Türkiye Cumhuriyeti 95 yaşında

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, çeşitli tören ve etkinliklerle kutlanıyor. Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyeti'nin 95. kuruluş yıl dönümü  yurtta, KKTC'de ve yurt dışındaki temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor. Ankara'da törenin ilk adresi Anıtkabir oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'i ziyaret etti. Erdoğan'a TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kabine üyeleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener eşlik etti.

Heyet Aslanlı Yol'dan geçerek, Atatürk'ün mozolesine geldi. Erdoğan'ın, üzerinde ay yıldız bulunan çelengi Atatürk'ün mozolesine bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Erdoğan ve beraberindekiler, Misak-ı Milli kulesine geçti. Daha sonra Erdoğan ve beraberindekiler, Misak-ı Milli kulesine geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Cumhuriyetimizin ilanının 95'inci yıl dönümünde Türk milletini temsilen manevi huzurundayız. Siz ve silah arkadaşlarınız başta olmak üzere tüm gazilerimizi saygıyla yad ediyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz.

İstanbul'daki yeni havalimanımızın açılışını yaparak kutluyoruz. Ekonomimizi hedef alan saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleştirdiğimiz bu tarihi açılış, Türkiye'nin gücünün, 95 yılda elde ettiği başarıların bir sembolüdür. Ruhunuz şad olsun."

Törenin bitiminde Anıtkabir vatandaşların ziyaretine açıldı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde tebrikatı kabul edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Havalimanının Açılış Töreni'nin ardından ise havalimanında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu verecek.

İzmir'de 6 bin kişi zeybek oynadı

İzmir'in Bayraklı ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında binlerce kişi aynı anda zeybek oynadı. Bayraklı Belediyesi tarafından Smyrna Meydanı'nda düzenlenen organizasyonda yaklaşık 6 bin kişi farklı renklerdeki tişörtleri giyerek önce zeybek oynadı. Kalabalık ardından koreografi ile Mustafa Kemal Atatürk’ün portresini oluştururken, insansız hava aracı ile çekilen görüntüler alana kurulan ekrana yansıtıldı.

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da turistlerin bölgenin doğal güzelliklerini gökyüzünden izlemesine imkan sunan sıcak hava balonları, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla sepetlerine asılan Türk bayraklarıyla uçtu.

Gün doğumundan önce Göreme beldesinde uçuş için hazırlanan balonlar, sepetlerine turistlerin alınmasının ardından görevlilerce takılan Türk bayraklarıyla Kapadokya semalarına yükseldi.

Onlarca sıcak hava balonu peribacaları ve doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadiler üzerine yaklaşık bir saat boyunca süzüldü.

29 Ekim'i denizin altında kutladılar

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bir grup dalgıç, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla su altında Türk bayrağı açtı.

Tağmaç Saraçoğlu ve beraberindeki 5 dalgıç, Cumhuriyet'in 95. kuruluş yıl dönümünde, dalış tüpleriyle yaklaşık 15 metre derinliğe indi, bayramı Türk bayrağı açarak kutladı.

Grup adına açıklama yapan Saraçoğlu, farkındalık oluşturmak adına Cumhuriyet'in 95. yılında böyle bir etkinlik yaptıklarını söyledi.

KKTC

Başkent Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen ilk törene KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, bakanlar, milletvekilleri, siyasi partilerin başkan ve temsilcileri, diğer yetkililer ile vatandaşlar katıldı.

Anıta çelenk bırakılmasıyla başlayan törende, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunarak bayraklar göndere çekildi.

Meclis Başkanı Uluçay, daha sonra imzaladığı anıt özel defterine şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, 20. yüzyılda dünyaya örnek olabilecek değerde kurduğunuz Cumhuriyet, 95. yılında yine dünyaya örnek olarak Türk halkının ve gençliğinin güvencesinde yaşamını sürdürmektedir. Laik, demokratik ve çoğulcu yapıya sahip bir Cumhuriyet 95. yılında yeni yönetim sistemiyle, yine sizin gösterdiğiniz çağdaş uygarlık yolunda ilerlemeye devam edecektir. Kıbrıs Türk halkına her zaman örnek olmuş ilkelerinizle kurmuş olduğunuz Cumhuriyet'i kutlarken, sizi bir kez daha saygıyla anıyoruz."

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da anıt özel defterini imzalayarak şunları kaydetti:

"Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'imizin kuruluşunun 95. yıl dönümünde KKTC nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak şerefle ifa ettiğim görevimin son günlerinde yavru vatan Kıbrıs’ta bir kez daha manevi huzurunuzdayız. Bağımsızlık mücadelemizin vücut bulduğu en kıymetli mirasımız olan Cumhuriyet genç nesillere çağdaş hedeflerle ulaşma yolunda ışık tutmakta, Türk gençliği ilke ve inkılaplarından aldığı güçle bu değerli mirası aydınlık yarınlara taşımaktadır. Fikir ve eserleriniz Kıbrıs Türkü’nün de yegane ilham kaynağı olmuştur. Bu itibarla çizdiğiniz yolda Kıbrıslı soydaşlarımızla güç ve gönül birliği içindeyiz. Cumhuriyetimizin önemini bir kez daha idrak ederken, vatan uğruna mücadele eden tüm kahraman şehit ve gazilerimizi şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun."

KKTC'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Girne, İskele, Gazimağusa, Güzelyurt ve Lefke'de düzenlenen törenlerle de kutlandı.

İstanbul
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95. yıl dönümü dolayısıyla Vatan Caddesi'nde resmigeçit töreni yapıldı.

Tören, İstanbul Valisi Vasip Şahin,1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

Beylikdüzü Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, 52. Motorlu Piyade Tümen Komutanlığı emir komutasındaki karma bando eşliğinde İstiklal Marşı'nı okudu.

İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Vali Şahin'e gönderdiği kutlama mesajı okundu.

Vali Şahin, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, küllerinden yeniden doğuşun nişanesi olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın idrak edildiğini söyledi.

Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri Umut Ceren Geçkin ve Eren Ali Koç, "Vatan Destanı" isimli şiiri okudu.

Üsküdar ilçesi öğrencilerinin oluşturduğu "Dans Alaturka" isimli grup, halk oyunları gösterisinde bulundu.

Kutlama töreninde daha sonra Cumhuriyet'in 95. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

İzmir
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, İzmir'de düzenlenen törenle kutlandı.

Kutlama programı, İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın makamındaki tebrikat töreniyle başladı.

Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden programda, Vali Ayyıldız ile Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tören aracıyla vatandaşların bayramını kutladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.

İzmir Valisi Ayyıldız, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilanının 95. yıl dönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşkuyla kutladıklarını söyledi.

Adana
Adana'da Vali Mahmut Demirtaş makamında tebrikleri kabul etti.

Uğur Mumcu Meydanı'nda devam eden kutlama törenleri saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Demirtaş, Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda emin adımlarla yürüdüğünü sözlerine ekledi.

Şiirlerin okunduğu törende çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

Halk oyunları gösterisinin sunulduğu tören, geçit töreniyle son buldu.

Mersin
Mersin'de Vali Ali İhsan Su, Mersin Kültür Merkezi'nde tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Cumhuriyet Alanı'nda devam eden program, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Öğrencilerin şiirler okuduğu programda halk oyunları gösterileri de gerçekleştirildi. Program, geçit töreninin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Hatay
Hatay'da kutlamalar kapsamında ilk olarak Hatay Valisi Erdal Ata, makamında tebrikleri kabul etti. Kutlamalar daha sonra Atatürk Caddesi'nde devam etti.

Törende Vali Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Ahmet Gürbüz, askeri araç üzerinde törene katılanların bayramını kutladı.

Kutlamalar, şiirler okunmasının ardından, halk oyunları gösterisi ve geçit töreniyle tamamlandı.

Osmaniye
Osmaniye'de de Devlet Bahçeli Bulvarı’nda gerçekleştirilen törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Ömer Faruk Coşkun, Garnizon Komutanı Albay Emin Yılmaz Sancaktar ve Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, törene katılan öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajının okunmasının ardından konuşan Vali Coşkun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 95. yıl dönümünde büyük bir coşku, mutluluk, onur ve gurur içerisinde olduklarını kaydetti.

Tören, şiirlerin okunması, Osmaniye Belediyesi Mehter Takımı gösterisi ve geçit töreniyle son buldu.

Kayseri
Adana'da Vali Mahmut Demirtaş makamında tebrikleri kabul etti.

Uğur Mumcu Meydanı'nda devam eden kutlama törenleri saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şiirlerin okunduğu törende çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

Halk oyunları gösterisinin sunulduğu tören, geçit töreniyle son buldu.

Mersin
Mersin'de Vali Ali İhsan Su, Mersin Kültür Merkezi'nde tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Cumhuriyet Alanı'nda devam eden program, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Öğrencilerin şiirler okuduğu programda halk oyunları gösterileri de gerçekleştirildi. Program, geçit töreninin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Hatay
Hatay'da kutlamalar kapsamında ilk olarak Hatay Valisi Erdal Ata, makamında tebrikleri kabul etti. Kutlamalar daha sonra Atatürk Caddesi'nde devam etti.

Törende Vali Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Ahmet Gürbüz, askeri araç üzerinde törene katılanların bayramını kutladı.

Kutlamalar, şiirler okunmasının ardından, halk oyunları gösterisi ve geçit töreniyle tamamlandı.

Niğde
Niğde'deki kutlamalar, Vali Yılmaz Şimşek'in makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Şimşek, 5 Şubat Stadı'nda devam eden etkinliklerde, vatandaşların bayramını kutladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Şimşek, "Cumhuriyet'in ilanının 95. yıl dönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz. Cumhuriyet bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesinin toplumsal ve siyasal değişiminin adıdır. Cumhuriyet, Ulu Önder Atatürk'ün Türk ulusuna bıraktığı en büyük miras ve asla vazgeçilmez bir değerdir." dedi.

Tören, halk oyunu ekibinin gösterisi ve öğrencilerin şiir okumasının ardından resmi geçitle sona erdi.

Kırşehir
Kırşehir'deki kutlamalarda, Vali İbrahim Akın, makamında tebrikleri kabul etti.

Cacabey Meydanı'ndaki kutlamalarda, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Kırşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın kahramanlık türküleri seslendirdiği törende Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Vali Akın, törende yaptığı konuşmada, Türk tarihinde en önemli günlerden birini daha idrak etmenin gurur ve mutluluğunun yaşandığını belirterek, büyük bedeller ödenerek kurulan Cumhuriyet'in 95. yıl dönümünü kutladı.

Sakarya
Adapazarı Kültür Merkezi önünde düzenlenen tören, şehitler anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şiirlerin okunduğu törende, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarının kortej geçişi yapıldı.

Bolu
Bolu'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 95. yıl dönümü dolayısıyla Demokrasi Meydanı'nda tören düzenlendi.

Törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu, halk oyunu gösterileri sunuldu ve şiirler okundu. Daha sonra Bolu Belediyesi Bandosu eşliğinde tören geçişi gerçekleştirildi.

Az bilinen Cumhuriyet fotoğrafları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 29 Ekim mesajıCumhurbaşkanı Erdoğan'dan 29 Ekim mesajı