirme yaptık. Daha evvelki Bakanlar Kurulu toplantılarında AB Genel Sekreterliğinin ilgili kuruluşlardan aldığı görüşler çerçevesinde bir taslak metin hazırlanmıştı. Biz bunu Bakanlar Kurulu'nda değerlendirdik, gerekli katkıyı sağlamak üzere konuyla ilgili 87 sivil toplum kuruluşuna gönderildi.
Şu ana kadar BBP dışında, hiçbir partiden lehte veya aleyhte, katkı niteliğinde herhangi bir cevap gelmemiştir. Hükümet olarak kendilerini bir şekilde bilgilendirmiştik. Ulusal Program ile ilgili BBP dışında başka bir cevap gelmedi.
Ayrıca 87 kuruluştan da 51'inden bu konu ile ilgili cevap geldi, katkı vermek adına.
Sayın Babacan, AB Genel Sekreterliği, bu gelen cevaplar ışığında kendileri de bir toplantı yaptı. Bu cevapları da dikkate alarak metin son olarak ilgili kuruluşlara gönderilmiş oluyor. Önümüzdeki günlerde metin şekillenecek.
Ayrıca, AB Genel Sekreterliği, Dışişleri Bakanlığımız, bu İlerleme Raporu ile ilgili ayrıntılı bir inceleme yapıyor. Bu raporda, eski raporlara göre daha dengeli olarak niteleyebileceğimiz hususlar olduğu gibi, itiraz ettiğimiz, itiraz etmemiz gereken, çok doğru bulmadığımız hususlar da var. Bunlarla ilgili Türkiye'nin görüşlerinin AB'ye iletilmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışma da yapılıyor. AB ile ilgili bu konular üzerinden değerlendirmeler yapıldı."
Türkiye ve ABD 'stratejik ortak'
Kurul'da, geçen hafta yapılan ABD başkanlık seçiminin de ele alındığını bildiren Çiçek, yeni bir başkanın seçilmesiyle birlikte Senato ve Temsilciler Meclisi'nin kompozisyonunda da bir değişim olduğunu söyledi. Çiçek, "Yeni bir başkanın seçilmiş olması bakımından Türk-ABD ilişkileri açısından bu seçimin değerlendirilmesi gerekiyordu" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın, ABD'ye yapacağı ziyaret dikkate alındığında, bu seçim ve yeni seçilen Başkan'ın, Türk-ABD ilişkilerinin genel istikameti bakımından ne anlam ifade ettiği konusunun değerlendirildiğini söyledi.
Cemil Çiçek, "Türkiye ve ABD stratejik ortaktır. Ve geriye dönük de yarım yüzyıldan fazla ABD ile ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler her iki ülkenin de yararınadır. İnanıyorum ki aynı derecede hatta daha ilerlemiş ve çok yönlü olarak sürdürülecektir. Türkiye böyle bir arzunun ve kararlılığın içerisindedir. İnanıyoruz ki bundan sonra da bu böyle devam eder" diye konuştu.
Çiçek, toplantıda ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kendilerinin yurt ziyaretleri hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.
'Terörle mücadele' için İçişleri çalışıyor
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çiçek,"Terörle mücadelede, TSK'nın bazı istekleri oldu. Bunlarla ilgili hükümetin verdiği net bir karar var mı?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Bunların başında yeni bir yapılanmaya gidilmesi konusu var. Bu çalışma İçişleri Bakanlığı bünyesinde sürdürülüyor. Mümkün olan en kısa zamanda da nihai şeklinin verilmesi arzu edilmektedir. Bu çalışma yapılıyor. Yeniden yapılanmayı önemsiyoruz. Önemsediğimiz için biraz teferruatlı mevcut incelemelerimiz var, başka ülkelerde bu işler nasıl gidiyor, bunu kendi tecrübelerimizle ortaya koyarak, değerlendirme yapılması gerekiyordu.
Bütçe dönemine girmiş olmamız sebebiyle bugün İçişleri Bakanlığının bütçesi vardı Plan Bütçe Komisyonu'nda. En kısa sürede bu gündeme gelmiş olacak.
Zaten, Adalet Bakanlığı bünyesindeki çalışmalar belli bir noktaya gelmişti. Bundan sonraki toplantı da Sayın Başbakan'ın ABD dönüşü olabilir. Bundan sonraki toplantıda, bu ve benzeri konularda, daha başkaca daha küçük çaplı çalışmalar var. Bundan sonraki toplantıda karara bağlanır diye düşünüyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Çok fazla da uzun süreceğini sanmıyorum."