Türkiye, curling'e de el attı

Federasyon İskoç antrenörle anlaştı, ilk milli takımı kuruldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KOCAELİ - Türkiye Buz Pateni Federasyonu, Türkiye'de ilk defa geçen yıl oynanmaya başlanan curling branşında bir milli takım oluşturdu. İskoç antrenör Brian Gray ile anlaşan federasyon, 2011'de Erzurum'da yapılacak Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nda mücadele etmeyi hedefliyor.

Kocaeli Mobil Buz Pisti'nde devam eden ''Curling Aday Milli Takım Belirleme Kampı''na katılan Gray, burada sporcularla tanıştıktan sonra Sekapark Otel'de Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Fahrettin Kandemir'le görüşerek sözleşmeyi imzaladı. Başkanlığı döneminde, ''Short Track'' (Kısa Mesafe Sürat Pateni) ve ''Curling'' gibi Türkiye'de bilinmeyen iki branşın yapılması için çalışma başlattıklarını anımsatan Kandemir, şöyle devam etti:

''Bu branşları çok önemsiyoruz, çalışmalarımız hatasız devam ediyor. Dünyadan en doğru örneklerle çalışıyoruz, Curling Milli Takımı için İskoçya'dan değerli bir isimle anlaştık. Buz dansında dünyaca ünlü antrenör Rus Natalia Dubova ile çalışıyoruz. Short track için Çin'den Wang Xoene ile anlaştık. Faaliyetlerimiz artarak devam edecek. 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları, bu branşların gelişmesi için büyük bir avantaj.''

Kandemir, curlingde daha önce 40 takımın katıldığı Türkiye şampiyonasıyla Milli Takım için bazı aday sporcuları belirlediklerini, yeni antrenörlerinin titiz bir çalışmayla Milli Takımı oluşturacağını, Eylül ya da Ekim aylarında da Türkiye Curling Ligi'ni başlatmayı hedeflediklerini kaydetti.

İlk pist Erzurum'da

Curling Milli Takım Antrenörü Brian Gray ise öncelikle 2011'de Erzurum'da yapılacak Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nda mücadele edecek erkek-bayan takımlarını oluşturmayı hedeflerini söyledi.

Erzurum'daki oyunların Türkiye'de curlingin gelişmesi için büyük bir avantaj olduğuna işaret eden Gray, şunları kaydetti:

''Ülke genelinde kurulan yeni curling takımları, Erzurum'da yalnızca curling için yapılan buz pisti, bu sporun gelişmesine katkı sağlayacaktır. Türkiye'nin curlingde ileride çok iyi yere geleceğine inanıyorum.

Amacımız oluşturacağımız Milli Takımımızı Erzurum'da yapılacak 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'na en iyi şekilde hazırlamak, bu takımla iyi bir sonuç elde etmektir. Sonrasında da Türkiye'de farklı şehirlerde bu sporun tanıtımını yapıp, yeni spor kulüplerinin kurulmasını sağlamayı ve bu kulüpleri özendirici çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.''

Curling nasıl oynanır?

İskoçya başta olmak üzere ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İsveç ve İsviçre gibi ülkelerde curling yaygın olarak oynanıyor ve müsabakalar yapılıyor. Takım halinde oynanan ve hedef sporları arasında yer alan curling, dörder oyunculu iki takımla oynanıyor ve 10 raunddan oluşur.

Oyuncular, 42 metrelik pist (rink) üzerinde 19 kilogram (en fazla 20 kilogram olabilir) ağırlığındaki taşı kaydırarak, disk şeklindeki hedeflere ulaştırıyor. Çemberden önceki 6.4 metrelik (hog) alana ulaştırılamayan taşlar oyun dışı kalıyor. Ayrıca sporcu kendi hog çizgisinden önce taşı fırlatamıyor. Taş, hedefin merkezine (T) ulaştırılmaya çalışılacağı gibi rakip takımın taşını uzaklaştırmaya veya gelecek taşın merkeze girmesini engellemeye yönelik de kullanılabiliyor.

Müsabakalarda ilk taşı atan takım kurayla belirleniyor. Her takıma 73 dakikalık süre veriliyor. Curlingde hedefe, rakibin taşından daha yakın noktada duran her taş için bir puan veriliyor. Sporcular buzu eriterek, taşın yönünü hedefe doğru yönlendirebilmek için süpürge adı verilen bir fırça kullanıyor. Taş gönderen oyuncunun takım arkadaşları, taşın daha uzun yol almasını sağlamak veya yönünü değiştirmek için ringteki buz parçalarını süpürebilirler.

Bu konularda ilginizi çekebilir